Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 12:10

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 11:51 
Offline

Rejestracja: piątek, 29 listopada 2013, 20:59
Posty: 12
Mam postawiony eos i klienta na xp.
ustawiam eth1 na
IP 192.168.100.1
Maska 255.255.255.0
Router 192.168.100.1
DNS 192.168.100.1

co wpisać dla eth0 (mam internet z cheeloo dębica)w
IP
Maska
Router
DNS

bo nie wiem jak skonfigurować aby był net
od cheeloo ma tylko jakiś IP na umowie, gdzie mam go wpisać

Jeszcze jedno
Zanim trafi do mnie sygnał internetowy mam po drodze dwa switche czy to jakiś problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 15:54 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Najprawdopodobniej urządzenie Chello jest routerem z uruchomionym serwerem DHCP i przydziela IP automatycznie.
Tak też należy skonfigurować kartę eth0.
Switche nie mają znaczenia.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 18:32 
Offline

Rejestracja: piątek, 29 listopada 2013, 20:59
Posty: 12
Raczej napewno tak
Napisał Pan, że trzeba tak skonfigurować kartę eth0 - to znaczy automatycznie ma pobierać?
Jak tak ustawiam i odepnę kabelek LAN to internet mam na serwerze, ale nie mam sieci, jak wepne kabelek sieciowy to mam sieć, ale znika internet
coś robię źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 20:11 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Wszystko wskazuje na jakieś problemy z identyfikacją kart.
Warto sprawdzić, jaki adres dostaje EOS od routera chello, czy nie ma konfliktu.
Najpierw podłączyć kabel "od internetu", sprawdzić IP i czy faktycznie system identyfikuje kartę jako ETH0, potem podłączyć LAN.
Dalej, sprawdzić wszystko co trzeba zgodnie z podręcznikiem użytkownika. Najpierw konfigurator firewalla, potem sprawdzić w usługach, czy działa dansguardian i squid, ewentualnie wyłączyć te usługi w konfiguratorze firewalla. Brak internetu na kliencie to nie jest to samo, co brak internetu na serwerze.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 3 grudnia 2013, 14:28 
Offline

Rejestracja: piątek, 29 listopada 2013, 20:59
Posty: 12
Panie Maćku udało się
Podłączyłem komp XP do domeny eos i mam internet na serwerze i na stacji roboczej

Teraz proszę jeszcze o jedno
Zainstalowałem linux ubuntu i nie wiem w jaki sposób go podłączyć do domeny w eosie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 3 grudnia 2013, 16:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Linuksa nie dołącza się do domeny. To znaczy można, ale nie wiem czy jest sens. W przypadku systemu klienta na EOS (dzis już nieco przestarzały) zastosowałem do tego NIS + hasła z Samby, żeby ewentualnie można było umożliwić uczniom pracę na tym samym koncie w XP i Linuksie. Jednak nikt z tego i tak nie korzystał.
Można oczywiście użyć Samby jako menedżera logowania. Nie wiem, czy w Ubuntu jest taka opcja. Kiedyś taka była w Suse przy instalacji. Wówczas wybrać należy opcję dołączenia (lub klienta) domeny Windows. EOS jest bowiem takim "Windowsem" ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl