Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 24 czerwca 2017, 22:53

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 15 marca 2011, 21:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Temat umieszczam w EOSie, ale panel, o którym myślę będzie działać również w NND, CDN i każdej innej dystrybucji Linuksa. Nawet w Debianie.
Kilka osób wcześniej i ostatnio przedstawiało mi pomysł panelu administracyjnego - coś w rodzaju panelu hostingowego. Panel "mailadmin" spełnia część takich zadań. Pozwala na założenie konta w MySQL. Konto może mieć dostęp ftp, choć jest przeznaczone do poczty. Ale poczty może nie być, może być tylko ftp. Gdyby to rozbudować o opcję przypisania domeny do usera i założenie virtualhosta, to już by było coś.
Zaznaczam, że nie chodzi o pełny panel hostingowy z samodzielnym zakładaniem sobie konta przez usera na okres próbny i takie tam bajery jakie ma np. nazwa.pl. Moim zdaniem mały podmiot, mający kilku potencjalnych klientów na miesiąc tego nie potrzebuje.
Powiem tak - gdy ktoś jest dużą firmą i ma potencjalnych klientów chcących wypróbować jego usługi na pęczki - nie nadąża z ręcznym zakładaniem kont, to nich zastosuje jakąś dużą kobyłę w rodzaju ISPconfig. Dla dużej firmy zlecenie komuś konfiguracji tego za jakieś 2 tysiące to żaden pieniądz. A jeszcze lepiej, jak kupi sobie jakiś Plesk czy Cpanel.
Ale jeśli jesteś małym bałwan jestem w biznesie, to bez sensu. Nie kupicie przecież autokaru, jeśli wozicie do pracy codziennie pięciu robotników, tylko małego busa czy vana. To tyle tytułem uzasadnienia - dlaczego nie chodzi mi o duży i rozbudowany panel.

Co powinien mieć, a czego nie taki panel.
- admin zakłada konto, które może ale nie musi być kontem pocztowym, konto ma dostęp do ftp, ustawiany jest jednocześnie katalog, można przyporządkować userowi domenę, jeśli zgłasza taką wolę i założyć bazę.
- userowi można przyporządkować więcej niż jedną domenę.
- userowi można dać więcej niż jedną bazę MySQL.
- nie ma dostępu panelu do plików systemowych, ale za pomocą crona mogą być realizowane wpisy dotyczące wirtualnych hostów. Daje to opcję, ze na pewno czas oczekiwania nie będzie dłuższy niż interwał w cronie, jednocześnie nie naraża bezpieczeństwa przez dawanie userowi http (nobody) praw roota.
- panel jest pozbawiony funkcji dns. Obecnie wszyscy więksi rejestratorzy dają możliwość zarządzania swoimi strefami. Trzymanie dwóch osobnych NSów w rożnej przestrzeni adresowej dla małego bałwan jestem jest bez sensu. Wystarczy, jeśli damy klientowi instrukcję obrazkową co i gdzie wpisać, a może my sami zresztą w swoim panelu na nazwa.pl mu to robimy...
- panel nie służy usrerowi i nie ma funkcji FTP via WWW. To głupie i niebezpieczne.
-user ma ftp, bazę(y) i domenę ustawioną na określony katalog, jeśli chcemy się w to bawić, to również pocztę. Ale dla małych podmiotów znacznie lepiej założyć googlemail.

To są moje wyobrażenia na ten temat. Panel na pewno może być przydatny w szkołach, gdzie kształci się techników informatyków i daje się konta uczniom, by bawili się w pisanie stronek w php. Taki panel miałby przewagę nad dawaniem uczniom kont systemowych. Mając 100 uczniów lepiej mieć panel niż robić wszystko ręcznie.
Mała firma też byłaby beneficjentem. Bo w takiej firmie często tylko jedna osoba ma pojecie o systemach linuksowych. a przy pomocy panelu to ktoś inny może się takimi duperelami zająć.

Czego oczekuję? Oczekuję na ewentualne skorygowanie mojego pomysłu, może coś jeszcze byłoby potrzebne? Jakieś inne ficzery? Oczekuję też, że ktoś się dołączy i pomoże.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 marca 2011, 23:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ja mam cos podobnego w swoim panelu do zarzadzania NND :
1. mozliwosc dodania foldera do przestrzeni www.
2. zalozenia dowolnej domeny z przekierowaniem na ten folder z zaznaczeniem czy ma to byc
domena z www czy tez bez. Dzieki temu moge od razu zakladac subdomeny.
3. port na jakim ma dzialac virtualny host
4. dopisanie adresu email dzieki czemu jak i opcji 5 uzytkownik jest informowany przed
koncem aktywnosci konta.
5. czas aktywnosci konta. Wpisuje poprostu date do kiedy jest czynny host.
6. kontrolki wlaczajace lub wylaczajaca konto z palca (klikajac w wlacznik). Podobnie jest
z logami konta. To ostatnie nie jest konieczne, ale jak byla mozliwosc to czemu nie ?

Mniej wiecej to wyglada tak :
Obrazek

Staly wpis to wpis jaki zawsze ma byc dodawany do vhost .
Ja mam tam ustawione dwa virtualne hosty :
1. dla planszy blokady internetu
2. dla planszy jesli podlaczy sie nieautoryzowany komputer z
wyswietleniem jego adresu MAC gdyby sie chcial ktos szybko przylaczyc
do sieci. Nawet telefonicznie.

Sprawdzanie czy juz uplynął czas aktywnosci konta jest sprawdzane
z cron dwa razy dziennie i w zupelnosci starcza.
Po blokadzie jest wyswietlana po wejsciu na dany adres domeny
cos takiego :
Obrazek

Tak to wyglada u mnie ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 00:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
ad 1 i 2. W panelu, który testuję, a który widziałbym jako podstawę zaproponowanego projektu, dodając usera i dając mu folder oraz domenę, automatycznie dodaje się wpisy do odpowiedniego virtualhosta. Dodawanie ręczne to tylko dodatkowych kilka pol, gdzie ktoś niewprawny może się pomylić, zrobić literówkę itp.
ad 3. Port hosta może się przydac jedynie do rozmaitych paneli zarządzających lub webmaili i innych takich nietypowych ficzerów, więc jako coś dla ucznia lub potencjalnego klienta, to raczej uważam za niepotrzebne.
ad 4. Czas aktywności konta tez ma sens u dużego dostawcy, który ma dziennie kilkanaście automatycznych logowań i kont zakładanych na próbę. Przy kilku nowych userach nawet na miesiac, to nie bardzo ma sens.
ad 6. Kontrolki tak. Ale tylko w oparciu o crona, żadnego dostępu panelu do systemu.

Część ficzerów u Ciebie dotyczy funkcji sieci LAN, więc to inna bajka.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 01:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ogolnie sie zgadzam. To kwestia potrzeb i tego co sie chce. Wedlug mnie pisanie
dla innych widzac i argumentujac co jest potrzebne pod siebie nie ma sensu Macku.
Mozna dodac wiecej opcji jesli nawet nie sa konieczne zeby wieksza ilosc uzytkownikow
chciala cos takiego u siebie. I dlatego nie zgodze sie jesli chodzi o czas aktywnosci
konta. Przy dwoch czy trzech uzytkownikach faktycznie nie ma to sensu, ale nie mozesz
wykluczyc, ze takich kont moze powstac 10, a nawet wiecej. Pamiec o kazdym mozna
zrzucic na automat. Co za problem dodac dodatkowa opcje do skryptu ? Natomiast
jej brak moze wywolac niesmak, jakby czegos brakowalo. Jednemu sie przyda, a innemu nie.

Co do punktu 1 i 2 o ktorym napisales to zle mnie zrozumiales. Chodzilo mi o to, ze skrypt
w generuje plik vhost.conf w petli o ilosci rownej ilosci kont i kopiuje go na koniec na miejsce
przeznaczenia, ale niektore jego wpisy sa stale/niezmienne. Dlatego wlasnie dodalem okienko
"dodatkowy wpis" w ktore wpisuje sie przy konfiguracji raz lub przy zmianie tego wpisu
co ma byc dodawane do vhost.conf na poczatku przy kazdym generowaniu tego pliku.
I znowu jesli wyrzucisz te opcje to pozbawisz admina z mozliwosci chocby uruchomienia
na swoim NND plansz informacyjnych poniewaz plikconfiguracyjny bedzie generowany
automatycznie i nawet jesli dodasz recznie wpis do tego pliku tyczacy sie plansz to zostanie
on skasowany przez skrypt generujacy config.

Ad 6 I tak jest. Ale skads w cron musi sie o tym znalezc informacja wiec tak czy tak
panel posrednio ma w pewien sposob dostep do crona.

O ad3 nawet nie bede dyskutowac bo rzeczywiscie przy zwyklych kontach to nie ma sensu.
Wiele opcji moze byc w formie podpowiedzi do zmiany. Czyli formularz do wypelnienia moze
byc poczatkowo wypelniony jakas domyslna wartoscia. W wypadku portu u mnie tam zawsze
istnieje port 80, a w razie potrzeby moge sobie to zmienic.


Z tego panela juz jakis czas korzystam i z czasem prob i testow oraz korzystania widze
co by sie jeszcze przydalo i w jaki sposob mozna lepiej rozwiazac pewne kwestie.
Niedlugo bede pisac nowy i na pewno zrobie panel bardziej zwarty w czesci skryptowej.
Dodam pare opcji, ktorych brak mi doskwiera. Wlasnie z tych samych powodow o ktorych
pisalem, ze na codzien niektorych opcji sie nie uzywa, ale ich brak czasami utrudnia zycie.
Zalozyles, ze w wypadku o ktorym piszesz NND
mialby pelnic jedynie opcje serwera http, mysql i ftp. Dziwne zalozenie.
Dla mnie to dyskwalifikacja takiego rozwiazania i troche tego nie
rozumiem. Martwisz sie o obciazalnosc systemu ? Ale przeciez zakladasz, ze bedzie takie rozwiazanie obslugiwac tylko kilka kont.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 01:35 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Zalozyles, ze w wypadku o ktorym piszesz NND
mialby pelnic jedynie opcje serwera http, mysql i ftp. Dziwne założenie.

Niezupełnie. Ta wersja EOSa, w której planuję to zrobić, ma być webserwerem z kontami ftp i ewentualnie pocztowymi. W każdym innym systemie panel będzie osobnym elementem. To od administratora zależy, co z tym zrobi.
Ale...
Serwer www, poczty, ftp i jednocześnie router to rozwiązanie nie najlepsze. Mogę takie coś mieć w szkole, gdzie raptem jest nie więcej niż 40 komputerów i bardzo dokładnie panuję nad wszystkim, albo w małej firmie, gdzie jest jakieś 20 komputerów. Jednak już przy sieci na kilkuset użytkowników, wydatek na dodatkowy sprzęt nie stanowi problemu. Takie all-in-one to nigdy nie jest optymalne wyjście. Nawet w domu mam linksysa jako router a serwer pocztowy osobno.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 01:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
: [/] [] ()
To od administratora zależy, co z tym zrobi.

Ale ...
Uniemozliwiajac mu wybor zawezasz pole osob ktore moga to zastosowac.
I ...
Wlasnie o tym caly czas pisze w odniesieniu do maszyn i uzytkownikow
oraz opcji.

Edit ...
O wlasnie cos mi sie przypomnialo.
Jesli juz taki panel powstanie to dobrze by bylo zawrzec tez w nim
minimum informacji wyciaganych z kont. Dla przykladu przy wierszu
danego konta moznaby wyswietlac ilosc danych zapisanych na koncie
w folderze. Ruch chyba trudno by bylo zrobic i generowac staty, ale
to jest mozliwe ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 12:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No to jest całkiem spora litania. ;)
W takim wypadku należałoby juz zastanowić się nad wdrożeniem np. ISPconfig.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 17:05 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Moja propozycja:

1) Zakładanie konta www dla usera, przypisywanie domen i subdomen do konkretnego katalogu
2) Zakładanie skrzynki (skrzynek) mailowych do danej domeny (domen)
3) zakładanie konta ftp dla usera
4) możliwość zablokowania konta usera - wyświetlenie strony, komunikatu czy czegokolwiek podobnego
5) Przeglądanie, usuwanie i tworzenie katalogów z poziomu przeglądarki
6) upload plików (opcja)
7) możliwość quoty dla katalogów i skrzynek
8 ) dwa poziomy logowania - user i administrator (opcja)
9) ustawianie praw do plików i katalogów

Oczywiście user powinien mieć w panelu punkty 2, 3, 5,6, 7, 9

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 17:35 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Od razu się ustosunkuję do kilku spraw.
- przesyłanie plików
W portalach robi się formularze na przesyłanie plików. Zwykle obrazków i tylko do jednego określonego katalogu mieszczącego się w drzewie podrzędnym. Inaczej mówiąc mam wordpressa w katalogu /home/maciek/public_html i moge przesyłać obrazki do /home/maciek/public_html/uploads, ale nie ma sposobu na to, bym mógł je przesyłać tym formularzem do /home/httpd/html/, bo to jest poza drzewem katalogu. Kiedyś takie bajery były możliwe. U mojego providera dawnego czytałem wszystkie katalogi łącznie z /etc. Tak było na przełomie php 3 i 4, używalem takiego skrypciku. Być może teraz też by sie takie coś dało zrobić, jak by zasady w php 5 przewrócić do góry nogami. Ale byłoby to głupie i niebezpieczne.
Moim zdaniem user ma FTP i niech z niego korzysta do przesyłania plików. FTP daje też możliwość ustawiania praw. Opcja praw z panelu www aż się prosi o włamywacza, który zarazi nam apacza jakimś exploitem, a potem zmienia prawa /etc/shadow.
Nie jestem paranoikiem w dziedzinie bezpieczeństwa, ale ten pomysł zdecydowanie mi się nie podoba.
- quota
Jeśłi w systemie będzie quota, to ok, da się to zrobić. Ale jeśli admin tego nie zainstaluje i nie skonfiguruje to panel może najwyżej wyświetlać jaką przestrzeń zapełnił user. Quota przy wirtualnych userach w ogóle będzie czymś bardzo trudnym. Nawet nie wiem teraz czy możliwym.
- zakładania katalogów z poziomu przeglądarki
Tego to kompletnie nie rozumiem. Jeśli założyłem userowi konto i on podczas pierwszego logowania do ftp będzie to konto aktywował. Inaczej mówiąc - to proftpd zakłada katalog podczas pierwszego logowania. To dalej już katalogi zakłada sobie sam user.

Pozostałe sprawy w zasadzie już są w tym, co testuję.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 17:44 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Maciek pisze:
FTP daje też możliwość ustawiania praw. Opcja praw z panelu www aż się prosi o włamywacza, który zarazi nam apacza jakimś exploitem, a potem zmienia prawa /etc/shadow.


Mowa o prawach do katalogów userów, nie systemowych. To zasadnicza różnica.

FTPem ustawisz tylko i wyłącznie prawa chmod, nie chown, a to zupełnie inna bajka. Po co? Choćby po to, że przesyłasz pliki jako user "maciek" a apache będzie na prawach usera "http", a co za tym idzie upload fotek przez jakikolwiek album, czy joomlę stanie się niemożliwy bez zmiany właściciela katalogu.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 18:16 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No więc tak. User wirtualny nie istnieje w systemie. Nie będzie katalogu np. /home/virtual/user1 z właścicielem user1, bo takowego usera w systemie nie ma. Wszystkie katalogi użytkowników wirtualnych muszą należeć do systemowego użytkownika bez faktycznych żadnych praw i z powłoką /bin/false lub /bin/nologin. W dotychczasowym pomyśle z NND, który zainicjował czerwo, a potem doskonalił viater właścicielem jest ftpuser. a pocztą zarządza user mail. Jeśłi wirtualny user ma stronę to należy ona do usera ftpuser (a nie httpd) i jeśłi ma on joomlę, wordpressa or whatever, to nie zmienia się właściciela tylko zmienia się prawa. np katalog do zapisu obrazków dostaje 777.
Raz kiedyś miałem włamanie. Włamanie nastąpiło przez dziurawy webmail. Uważałem wtedy że bezpieczniej jest jeśli właścicielem plików www jest user nobody, na którym chodzi apacz. Efektem było to, ze włamywacz zacierając ślady skasował mi wszystkie pliki www, abym nie wiedział, które mu posłużyły do włamania.
Zatem chyba lepiej dać jeden podkatalog z prawami 777 niż narażać się na utratę wszystkiego.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 18:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Katalog dla usera musi byc z takimi prawami zeby uzytkownik mial mozliwosc
wgrania tam tego co chce przez ftp i jesli sobie napisze taki skrypt to z poziomu
strony tez. Chodzi chociazby o roznego rodzaju strony na ktorych mozna umieszczac
zdjecia. To ma byc publiczny serwer wiec nie mozna ograniczac jego funkcjonalnosci
wylacznie do pisania tekstow ... Dzisiaj nawet zwykle forum czy inna strona umozliwia
zaladowanie zdjecia. Chyba, ze cos zle zrozumialem to przepraszam.

-quota
Mozna Macku to zrobic tyle, ze moze troszke na okretke. Mozna sprawdzac z poziomu
cron ile jest zajete w folderach uzytkownikow miejsca. Mozna ten wynik pozniej
porownac z wpisem do bazy i jesli przekroczy on wpis to mozna wywolac dowolna
kacje. Dajmy na to zablokowanie strony, a niech sobie pilnuja sami, ale to sie wiaze
z wymogiem posiadania prostego panela administracyjnego, ktory wyswietli podstawowe
dane. Miedzy innymi ile jest zajete miejsca na dysku.

Przyszla mi taka tez mysl do glowy jesli chodzi o quota. Mozna tez by bylo
zakladac quota na predkosc wysylu. Daloby sie zakladac przez np htp
quota na upload na dany folder czy domene ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 19:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cyberduck:
1. Oczywiście, zę użytkownik może mieć możliwość wrzucania np obrazków z poziomu panelu www (jakiejś np. joomli). Realizuje się to prawami katalogu a nie własnością katalogu. Np. w moim wordpressie katalog uploads ma prawa 777.
2. To może być niezły pomysł z taką pseudoquotą w mysql. mogłoby to być stowarzyszone z wysyłaniem maila do usera, że zbliża się do progu. Warto o tym pomyśleć.
3. To raczej byłaby kwestia trudna do załatwienia. Jeśłi dany komputer pełni rolę routera to owszem, można coś kombinować, ale nie mam pojęcia jak. Przecież ruch na domena1.pl i domena2.pl należy do tej samej klasy. Duże firmy mają jakieś mechanizmy wyliczające łączny transfer na vhostach. Ale z reguły po wyczerpaniu transferu blokują. Chyba, ze w samym apaczu jest jakiś mod_cośtam do sterowania przepływem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 marca 2011, 20:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
ad 1 sorki, wiec tak jak pisalem zle zrozumialem.
ad 2 w sumie to jest proste do realizacji i nie powinno nastreczac problemu. Oczywiscie takie rozwiazanie
absolutnie nie zabezpieczy serwera przez szybkim przybywaniem plikow w ich objetosci, ale opcja
jakas jest ...
ad 3 no dobra. Moze przesadzilem z quota na predkosc, ale na ilosc wyslanych danych czemu nie ...
nawet w xaamp lub jak kto woli jest webalizer, ktory przeciez czyta i wyswietla gotowe informacje
w sposob graficzny-statystyki. Od tego zeby to polaczyc z monitoringiem wyslanych danych to juz tylko
krok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 17 marca 2011, 01:33 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
IMHO jest do zrobienia regularna qouta w bazie mysql mamy:
uid oraz gid, który jest zgodny z virtualnymi plikami zakładanymi przez userów, więc wszystko mamy aby wykorzystać quotę.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 17 marca 2011, 18:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Jak przebiegaja prace ?
Moze jakies info by sie przydalo co do tej pory jest zrobione i jakie
problemy napotkales ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 17 marca 2011, 19:52 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Na razie jestem w trakcie zbierania informacji, a w trybie pilnym przygotowuję nową wersję EOSa. Okazuje się, ze są szkoły, które chcą to mieć.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 09:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ponawiam pytanie :)
Co slychac w projekcie ? Jakie postepy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 września 2011, 07:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Panowie, coś wiadomo?

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl