Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 21:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 3 kwietnia 2013, 13:15 
Offline

Rejestracja: niedziela, 27 maja 2012, 21:30
Posty: 10
Witam!
Po zainstalowaniu EOSa i podłączeniu do domeny stacji z windows xp pojawił się dziwny problem. Na profilu administratora na stacjach jest ustawiona polska klawiatura i jest wszystko w porządku, natomiast po utworzeniu profili uczniowskich stacje robocze nie trzymają ustawień polskiej klawiatury. Po restarcie na wszystkich stacjach na profilach uczniowskich na powrót ustawia się klawiatura angielska, polska całkowicie znika, także żadnym skrótem klawiaturowym nie można jej przywrócić. Dopiero po wejściu w panel sterowania polską klawiaturę za każdym razem trzeba dodać i ustawić na polski programisty, po czym po restarcie stacji system znów wraca do klawiatury angielskiej. Podejrzewam, że wina leży po stronie serwera, który narzuca stacjom takie ustawienia, niestety nie wiem jak to prawidłowo ustawić w EOS. Czy ktoś mógłby mi pomóc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 kwietnia 2013, 18:35 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
jarbaranpio pisze:
Podejrzewam, że wina leży po stronie serwera, który narzuca stacjom takie ustawienia, niestety nie wiem jak to prawidłowo ustawić w EOS. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Wątpię, czy to jest przyczyną.
Ale możesz spróbować zrobić tak:
- w /home/samba/netlogon jest katalog Default User;
- możesz jako root w mc przenieść go w inne miejsce (F6);
- potem podłączyć całkowicie nową stację i spróbować.
To jest jedno jedyne miejsce, w którym nowy komputer podłączający się do domeny na profilu uczniowskim dostaje defaultowe pliki (tak, jak by to był serwer windowsowy). Jednak wątpię, przyczyna raczej leży po stronie instalacji, zapewne właśnie wtedy ktoś klikał dalej, dalej i nie popatrzył na ustawienia klawiatury i języka.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 kwietnia 2013, 19:58 
Offline

Rejestracja: niedziela, 27 maja 2012, 21:30
Posty: 10
Cytuj:
przyczyna raczej leży po stronie instalacji


Przepraszam , nie rozumiem. Instalacji czego? Jeżeli nie jest to wina serwera, to instalacji stacji roboczej? One na profilach administracyjnych mają polską klawiaturę, tylko na uczniowskich jej nie mają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 kwietnia 2013, 21:17 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
jarbaranpio pisze:
Cytuj:
przyczyna raczej leży po stronie instalacji


Przepraszam , nie rozumiem. Instalacji czego?

Windowsa.
Wielu ludzi ma już serwery na EOSie i po latach jesteś pierwszy z takim problemem. Stawiam na przyczynę po stronie Windows.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 09:30 
Offline

Rejestracja: niedziela, 27 maja 2012, 21:30
Posty: 10
Zauważyłem, że dzieje się to tylko wtedy, gdy nie może załadować się profil użytkownika i dostaję komunikat w rodzaju: "Nie mogę załadować profilu (tu ścieżka, np. eos\profiles\uczen1\....\Thumbs.db). Problem wynika....itd". Na profilu tymczasowym, który się uruchamia nie ma polskiej klawiatury, trzeba ją ustawiać tymczasowo i po restarcie ustawienia z wiadomych powodów są tracone. Wydaje mi się, że mój słaby sprzęt, na którym zainstalowany jest eos (celeron 2,4Ghz, 2GB RAM) nie wyrabia się i gdy wszystkie stacje próbują się połączyć, nie zawsze jest w stanie prawidłowo je obsłużyć. Pingi ze stacji na serwer są bardzo dobre (czas 1ms bez przerywania sprawdzane przez ok 5min non stop), więc wydaje się, że sieć działa dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 11:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
jarbaranpio pisze:
Wydaje mi się, że mój słaby sprzęt, na którym zainstalowany jest eos (celeron 2,4Ghz, 2GB RAM) nie wyrabia się i gdy wszystkie stacje próbują się połączyć, nie zawsze jest w stanie prawidłowo je obsłużyć. Pingi ze stacji na serwer są bardzo dobre (czas 1ms bez przerywania sprawdzane przez ok 5min non stop), więc wydaje się, że sieć działa dobrze.

Czy jeśli włączysz stacje w kolejności (np. robiąc minutę przerwy), to wtedy nie ma problemów z logowaniem? A może jakaś jedna stacja ma te problemy, zawsze ta sama?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 16 kwietnia 2013, 17:20 
Offline

Rejestracja: niedziela, 27 maja 2012, 21:30
Posty: 10
Tak, dokładnie. Jeżeli loguję się pojedynczo, to tylko jeden profil ma problem, niezależnie od stacji, z której się loguje, więc coś jest z nim nie tak i to jest oddzielna sprawa. Nie może skopiować pliku z Moich dokumentów Thumbs.db, problem najprawdopodobniej z uprawnieniami (brak dostępu), sprawdzę to. Natomiast pozostałe profile niezależnie od stacji logują się prawidłowo. Wystarczy, że logują się dwie stacje jednocześnie na różne profile i już występują problemy, zwykle na jednym z nich ładuje się profil tymczasowy.

W innej kwestii. Bardzo przydałby się katalog sieciowy z pełnym dostępem dla wszystkich profili do pracy zespołowej i do zapisywania prac, do których inni mają również dostęp. Dla mnie to również byłoby bardzo wygodne, nie musiałbym przeszukiwać wszystkich profili, aby obejrzeć prace uczniów na swoim komputerze nauczycielskim. Folder publiczny nie ma niestety praw zapisu dla uczniów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 17 kwietnia 2013, 10:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Załóż nowy katalog w /home/samba.
: [/] [] ()
[xyz]
        comment = Katalog ogolnodostepny
        path = /home/samba/xyz
        read only = No
        browseable = yes
        guest ok = yes
        create mask = 0660
        directory mask = 0770
        write list = @smbusers
        vfs object = vscan-clamav
        vscan-clamav: config-file = /etc/samba/vscan-clamav.conf


A potem dodaj wpis do samba.conf. Na koniec service smb restart i już jest.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl