Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 24 sierpnia 2017, 01:26

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 2 października 2012, 18:09 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie da się, bo ten plik należy do roota. Możesz to zrobić tylko jako root. Np. uruchamiając manager plików krusader jako root. Albo w konsoli.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 4 października 2012, 15:00 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
Witam wszystko poszło ok podmieniłem plik dhcpd.conf no i niestety nie ma internetu na kliencie. Przydziela teraz ip bramy routera głównego zresztą podaje zawartość plliku dhcpd.conf po podmiance i restarcie oraz klienta

DHCPD.CONF


: [/] [] ()
# for explanation in french go to : http://www.delafond.org/traducmanfr/man/man5/dhcpd.conf.5.html
ddns-update-style none;
allow booting;
allow bootp;

# Your dhcp server is not master on your network !
#not authoritative;
# Your dhcpd server is master on your network !
authoritative;
#not authoritative;

#Interface where dhcpd is active
DHCPD_INTERFACE = "eth1";

# Definition of PXE-specific options
# Code 1: Multicast IP address of bootfile
# Code 2: UDP port that client should monitor for MTFTP responses
# Code 3: UDP port that MTFTP servers are using to listen for MTFTP requests
# Code 4: Number of secondes a client must listen for activity before trying
#         to start a new MTFTP transfer
# Code 5: Number of secondes a client must listen before trying to restart
#         a MTFTP transfer

# define Option for the PXE class
option space PXE;
option PXE.mtftp-ip code 1 = ip-address;
option PXE.mtftp-cport code 2 = unsigned integer 16;
option PXE.mtftp-sport code 3 = unsigned integer 16;
option PXE.mtftp-tmout code 4 = unsigned integer 8;
option PXE.mtftp-delay code 5 = unsigned integer 8;
option PXE.discovery-control code 6 = unsigned integer 8;
option PXE.discovery-mcast-addr code 7 = ip-address;

#Define options for pxelinux
option space pxelinux;
option pxelinux.magic      code 208 = string;
option pxelinux.configfile code 209 = text;
option pxelinux.pathprefix code 210 = text;
option pxelinux.reboottime code 211 = unsigned integer 32;
site-option-space "pxelinux";
# These lines should be customized to your setup
#option pxelinux.configfile "configs/common";
#option pxelinux.pathprefix "/pxelinux/files/";
#filename "/pxelinux/pxelinux.bin";
            
option pxelinux.magic f1:00:74:7e;
option pxelinux.reboottime 30;
#if exists dhcp-parameter-request-list {
   # Always send the PXELINUX options
#   append dhcp-parameter-request-list 208, 209, 210, 211;
#   append dhcp-parameter-request-list 208,211;
#               }

#Class that determine the options for Etherboot 5.x requests
class "Etherboot" {

#if The vendor-class-identifier equal Etherboot-5.0
match if substring (option vendor-class-identifier, 0, 9) = "Etherboot";

# filename define the file retrieve by the client, there nbgrub
# our tftp is chrooted so is just the path to the file
filename "/etherboot/nbgrub";

#Used by etherboot to detect a valid pxe dhcp server
option vendor-encapsulated-options 3c:09:45:74:68:65:72:62:6f:6f:74:ff;

# Set the  "vendor-class-identifier" field to "PXEClient" in dhcp answer       
# if this field is not set the pxe client will ignore the answer !
option vendor-class-identifier "Etherboot";

vendor-option-space PXE;
option PXE.mtftp-ip 0.0.0.0;

# IP of you TFTP server
next-server 192.168.100.1;
}


# create the Class PXE
class "PXE" {
# if the "vendor-class-identifier" is set to "PXEClient" in the client dhcp request
match if substring(option vendor-class-identifier, 0, 9) = "PXEClient";
 
# filename define the file retrieve by the client, there pxelinux.0
# our tftp is chrooted so is just the path to the file
# If you prefer use grub, use pxegrub compiled for your ethernet card.
#filename "/PXEClient/pxegrub";
filename "/X86PC/linux/linux.0";

# Set the  "vendor-class-identifier" field to "PXEClient" in dhcp answer
# if this field is not set the pxe client will ignore the answer !
option vendor-class-identifier "PXEClient";

             
vendor-option-space PXE;
option PXE.mtftp-ip 0.0.0.0;

# IP of you TFTP server
next-server 192.168.100.1;
}

# the class know exist just for deny the response to other DHCP request
class "known" {
  match hardware;
  one-lease-per-client on;
  ddns-updates on;
  ddns-domainname = "";
  option domain-name "";
  option domain-name-servers  192.168.100.1;   
  ddns-hostname = pick-first-value(ddns-hostname, option host-name);
  option fqdn.no-client-update on;
  set vendor_class_identifier = option vendor-class-identifier;
}

# TAG: COMPUTER_LIST_BEGIN
#host compute9{
#    hardware ethernet 00:02:b3:3f:7e:b7;
#    fixed-address compute9;
# TAG: COMPUTER_LIST_END

#  subnet 192.168.200.0 netmask 255.255.255.0 {
subnet 192.168.100.0 netmask 255.255.255.0 {
  option subnet-mask 255.255.255.0;
  option routers 83.3.243.73;
  default-lease-time 28800;
  max-lease-time 86400;
  option domain-name "";
  option domain-name-servers  192.168.100.1;
  next-server 192.168.100.1;


   
    pool {
       range 192.168.100.65 192.168.100.254;
#       deny members of "PXE";
#       deny members of "Etherboot";
       }

#   pool {
#     range 192.168.200.200 192.168.200.254;
# give an address of the the pool for PXE client and deny the other
#allow members of "PXE";
#deny members of "known";
#allow members of "Etherboot";
#        }
}


Ip klienta:

Załącznik:
ipklient.jpg



A tu ip klienta kiedy mam internet na kliencie po wklepaniu ręcznie adresów i dns-ów

Załącznik:
ipklientINT.jpg



Kompletnie nie wiem gdzie tkwi błąd. Jak narazie komputery mają wpisane wszystko ręcznie. Internet jest, mam nadzieje ze podczas konfiguracji i podłączania klientów do domeny nie bedzie problemów z "tego" powodu.
Dzieki panie Maćku za wszystkie porady.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 4 października 2012, 16:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jeszcze raz zapytam. Skąd u diabła masz ten dhcpd.conf? Na pewno nie jest to oryginalny plik.
Oryginalny powinien wyglądać tak:
: [/] [] ()
# konfiguracja serwera dhcp

ddns-update-style=ad-hoc;
allow bootp;
allow booting;
option domain-name "eos.school";
option ntp-servers 192.168.100.1;
option domain-name-servers 192.168.100.1;
option netbios-name-servers 192.168.100.1;
option subnet-mask 255.255.255.0;
default-lease-time 86400;
max-lease-time 604800;
log-facility local0;
next-server 192.168.100.1;
#option root-path "/linux";
if substring( option vendor-class-identifier, 0, 9 ) = "PXEClient" {
filename "/X86PC/linux/linux.0";
} else {
filename "/filesystem.squashfs";
}

subnet 192.168.100.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.100.224 192.168.100.254;          #Zakres przydzielanych dynamicznie adresow
option broadcast-address 192.168.100.255;       #Adres rozgloszeniowy
option routers 192.168.100.1;                   #Brama domyslna
authoritative;
}

Wiem, bo sam go napisałem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 22 października 2012, 14:43 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
Witam ponownie!
Zmieniłem plik tak jak mi pan radził. Plik dhcpd.conf teraz wyglada tak jak w panskim opisie. Ale nie wiem czemu nic to nie dało tzn. dalej jeśli klient chce miec net to trzeba mu wklepać dns tpsa. Ale z tym dałem sobie spokój, połączenie i net śmiga jedyna właśnie wada to ów wklepywania.
Ale mam jeszcze jeden problem zachciało mi się iTalca.
Zainstalowałem go na dwóch klientach w pracowni x i na jednym kliencie w pracowni y.
W pracowni x działa na razie jeden tego drugiego iTalc na serwerze nie widzi ale to pewnie coś źle wklepałem,
w drugiej pracowni komp jest widoczny. Czyli italc nawet całkiem całkiem ale w czym rzecz
otóż komputerem zarządzającym italca jest niestety serwer (poniewaz nie mam innego do dyspozycji) który znajduje się
w jednej z trzech pracowni no i potrzebuje łączyć się z serwerem zdalnie i tu mam PROBLEM. Eos jest podłączony bezpośrednio do internetu ip przydzielane to to z puli 83.3. itd wiec zadnych przekierowan portów nie musze robic. Kiedy łącze sie przez putty ssh (w domu win 7)wszystko smiga idealnie
ale potrzebuje pulpitu zdalnego zeby kontrolować np italca. No i zonk pulpit zdalny w windowsie nie moze sie połączyć, zainstalowalem wiec nx tez lipa łączy sie długo a potem błąd połączenia.
Sprawdzałem na eosie bo przypomnialem sobie ze usługa rdp moze być wyłączona i rzeczywiście i kiedy wchodzę w usługi naciskam uruchom..... po prawej stronie pojawia sie informacja restarting xrdp zreszta pokaże na zdjeciu

Załącznik:
20121017_145949.jpg


i tak stoi do momentu kiedy nacisne ok ... no i usługa xrdp nie może sie uruchomić cały czas jest zatrzymana
dodam ze usługa nxserver tez nie chce się uruchomic.
Co może być przyczyną?

Dzieki panie Maćku za wszystkie odpowiedzi i cierpliwość:)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 22 października 2012, 19:06 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Po pierwsze zalecam wyłączenie XRDP. To funkcja, która została dodana do połączeń w LAN i dziś należy ją oba darzyć dźwięcznym mianem obsolete.
NX działa pod warunkiem, że została zrobiona wstępna konfiguracja SSH za pomocą obecnego w EOSie skryptu i założony użytkownik jest dodany do AllowUsers w pliku /etc/sshd/sshd_config. Powinien być tam założony użytkownik oraz nx. Z praktyki wiem, że niektóre firewalle działające w rozmaitych routerach sprzętowych blokują połączenia NX. Spotkałem sam trzy takie przypadki, gdzie trzeba było zmienić konfigurację routera w domu nauczyciela, który chciał się łączyć. Sam miałem podobny przypadek, gdy kompletnie nie chciał działać mi NX do żadnego mojego serwera podczas niedawnego pobytu w Hiszpanii na łączu odpowiadającym naszej Neostradzie.
Zatem to jest do sprawdzenia. Jeśli NX będzie działać w LAN, to przyczyn problemu należy szukać poza EOSem.

Italca nie da się używać zdalnie w sposób sensowny. Trzeba by mieć łącze o przepustowości przynajmniej 1 mega w obie strony. W Italcu są też ważne klucze i prawa użytkownika kontrolującego do ich odczytu.

Co do ustawień twojego serwera w zakresie DHCP, to nie wiem, co masz skopane. Normalnie to działa.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 23 października 2012, 22:48 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
Sprawdziłem w szkole NX działa po Lanie i łączyłem sie tez przez Wan wszystko śmiga aż miło. Italc tez fajnie chodzi przez nx-a troche przerywa ale to już ujdzie w tłumie. Jednak u siebie domu mam problem z NX-em nie moge sie połączyć z Eosem.
Nx dochodzi do tego momentu:

NX> 203 NXSSH running with pid: 1684
NX> 285 Enabling check on switch command
NX> 285 Enabling skip of SSH config files
NX> 285 Setting the preferred NX options
NX> 200 Connected to address: 83.3.243.75 on port: 22

i koniec.

Mówiłeś ze mogą być jakieś zabezpieczenia na moim routerze domowym, gdzie mogę je znaleźć nie mam zielonego pojecia posiadam router G.Duo AirLive sporo po nim szperalem ale ciężko mi sie czegoś doszukać. Co trzeba by było odblokować zeby "to" poszło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 24 października 2012, 08:33 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie znam routera, nie wiem, co powinieneś zmienić, ale oczywista wina jest po stronie routera.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl