Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 sierpnia 2017, 08:03

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek, 15 stycznia 2010, 20:36 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zapraszam do przeczytania opisu instalacji systemu, zanim zabierzecie się za działania praktyczne.
http://cdn.freesco.pl/modules.php?name= ... icle&sid=2

(Uwaga! Strona ma charakter tymczasowy, jej wygląd zmieni się po ustaleniu logo i innych szczegółów graficznych.)

Zanim napiszecie pytanie na forum, sprawdźcie, czy nie znajdziecie informacji na stronie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Ostatnio zmieniony czwartek, 21 stycznia 2010, 20:50 przez Maciek, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 11:27 
Offline

Rejestracja: środa, 8 lutego 2006, 22:57
Posty: 26
Witam
Chciałem zapytać o minimalne wymagania sprzętowe dla CDNa.
Będąc od kilku lat użytkownikiem NND, pojawia się teraz u mnie naturalne pytanie o zasadność przesiadki na nowy system. Nie wiem jednak czy mój sprzęt to uciągnie a celowo nie chcę zamieniać go na lepszy. Jak czytam na forum to wiele osób wykorzystuje w charakterze serwera sprzęt raczej trochę starszy, który ma tę jednak niepodważalną zaletę, że jest od nowych kompów o wiele mniej prądożerny (celowo nie nazywam tego „energooszczędny”). Mój serwer zużywa ok. 90W. W skali roku to jest ok. 800kWh. Jak dodać jeszcze straty na UPS, włączanie monitora, modem zewnętrzny to robi się jedna megawatogodzina.
pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 11:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Słusznie, o tym nie napisałem. Jeśli chodzi o działanie systemu, do od długiego czasu działa u mnie na alixie (procesor 433 MHz i 128 MB RAM) z włączonym czasami podziałem łącza, kilkoma dodatkowymi regułkami, mostkiem i programowym access pointem oraz czasami rozmaitymi programami diagnozującymi.
Wstępnie można powiedzieć, że instalacja przy założonym dla archa minimum 64 MB będzie koszmarna, dlatego my przyjmujemy sprawdzone 128 MB jako potrzebne do instalacji.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 12:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
ale z drugiej strony sa i tacy, ktorzy chcieliby zrobic router z maszyny opartej o czterordzeniowy Q9300 i z 4GB ramu na pokladzie.
a niestety NND z kernelem 2.4 odpada.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 12:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Tak. W sumie - jeśłi ktoś potrzebuje tylko pewne minimum funkcji, to zapewne wystarczy mu NND. Ale coraz więcej osób potrzebowało więcej możliwości.
Jeśli ktoś chce być malkontentem i teraz pytać "po co", to niech poczyta wszystkie wątki z rozczarowaniem, że "nnd nie poszło" na jakimś tam nowym sprzęcie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Wkompilowałem w jądro obsługę 64 GB RAM i 64 procków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 18:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
czyli mam rozumiec ze kernel z iso obsluguje do 4GB ramu?


i zapytam jeszcze czy wielkim bledem bedzie automatyczne skonfigurowanie partycji dysku?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 18:56 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Kernel na iso -nie. Kernel z repo - tak.

Wielkim błędem to nie będzie. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 19:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Jeśli jesteśmy przy repo, czy będzie repo PGF dla x86_64?

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 20:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Na razie nie przewidywaliśmy, z kilku względów.
Po pierwsze samo repo dla i686 ma 35 GB.
Po drugie nadal nie jesteśmy przekonani co do jakichś szczególnych korzyści systemu 64-bit.
Ponadto na dzień dzisiejszy to obawiamy się, czy podołalibyśmy zrobieniu własnych wersji w dwóch architekturach.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 stycznia 2010, 01:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
No to ja mam problem z dokończeniem instalacji :(
Moj sprzęt to:
Asus P5QL PRO;Intel Pentium Core Duo E5400;DDR2 800 2GB;Nvidia 7300
Przy instalacji nie ma problemu z wykrywaniem dysków natomiast GRUB nie daje rady - wisi ale komputer działa. Podobne problemy mam przy Debianie i paru innych dystrybucjach. Natomiast bez problemu instaluję Slackware (v12.2 i v13 zarówno 32 jak i 64 bitowe) gdzie nie ma UUID i GRUBa :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 stycznia 2010, 01:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Mi na testowym komputerze się zdarzyło dwa razy, że instalator wisiał na grubie bardzo długo i nic się nie działo.
Jednak po zrestartowaniu system wstał, czyli grub się zainstalował.
Na Slackware dalej jest lilo?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 stycznia 2010, 01:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Maciek pisze:
Mi na testowym komputerze się zdarzyło dwa razy, że instalator wisiał na grubie bardzo długo i nic się nie działo. Jednak po zrestartowaniu system wstał, czyli grub się zainstalował.
Niestety error 15 nie widzi dysków i nie wstaje :(
Maciek pisze:
Na Slackware dalej jest lilo?
No na szczęście bo nie miał bym z czego nawet napisać do was ;)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 stycznia 2010, 02:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie próbowałem tej opcji, ale w instalatorze jest wybór innego bootloadera. Pytanie jak go zainstalować.
Być może po przejściu do /mnt można by się chrootować, pobrać paczkę lilo (jest w repozytorium) i spróbować zainstalować lilo.
Niestety - nie mam teraz już dysku, żeby ten wariant wypróbować.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 stycznia 2010, 02:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Maciek pisze:
Nie próbowałem tej opcji, ale w instalatorze jest wybór innego bootloadera. Pytanie jak go zainstalować.
Być może po przejściu do /mnt można by się chrootować, pobrać paczkę lilo (jest w repozytorium) i spróbować zainstalować lilo.
Niestety - nie mam teraz już dysku, żeby ten wariant wypróbować.
Sprawdzę i dam znać :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 stycznia 2010, 10:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Maciek pisze:
Pytanie jak go zainstalować.
Być może po przejściu do /mnt można by się chrootować, pobrać paczkę lilo (jest w repozytorium) i spróbować zainstalować lilo.

Z tego co pamiętam, lilo można zainstalować z poziomu instalatora paczek, jest na liście pakietów (na dole listy), natomiast nie wiem czy sam Instalator w kroku instalacji bootloadera da do wyboru lilo oraz gruba...

*EDIT*

Po kroku 7 (opuszczenie instalatora, zakładam, że wcześniej w kroku 4 paczka Lilo została zainstalowana, oraz nie instalowaliśmy GRUBa) ponownie mamy dostęp do powłoki. By zainstalować lilo w sektorze rozruchowym wykonujemy:
: [/] [] ()
# nano /mnt/etc/lilo.conf (dostosowanie pliku do konfiguracji dyskowej serwera, etc)
# mount -o bind /proc/ /mnt/proc
# mount -o bind /dev/ /mnt/dev
# chroot /mnt /bin/bash
# lilo
# lilo -v
# exit
# reboot

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 16:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Maciek pisze:
Na razie nie przewidywaliśmy, z kilku względów.
Po pierwsze samo repo dla i686 ma 35 GB.
Właśnie kończę ściąganie waszego repozytorium i widzę, że pakiety dla 64bitowej wersji tam są :)
Maciek pisze:
Po drugie nadal nie jesteśmy przekonani co do jakichś szczególnych korzyści systemu 64-bit.
Maćku za 2-3 lata o maszynach 32 bitowych nikt nie będzie już pamiętał i z CDN stanie się to samo co NND
Maciek pisze:
Ponadto na dzień dzisiejszy to obawiamy się, czy podołalibyśmy zrobieniu własnych wersji w dwóch architekturach.
Zostawcie trochę roboty dla nas ;)
Warto było by podać sumę kontrolną dla pliku iso :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 17:30 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
: [/] [] ()
fed4d88f20334ff1b6efe651bd7e2836 *cdn.iso


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 18:55 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Maćku za 2-3 lata o maszynach 32 bitowych nikt nie będzie już pamiętał i z CDN stanie się to samo co NND

Niezupełnie się zgodzę, od ponad roku mam maszynę 64-bit i nadal nie ma sensu instalować 64-bitowego desktopu - ani Windowsa, ani Linuksa. A już dwa lata temu wieszczono, że w 2010 to tylko 64-bitowe systemy będą.
Druga sprawa. Tym razem nie zamierzamy robić swojego systemu od zera. Większość paczek bedzie z kategorii "any" - skrypty i konfiguratory, do tego zawsze jądro ipakiety "okołojądrowe" bo tego w dystrybucjach normalnych nie ma. W razie przejścia na 64-bitowe systemy, nie zajmie to nam więcej niz tydzień.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 12:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Maciek pisze:
Niezupełnie się zgodzę, od ponad roku mam maszynę 64-bit i nadal nie ma sensu instalować 64-bitowego desktopu - ani Windowsa, ani Linuksa. A już dwa lata temu wieszczono, że w 2010 to tylko 64-bitowe systemy będą.
Maćku twoje maszyny - twój wybór :) Natomiast nie ma sensu nie wykorzystywać w pełni zalet sprzętu. Bo są już tylko systemy 64-bitowe natomiast 32-bitowe są na wymarciu :)
Maciek pisze:
Druga sprawa. Tym razem nie zamierzamy robić swojego systemu od zera. Większość paczek bedzie z kategorii "any" - skrypty i konfiguratory, do tego zawsze jądro ipakiety "okołojądrowe" bo tego w dystrybucjach normalnych nie ma.
Tym bardziej dlatego warto uruchomić to na 64-bitach.
Maciek pisze:
W razie przejścia na 64-bitowe systemy, nie zajmie to nam więcej niz tydzień.
Jak sam wiesz nigdy to nie jest tydzień (chyba, że od Niedzieli palmowej do Niedzieli palmowej ;)) Uruchomienie to jedno a testy to inna sprawa. Nie zostawiajcie tego systemu tylko dla starych maszyn jest szansa prowadzić to równolegle bo system startuje od zera i na razie jest mocny zapał ludzi. Nikt wam przecież nie każe robić samemu. A po co ktoś np. ja ma te 64-bity robić tylko dla siebie. Miejsce na forum chyba się znajdzie a i z repozytorium nie będzie chyba wielkim obciążeniem. Uważam, że warto mieć już na starcie także platformę 64-bitową. Jak piszesz tylko konfiguratory i skrypty to myślę, że kłopotu wielkiego nie będzie :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl