Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 10:57

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 2 października 2012, 11:14 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 10:53
Posty: 25
Witam!
Mam problem z połączeniem klientów z Internetem.
Z komputera z WinXp (podłączony do domeny) nie mogę przeglądać strony. pingować do serwera EOS mogę, dalej już nie. Najprawdopodobniej źle przypisywana jest brama poprzez DHCP.
IP bramy to adres nadrzędnego routera sprzętowego, a nie serwera z EOS.
wygląda to tak:
router sprzętowy z modemem neostradą (10.0.0.138) ---> serwer EOS (zewnętrznie 10.0.0.142, wewnętrznie 192.168.100.1) ---> klient
i właśnie klient ma przypisaną bramę 10.0.0.138
na serwerze EOS internet działa prawidłowo
cały serwer świeżo zainstalowany, nic nie "namieszane"

na EOS:

karta LAN:
IP 192.168.100.1
Maska 255.255.255.0
Router 192.168.100.1
DNS1 192.168.100.1
DNS2
Nazwa eos

karta WAN:
IP 10.0.0.142
Maska 255.255.255.0
Router 10.0.0.138
DNS1 8.8.8.8
DNS2 192.168.159.1
Nazwa eos


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 października 2012, 11:29 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
router sprzętowy z modemem neostradą (10.0.0.138) ---> serwer EOS (zewnętrznie 10.0.0.142, wewnętrznie 192.168.100.1) ---> klient
i właśnie klient ma przypisaną bramę 10.0.0.138

Skąd się wzięło na kliencie 10.0.0.138? Samo nie przefrunęło.
1. Masz kartę WAN połączona z kartą LAN. Serwer DHCP na Speedtouchu "zabił" serwer DHCP na EOSie. Z tym, że wtedy powinien być net od razu z pominięciem EOSa. Być może część danych (bramę) klient ma ze Speedtoucha, a resztę z EOSa. Sprawdź i podaj wyniki ipconfig /all z klienta.
2. Nie trzymałeś się instrukcji i podobnie jak kolega z wątku obok namieszałeś wizardem dhcp z konfiguracji komputera.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 października 2012, 13:57 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 10:53
Posty: 25
A instalowałem krok po kroku

C:\Documents and Settings\administrator>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : stacja01
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit
Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-4D-2A-CE-C2
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.100.253
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domy�lna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.100.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.100.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 2 października 2012 13:49:45
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 2 października 2012 21:49:45

C:\Documents and Settings\administrator>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 października 2012, 17:45 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Brama domy�lna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.100.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.100.1

No ewidentnie coś schrzaniłeś. Cudów nie ma. Tę wadliwą bramę sam gdzieś dodałeś.
Wpisz coś takiego:
cat /etc/dhcpd.conf |grep routers
Powinieneś dostać wynik:
option routers 192.168.100.1; #Brama domyslna
Jeśli tak nie jest, to znaczy, że miał miejsce pkt 2 z poprzedniej odpowiedzi. Przywróć oryginalny plik, w sąsiednim wątku napisałem jak.
Jeśli dhcpd. conf jest ok, to szukaj lewego kabla.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 października 2012, 18:03 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 10:53
Posty: 25
jestem zielony eos

"Przywróć oryginalny plik, w sąsiednim wątku napisałem jak."

chodzi o plik httpd.conf?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 października 2012, 18:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
chodzi o plik httpd.conf?

A co ten plik ma do rzeczy? Cały czas mówimy o błędzie serwera DHCP, a więc /etc/dhcpd.conf.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 października 2012, 08:08 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 października 2012, 10:53
Posty: 25
podmiana pliku dała rezultat
Dzięki wielkie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl