Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 24 sierpnia 2017, 01:27

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 29 listopada 2013, 21:05 
Offline

Rejestracja: piątek, 29 listopada 2013, 20:59
Posty: 12
Mam problem z dolaczeniem stacji klienckiej do domeny Postawilem eos na ktorym mam neta utworzylem uzytkownikow i poloczenie lan Teraz kiedy probuje podlaczyc do domeny viste wyskakuje ze nie istnieje domena W czym jest problem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 29 listopada 2013, 22:11 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Visty podpiąć pod domenę nie można, Samba działa tylko do XP.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 30 listopada 2013, 10:56 
Offline

Rejestracja: piątek, 29 listopada 2013, 20:59
Posty: 12
To w takim razie jak podpiac viste .Czy jest takie fajne narzedzie jak eos aby mozna bylo podiac viste


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 30 listopada 2013, 13:58 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
http://www.edubuntu.org/download
Możesz spróbować Edubuntu. Jeśli ma nowszą Sambę w wersji 4 (nie jestem tego pewny), podepniesz Vistę i W7.
Ale brakuje tam takich "ułatwiaczy" jak w EOSie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 czerwca 2014, 17:56 
Offline

Rejestracja: środa, 8 lutego 2006, 22:57
Posty: 26
Opiszę moje doświadczenia z logowaniem do domeny klientów Vista.
Podpięcie do kontrolera domeny na Samba 3 (taka jak w EOS) komputerów, które wcześniej pracowały jako klienty SBS jest chyba w łatwy sposób niemożliwe. Różnie kombinowałem i usuwałem co się dało, ale ciągle widziałem tylko czerwone okienka. Odłączyłem więc w BIOS system IPAT (wcześniej też miałem go dołączony) i przeinstalowałem system. U mnie była to Vista NTT Business 32-bit (tak stoi na płytce).
I tu spotkało mnie pozytywne zaskoczenie. Może to sprawa dystrybucji Visty, może. Bez instalacji czegokolwiek innego, dodatkowego, komputer logował się (użytkownik: administrator; hasło admina samby) do domeny na EOS. Pierwsze logowanie musi być przeprowadzone z konta administratora, to oczywiste. Inaczej nie łapie. Później możemy się logować na konta użytkowników, ale pierwsze logowanie do domeny to wyłącznie jako administrator samby. Nie było to oczywiście w pełni udane logowanie, ale okienko z treścią „witamy w domenie school” się pojawiło. Po takim logowaniu można się wylogować i zalogować na zwykłe, uczniowskie konto (oczywiście wcześniej utworzone w sambie spod ikonki Dodaj ucznia/ów).
Czego zabrakło do pełni szczęścia?
Katalog konta uczniowskiego, który był tworzony w katalogu /home/samba/profiles miał dodatkowe rozszerzenie V2. Tak robi podobno Vista i Win7. Trzeba więc w smb.conf w dziale #Skrypty logowania poprawić opcję

logon home = \\%L\profiles\%U

i wpisać:

logon home = \\%L\profiles\%U.V2

powyżej tej linijki w smb.conf jest jeszcze linijka z opcją
logon drive = U
aby opcja ta zadziałała w pełni i w kliencie visty pojawił się katalog U, trzeba na końcu dodać dwukropek, czyli

logon drive = U:

jeżeli tego nie zrobimy, to katalog także powinien się zamapować, ale jako Z: Można oczywiście podać inną literę.
Katalog zostanie zamapowany przez domenę samba, więc zrezygnowałem z wpisu mapowania napędu M w pliku /hone/samba/netlogon/logon.bat dodając dosowe REM przed net use M:…. jako, że w takim przypadku całość katalogu użytkownika z Visty mamy teraz w napędzie U (lub M jak ktoś woli). Uzupełniłem jeszcze w smb.conf w dziale [global] opcję hide files do postaci:

hide files = /*.ini/*.desktop/*dat/

aby klient visty nie widział w zapędzie U plików *.dat

Jednak dla pewności, bo nie sprawdzałem tego rozwiązania długookresowo, dodałem do rejestru klientów visty wpisy
Cytuj:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\LanManWorkstation\Parameters]
"DNSNameResolutionRequired"=dword:00000000
"DomainCompatibilityMode"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"DeleteRoamingCache"=dword:00000001

Pierwszy ma ogólnie umożliwić podpięcie do domeny klientów Vista i Win 7, a drugi właściwe funkcjonowanie profili przechodnich (wędrujących). Zrobiłem to z konta administratora komputera visty, po wylogowaniu i przełączeniu z domeny school na eos. Proforma dodałem jeszcze wpis security user w smb.conf w dziale [global], chociaż to podobno opcja domyślana.
No i tak to działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl