Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 sierpnia 2017, 00:12

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: iTALC
Post: czwartek, 17 stycznia 2013, 12:31 
Offline

Rejestracja: wtorek, 15 stycznia 2013, 23:57
Posty: 6
witam

wstępnie skonfigurowałem system (pomijając Exima,ftp) serwer chodzi i udostępnia internet na stacje roboczą (eos 2009) póki co testuje na jednej, mam pytanie co do iTALC-a podobno jest skonfigurowany i powinien działać zaraz po instalacji ale mi wywala komunikat o braku ważnych kluczy do autoryzacji... wole zapytać zanim zacznę coś grzebać :) i druga sprawa jak wchodzę w ikonkę na pulpicie serwera "klienci linux" to wywala "..plik lub katalog.../home/samba/domain nie istnieje" a mam już podłączoną jedną stacje do domeny, za wszelką pomoc z góry dziękuję

pozdrawiam


[edit]i już mam kolejne pytanie/problem... na testowanej stacji miałem wcześniej Xp-ka w trakcie instalacji Grub nie wykrył go więc dodałem wpis ręcznie ale nic to nie dało, macie jakieś pomysły??
[/edit]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: iTALC
Post: czwartek, 17 stycznia 2013, 22:53 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Usera, którego stworzyłeś, trzeba dodać do grupy italc. Sprawdzić, czy ma uprawnienia do czytania tych kluczy.
Ten skrót na pulpicie wywal i zrób sobie takie skróty, jakie tobie mogą być potrzebne.
Jesteś pewny, że partycja z Windows się zachowała?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: iTALC
Post: piątek, 18 stycznia 2013, 08:57 
Offline

Rejestracja: wtorek, 15 stycznia 2013, 23:57
Posty: 6
Witam

w międzyczasie gdzieś tam doczytałem na forum, że trzeba użytkownika dodać do grupy iTALC (przy okazji wyszło, że nie mogę zaczynać nazwy użytkownika od cyfry) zaraz sprawdzę czy działa, tylko czy muszę tak każdego użytkownika ręcznie dodawać?
ponieważ w zakładce grupy nie występuje italc, jest widoczna dopiero w zakładce użytkownicy przy edycji użytkownika. Co do windowsa to tak jestem pewien bo miałem go na osobnej partycji i nadal tam jest, i tak muszę zrobić instalke EOS-a na stacji od nowa bo nagrzebałem w Grubie a na koniec go usunąłem tylko potem się okazało, że nie mogę go pobrać z repo :) ?

pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: iTALC
Post: piątek, 18 stycznia 2013, 11:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
w międzyczasie gdzieś tam doczytałem na forum, że trzeba użytkownika dodać do grupy iTALC (przy okazji wyszło, że nie mogę zaczynać nazwy użytkownika od cyfry) zaraz sprawdzę czy działa, tylko czy muszę tak każdego użytkownika ręcznie dodawać?

Nie bardzo rozumiem. Do grupy italc dodajesz tylko użytkownika, który ma prawo logowania na serwerze (a więc użytkownika systemowego) i robisz to jeden raz. To ma służyć tylko temu użytkownikowi, który będzie miał prawo kontrolować stacje klienckie.
Nawiasem mówiąc na stacjach Windows italc musi być uruchamiany z uprawnieniami administratora.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: iTALC
Post: piątek, 18 stycznia 2013, 13:02 
Offline

Rejestracja: wtorek, 15 stycznia 2013, 23:57
Posty: 6
witam

źle to zrozumiałem, myślałem że trzeba dodać również użytkowników stacji roboczych :)
serwer ładnie chodzi, naprawdę kawał dobrej roboty, co do italc-a to jeszcze nie sprawdziłem bo robię stacje na nowo (windows potem linux) rozumiem, że instalacja linuxa powinna bez ingerencji wykryć wcześniejszą windowsa

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl