Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 21:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 13 grudnia 2013, 23:30 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
Witam

Mam serwer w firmie na EOS'ie

Jest to maszyna po leasingowa typu desktop. Dell Optiplex GX 620 - cichy i bezproblemowy :)

CPU - Pentium D 2,8 Ghz
chipset - Intel 945 Express
RAM - 4GB DDR2 533 Mhz
HDD - 80 GB

Teraz przyszła wymiana na większy dysk. Aktualnie partycje wyglądaja tak:
sda0 12 GB - /
sda3 2 GB - swamp
sda6 60 GB - /home

Zaufałem instalatorowi z podziałem dysku i teraz żałuje, bo ciągle na partycji systemowej brakuje mi pamięci na mail, cash squid itp
Wiem ze niemoge z tym już nic zrobić dlatego chce nowy dysk wsadzić i podzielić następująco

sda0 - 40 GB -/
sda1 - 4 GB - swamp
sda2 - 30 GB -/var/spool/mail
sda3 - 20 GB -/var/spool/squid
sda4 - 40 GB -/home/virtual
sda5 - 115GB - /home/samba/public
sda6 - 250GB - /home/samba/firma

czy wystarczy tylko przegrać z poprzedniego dysku na nowy metoda kopiuj wklej ? może jeszcze jakąś partycje powinienem uwzględnić ?

--edit

w sumie jednak mam okazje wymienić ten sprzęt na nowy ale oczywiście już dyskiem 500GB

Fujitsu-Siemens E5925

CPU - Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz
RAM - 6GB DDR2 667 Mhz
GPU - Intel GMA 3100
Motherboard - Intel Q35 vPro

Czy wystarczy tylko przełożyć dysk do nowej maszyny czy trzeba od podstaw system instalowac ?
Wiem ze będzie trzeba tylko ustawić który sterownik kart sieciowej odpowiada za które połączenie eth0 a ktory za eth1

z gory dzieki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 14 grudnia 2013, 11:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Po pierwsze, nie rozumiem, dlaczego masz na jednej partycji bagno (swamp), ja bym wolał mieć plik wymiany (swap). :)
A teraz na serio.
Są oczywiście zwolennicy dzielenia dysku na fafnaście partycji, ale ja do nich nie należę. Sugeruję mniej partycji, a to będzie łatwiejsze do ogarnięcia. Oprócz partycji systemowej (25GB starczy z powodzeniem) i swap sugerowałbym osobną partycję /var (60GB) i /home (cała reszta).
EOS ma doskonałą opcję wykonywania kopii na płycie DVD. Wystarczy z menu wybrać "make live dvd" i wykonać obraz swojego systemu. Oczywiście trzeba wykluczyć niektóre katalogi, bo obraz nie może być większy niż jakieś 4GB. Zatem do wykluczonych (exclude) dodajemy --/home i np. --/var/spool.
Potem obraz nagrywamy na płytę, startujemy komputer z płyty, przeprowadzamy instalację i mamy znów swój system. Jedyne co musimy wykonać po restarcie, to ponowne skonfigurowanie sieci (choć ustawienia wybrane wcześniej będą zapisane) i potem kopiujemy ze starego dysku katalogi /home i /var/spool.
Uwaga! Po pierwszym restarcie zanim jeszcze skopiujemy /home/ pojawi się nam nieistotny błąd. System będzie alarmował, ze nasz użytkownik zwyczajny nie ma katalogu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 15 grudnia 2013, 10:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A nie prościej będzie zainstalować nowy system na nowym dysku, zamontować stary dysk do kompa: /mount/dev" i kopiować sobie dane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 15 grudnia 2013, 11:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
I wszystko konfigurować od nowa? Pocztę, użytkowników, sambę, strony www?
Opcja livedvd zachowuje wszystkie ustawienia.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 15 grudnia 2013, 14:06 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
rikardo7 pisze:
A nie prościej będzie zainstalować nowy system na nowym dysku, zamontować stary dysk do kompa: /mount/dev" i kopiować sobie dane.


Za dużo roboty... bo po pierwsze muszę konfiguracje kilku stron www przenosić, pocztę itp nie wspomnę już regułkach iptables czy dansguardiana. Jak o czym zapomnę i okaże się że coś nie działa. Z resztą system jest też po updatach czyli na nowym świeżym obrazie nie będą mi działać programy do bazy danych klientów itp

Spróbuję opcji z LiveCD, tylko że muszę w takim razie monitor podłączyć klawiature i mysz :P

bo z putty nie można chyba tego zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 15 grudnia 2013, 15:13 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
maniek pisze:

bo z putty nie można chyba tego zrobić ?

Nie. Ale w EOSie jest dostęp zdalny okienkowy za pomocą NX. I wtedy można zdalnie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 16 grudnia 2013, 17:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Maciek pisze:
I wszystko konfigurować od nowa? Pocztę, użytkowników, sambę, strony www?
Opcja livedvd zachowuje wszystkie ustawienia.

Nie chce z Tobą Macku polemizować, ale jak postawi się od nowa z takimi samymi ustawieniami, oraz te same "loginy i hasła" usera i superusera, i podmontuje dysk, to wystarczy przekopiować tylko pliki *.conf potrzebnych usług, użytkowników z plikami tez można, i powinno działać, a przynajmniej ja tak robiłem na NND i teraz kilka razy na CDN i CDN2 i po reboocie było wszystko tak jak wcześniej na starym dysku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:39 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
W NND i CDN nie było innej możliwości, jak ręczne kopiowanie. W EOSie jest opcja automatycznej kopii zapasowej. Czy ktoś woli jechac windą, czy iść po schodach to kwestia gustu. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 01:02 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
Witam ponownie

Z racji z tego szał zakupowy w weekend już miną mogłem ze spokojem usiąść do EOS'a.

Wybrałem opcje która Maciek mi polecił i wszystko ładnie przebiegło do momentu gdy na nowym sprzęcie z nowym dyskiem miał system odpalić.

pierwsze uruchomienie i...

http://zapodaj.net/ce9a74914eeb5.jpg.html

system stoi i nic więcej nie idzie zrobić, oczywiście reaguje na CTRL+ATL+DEL i system się zamyka. Niestety nie ma możliwości sprawdzenia czy system działa prawidło bo sieć nie działa więc nawet z putty to jest nie możliwe.

uruchomiłem za to "safe mode" no i już się okazały cyrki.

w modprobe sprawdzilem i ustawiłem karty.

eth0 (rtl8139)
eth1 (e1000e)


ok restart

twierdzi ze eth1 nie istnieje w komputerze... sprawdziłem ifconfig

i e1000e była widoczna jako eth2 mimo że ustawiłem jako eth1 ładowanie modułów... niechciałem zmieniać karty eth1 na eth2 bo będą jeszcze większe cyrki.

godzinę później walki z kartami i szukaniu google...

W
: [/] [] ()
 /etc/udev/rules.d/persistent-net.rules


edytowałem wpis

: [/] [] ()
# PCI device 0x8086:0x10bd (e1000e)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:19:99:4e:c8:37", ATTR{type}=="1", KERNEL
=="eth*", NAME="eth1"


gdzie ustawiłem karte zamiast eth2 na eth1 a ten drugi wpis karty "stara" usunąłem (z poprzedniej maszyny)

restart system wystartował i dhcp ruszyło uff mogę zalogować się przez putty, ale ekran nadal wisi tak jak wisiał wcześniej. W Logach pełno błędów itp.

OK podarowałem sobie bo połowa usług nie chciała ruszyć... a w logach błędów było mnóstwo

Wziąłem stary dysk wsadziłem do nowej maszyny, zmieniłem tylko wpis o kartach sieciowych i wsio system działa, ale też ekran wisi na uruchamianiu httpd - Z fizycznej maszyny zalogować się nie mogę ale przez putty już tak.

Nowy dysk podzieliłem na partycje fdiskiem i później mkfs.ext3

sdb0 - 20 GB - ext3 - /
sdb1 - 2GB - swap
sdb2 - 400 GB - ext3 - rozszezona
sdb5 - 80 GB - ext3 - logiczna - /var
sdb6 - 300 GB - ext3 -logiczna - /home

następnie zrobiłem

: [/] [] ()
mount /dev/sdb0 /mnt/root
mount /dev/sdb5 /mnt/var
mount /dev/sdb6 /mnt/home


kolejny krok to

: [/] [] ()
ls -l /dev/disk/by-uuid/


i na nowym dysku czyli w /mnt/root/etc/fstab

pozmieniałem wpisy i UUID

: [/] [] ()
# Entry for /dev/sda0

UUID=a1062cd6-62d5-4282-9e7e-83f1f6826593 / ext3 defaults 1 1

# Entry for /dev/sda5

UUID=ad126a45-639e-46b6-9209-801ae3ba721e /var ext3 defaults 0 0

# Entry for /dev/sda6

UUID=f8f11d6d-2258-490a-80a1-0e2b1ab14a53 /home ext3 defaults 1 2



ręcznie przekopiowałem pliki z starego dysku na nowe i teraz mam pytanie co dalej? jak utworzyć rekord rozruchowy na tym dysku ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 19:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Jak się człowiek śpieszy, to się diabeł cieszy. Coś jest w tych starych ludowych przysłowiach.
Jedyna wiarygodna rzecz do której mogę się odnieść to ten wiszący httpd. Zapewne brak mu katalogu, więc sobie czeka i próbuje odpalić. SSH już na tym etapie działa, więc należało zalogować się i wpisać killall httpd.
Zresztą można też ALT+CTRL+F2 i po przejściu na inną konsolę zalogować się i ubić niepotrzebne procesy.
Płyta instalacyjna EOSa nie ma niestety narzędzia do budowania lub naprawiania gruba. Więc skorzystaj z jakiejś innej, która to ma.
Prawidłowo należało to zrobić tak:
1. Zrobienie płyty.
2. Odpalenie komputera z płyty (da się ubić niepotrzebne procesy i w pełni odpalić system)
3. Instalacja z podziałem na partycje.
4. Skopiowanie danych ze starego dysku na partycje inne niż /.
5. Restart i konfiguracja.
Robiłem to kilkanaście razy i zawsze działało.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 7 stycznia 2014, 14:35 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
uff okres swiateczny i noworoczny minął to można kontynuować przenoszenie systemu.

coś w tych powiedzeniem jest na rzeczy :p

jak dostałem gotowca to od razu to takie proste hehe

spróbuje odpalic gruba z Gparted i zobaczymy co sie stanie a jak nic dobrego z tego nie wyjdzie to jeszcze raz zrobie tak jak napisałes.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 9 marca 2014, 14:29 
Offline

Rejestracja: środa, 1 sierpnia 2012, 16:28
Posty: 10
Trochę to trwało, ale znowu mam problem.

Po paru restartach serwera znowu mam okno wiszącego ładowanie systemu i monitem Uruchamiam httpd [OK] i dalej się nic już nie dzieje. Maszyna wystartowała bo sieć, net inne usługi działają. Przez putty jest dostęp.

Głownie chodzi mi o to, że ekran logowania lokalnego się nie pojawia. Skrót klawiszowy CTRL+ALT+F2 nie działa. Jedyne co przyjmuje to CTRL+ALT+DEL ale wiadomo co dalej nastąpi :]

Gdy podczas startu systemu wybieram opcje "Safe Mode" wszystko ok staruje mam znak zachęty. Przechodzę na root'a i próbuje odpalić X >> start x no i błąd.

: [/] [] ()
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.4.0.90, module version = 1.13.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "i810"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//i810_drv.so
(II) Module i810: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.4.0.90, module version = 1.7.4
        Module class: X.Org Video Driver
        ABI class: X.Org Video Driver, version 2.0
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.4.0.90, module version = 1.2.2
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 2.0
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.4.0.90, module version = 1.2.3
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 2.0
(II) v4l driver for Video4Linux
(II) I810: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810, i810-dc100,
        i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G, E7221 (i915),
        915GM, 945G, 945GM, 965G, 965G, 965Q, 946GZ
(II) Primary Device is: PCI 00:02:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found


Całego logu nie wrzucałem bo myślę, że końcówka pokazuje faktyczny błąd.

Pytanie moje brzmi? Jak zalogować się do systemu z uruchomionym X? Wyłączyć autostart httpd? Może wtedy podczas startu pójdzie krok dalej i pojawili się okienko logowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 10 marca 2014, 10:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Jako root odpal w konsoli polecenie drakconf. Nie jest tak wygodne jak w okienkach, nie używa sę myszy, ale można na nowo skonfigurować grafikę.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl