Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 11:06

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 1 sierpnia 2012, 18:04 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
Witam!

Na wstępie opiszę konfigurację komputerka.

Jest to dell optiplex 745 gx Small for factor, w ktorym został wymieniony już dysk twardy z 80 GB na 160 GB, procek na C2D e6700 i 4GB DDR2 RAM na 667Mhz
Maszyna jest można powiedzieć zrzutką 10 użytkowników, pełni rolę serwera plus routera na osiedlu "szeregowcu". Ogólnie obsługuję 40 maszyn w sieci. Na systemie EOS (konfigurowany z podrecznikiem i z pomoca użytkowników tego forum)

Ze względu na to że na serwerze jest MLdonkey, i kazdy user może sobie coś tam pobierać ,dysk twardy na serwerze bardzo szybko sie zapełnił. Parę osób w swoich zbiorach po szufladach znalazło takie dyski ATA 133 120-160 GB. Owe dyski zostały już sprawdzone na bad sectory i prędkości zapisu i odczytu.

Chcemy dołożyć takie dyski na serwer ale tylko możemy przez USB gdyż wnętrze tej maszyny na to nie pozwala.
czy wystarczy tylko podłączyć pod USB ustawić partycje dla /home/samba/download < dla jednego dysku 120GB, a dla drugie dysku np /home/samba/public ? i /home/virtual < strony userow

Jak w takim razie zachowaja sie dane na dysku Sata w komputerze ktory ma 3 partcje ?
sda1 o katalogu głownym
sda3 swap
sda3 /home

głownie chodzi o sda3 który ma zamontowane już /home i w nim katalog samba

Generalnie ten dysk wew chcemy dołożyć jeszcze 2 partcje dla cache squid i dla poczty, a dane z niego przewalić na nowe zew twardziele. Wew dysk bedzie o wiele szybszy dlatego tam chcemy mieć rzeczy niezbędne do szybkiego wczytywania dla systemu, również /home/samba/profiles (część osób korzysta jednak z domeny), nie wspominając już o serwerach gier... dlatego sam katol /home tez musi byc na wew dysku.

Jak mogę przewalać z jednego na drugi dysk pliki ?
i czy podłączone dyski pod usb beda od razu startowały z systemie w razie restartu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 1 sierpnia 2012, 20:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie polecam zmiany partycji na istniejącym i działającym dysku. Nie jest to niemożliwe, ale różnie to bywa.
Dodatkowe dyski można zawsze zamontować w /home z taką ścieżką jaką się chce mieć.
Jak będzie startować maszyna z dołączonymi już dyskami na USB, to musisz sam sprawdzić, bo to bywa różnie. Przeważnie dysk USB zaczyna widzieć później i wszystko ładuje się poprawnie, ale spotkałem się już z tym, że komputer głupiał przy starcie.
Jeśli tych dysków USB miałoby być więcej, to również możliwe są niespodzianki. Tak to już bywa z USB. To się nadaje na dyski mobilne raczej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 3 sierpnia 2012, 00:04 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Możecie zainteresować się jakimś NASem i do niego władować te dyski.
Montujesz po nfsie i z głowy.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 3 sierpnia 2012, 18:26 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
Dobrze a czy w takim razie jest możliwość zmiany wielkości partycji na dysku ?

Na razie sprawdzam na pendrive 16GB jak to będzie sie przekładać na instalacje i konfigurację.
Jak mogę przerzucić dane w takim razie z /home/samba/download i /home/samba/virtual na nowy dysk skoro te foldery są juz pod montowane jako partycje nowych dyskow ?

Saturas z NAS to będzie ostateczność zarazie chcemy jedna buczącą maszynę utrzymywać jaką jest dell. Jeżeli transfer będzie znacząco niższy przy pobieraniu z sieci takich dysków wtedy będziemy główkować.
Teoretycznie na USB wyciągniemy te 60MB/s ale w praktyce to 25-35MB/s zwłaszcza że USB pracuje w trybie halfduplex. Nasza sieć to 100Mbps i z serwerka i po sieci średnio z 8,5MB/s więc może nie będzie takiej tragedii...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 3 sierpnia 2012, 19:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Dobrze a czy w takim razie jest możliwość zmiany wielkości partycji na dysku ?

Jest, ale ci napisałem, że odradzam. Nie musisz ruszać, to nie ruszaj.
Podłączenie dysków na USB musisz przećwiczyć praktycznie. Zobaczyć jak startuje system, czy wszystko jest ok, a potem dopisać montowanie np do rc.local.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl