Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 21:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 18 grudnia 2012, 15:48 
Offline

Rejestracja: wtorek, 18 grudnia 2012, 15:35
Posty: 9
Na początek witam wszystkich, a z pozdrowieniami przesyłam gratulacje za super pomysł i wykonanie EOS'a.
Zarządzam siecią w dużej szkole, więc jestem akurat docelowym odbiorcą i muszę przyznać, że jak dotychczas - jestem bardzo zadowolony. Na razie pod EOS-em mam jedną pracownię (ok 20 kompów), ale planuję podpiąć całą szkołę (ok 100).

Mam 2 pytania:
1) przy próbie uruchomienia clamd mam komunikat:
Uruchamianie demona Clam Antivirus: ERROR: This tool requires libclamav with functionality level 60 or higher (current f-level: 42)
- nie wiem, jak to ugryźć

2) Chciałem wrzucić moduł Webmina do analizy logów DG (nie znalazłem nic do tego w systemie), ale po wgraniu mam komunikat o nieaktualnej wersji DG:
Warning - the version of DansGuardian you have is not supported by this Webmin module version
Webmin Module Version 0.7.1 supports DG version 2.10 (& 2.9)
Currently installed DG version 2.8.0.6

Jak DG zaktualizować do nowszej wersji, żeby nie utracić ustawień i nie wysypać EOS'a?
System to EOS 2010 pod Dellem PowerEdge 1800.
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 18 grudnia 2012, 18:08 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Do analizowania logów Dansguardiana jest już w EOSie Sarg.
Co do clamava to coś kombinowałeś? Jakieś samodzielne próby upgrade?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 18 grudnia 2012, 22:31 
Offline

Rejestracja: wtorek, 18 grudnia 2012, 15:35
Posty: 9
Zdawało mi się, że SARG pokazuje logi Squida, muszę jutro sprawdzić. Co do Clamav - nic nie robiłem, w DG dodałem tylko dodatkowe listy, natomiast zdaje mi się, że może to być skutek walki ze SQUIDEM - obecnie testuję różne konfigi, ale z braku czasu wolno mi to idzie. Dlatego też chwilowo DG chodzi z wyłaczonym skanowaniem Clamav.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 19 grudnia 2012, 00:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Sarg pokazuje logi squida, ale może pokazywać Dansguardiana, w EOSie jest już skonfigurowany.
Co do Clamava - nigdy się nie spotkałem z czymś podobnym w EOSie. Nier mam pojęc ia o co może chodzić. Możesz spróbować usunąć logi i usunąć pliki z bazą wirusów z /var/lib/clamav - potem kilka razu próbować, a ż sciągnie wszystko na nowo.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 21 grudnia 2012, 23:12 
Offline

Rejestracja: wtorek, 18 grudnia 2012, 15:35
Posty: 9
Dzięki za sugestie. Sprawdzę to pewnie dopiero po Świętach, a póki co życzę Wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Do Siego Roku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 10 stycznia 2013, 15:38 
Offline

Rejestracja: wtorek, 18 grudnia 2012, 15:35
Posty: 9
Cóż - spróbowałem, ale freshclam zgłasza ten sam błąd:
ERROR: This tool requires libclamav with functionality level 60 or higher (current f-level: 42)

Spróbowałem aktualizacji clama zgodnie z tym wątkiem:
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?f=37&t=18697&p=129695&hilit=clamav#p129695
ale wynik jest taki:
[root@kopi ~]# rpm -U --force /home/clamav-0.97.4-1eos.i686.rpm
błąd: Niespełnione zależności:
libbfd-2.16.91.0.7.so jest wymagany przez clamav-0.97.4-1eos.i686


Edit
Wygląda na to, że problemem jest zainstalowana stara wersja ClamAV. Tylko, że podany upgrade nie działa, a instalować samodzielnie trochę się boję, żeby nie wysypać całego EOS-a (zwłaszcza, że nie działa mi automat do robienia kopii zapasowej - kończąc pracę z jakże microsoftowym komunikatem: "something went wrong"...) :D

Edit2
Ponieważ poprzednie rozwiązania nie pomogły - usunąłem ClamAV za pomocą APT-a i zainstalowałem od nowa.
Problem z błędnymi poziomami funkcjonalności zniknął tyle, że teraz nie wiem, w jakiej grupie ma działać demon clamd?
Po włączeniu skanowania lub włączeniu współpracy clamd z Dansguardianem wyskakuje komunikat: Permission Denied


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl