Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 października 2017, 22:23

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 13:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
wszystko zalezy od podejscia tworcow jakim maszynom dedykuja ta platforme, a ze z zalozenia ma to byc system alternatywny w stosunku do nnd ktore nie instalowalo sie na nowszych kompach to.........

to moze wypowiedza sie testerzy na jakich maszynach chcieliby to zainstalowac?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 13:50 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Pytanko zasadnicze. Mam kilka płytek z 64-bitowymi systemami. Mam oprócz swojego komputera jeszcze drugą maszynę, którą zmontowałem, aby właśnie testować. Niestety systemy 64-bitowe mówią mi na tej maszynie i na virtualboxie, ze nie można zainstalować systemu 64-bit na maszynie 32-bit.
Mamy co prawda na builderze maszynę 64-bit, ale jak zrobimy tam system 64-bitowy to na czym będziemy robić paczki dla systemów 32-bitowych? Kto będzie pierwsze testy robił, skoro developerzy nie będą mieli na czym?
Po drugie jeden z adminów powiedział: "przy przerabianiu 300mbit łącza router zajmuje się tylko i wyłącznie liczeniem przerwań, tak że te 64 bity można sobie wsadzić w dupę". Ja się tam nie znam, ale myślę, że on wie, co mówi.
Jeszcze coś. Jak się dowiadywałem, większość aplikacji w archu to 32-bitowe programy, na które potem nakłada się patche i portuje na 64-bity. Podobnie zresztą w wielu innych dystrybucjach. Podobnie zresztą w aplikacjach dla Windows. Te 32 bity "na wymarciu" to moim zdaniem długo jeszcze będą żyć.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 14:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Panie i Panowie nie chcecie 32-bitów to nie :)
Natomiast instalacja w opisany sposób z lilo działa wyśmienicie :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 14:17 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wiesz, pamiętam taki dowcip. Podczas kampanii napoleońskiej cesarz Bionaparte wkracza do jakiegoś miasteczka ze swą świtą i natychmiast przed oblicze cesarza zostaje wezwany burmistrz miasteczka. Pada pytanie: "dlaczego na cześć cesarza nie strzelano z armat?". Burmistrz odpowiada: "z pieciu ważnych powodów, sire." Jakich - pyta zaciekawiony cesarz?
Po pierwsze, nie mamy armat - odpowiada burmistrz.
Zatem mój brak wiary w popularność systemów 64-bitowych jest na samym końcu listy. Na jej początku jest brak armat.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 17:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
:)
Tak jednak myślę, że chyba lepszym rozwiązaniem była by rekompilacja systemu bazowego niż poprawianie dziwnych błędów i tak przecież robicie na zamrożonych pakietach więc myślę, że warto tego dokonać to tylko lekka walka z zależnościami :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 17:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
: [/] [] ()
[maciek@builder-arch ~]$ ls /home/repos/community |wc -l
4124
[maciek@builder-arch ~]$ ls /home/repos/extra |wc -l
5289
[maciek@builder-arch ~]$ ls /home/repos/core |wc -l
403
[maciek@builder-arch ~]$ ls /home/repos/pgf |wc -l
14
[maciek@builder-arch ~]$ ls /home/repos/alix |wc -l
8

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 stycznia 2010, 17:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
Mnie nie chodzi o cały system (9838 plików) tylko to co jest w obrazie iso a resztę można stopniowo przenosić i w wypadku konfliktów rekompilować. Przy zamrożonych paczkach to chyba najlepsza metoda. Żeby było jeszcze prościej to nawet numerów paczek bym nie zmieniał wtedy zależności dla pozostałych pakietów będą pasowały :)

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 13:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
zauwazylem ze w czasie startu systemu interfejsy uruchamiaja sie
w trybie:
Cytuj:
Feb 6 12:43:19 k3net kernel: eth0: link up, 10Mbps, half-duplex, lpa 0x0000
Feb 6 12:43:19 k3net kernel: eth1: link up, 10Mbps, half-duplex, lpa 0x0000


wlasciwie nie przeszkadza mi to poniewaz skrypty na wszelki wypadek sprawdzaja jaka jest predkosc interfejsow i wymuszaja tryb 100FD,
ale czy tak byc powinno?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 14:02 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
: [/] [] ()
Jan 19 22:00:01 helios kernel: [    7.199617] eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Jan 19 22:00:01 helios kernel: [    7.206451] eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1

U mnie jest normalnie od początku. Jakie masz karty? Być może związane to jest z typem karty i/lub sterownikiem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 15:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: 8139cp 0000:02:00.0: This (id 10ec:8139 rev 10) is not an 8139C+ compatible chip, use 8139too
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: 8139cp 0000:02:01.0: This (id 10ec:8139 rev 10) is not an 8139C+ compatible chip, use 8139too


Cytuj:
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: 8139too Fast Ethernet driver 0.9.28
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: 8139too 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 20 (level, low) -> IRQ 20
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: eth0: RealTek RTL8139 at 0xf7f54000, 00:30:4f:69:18:af, IRQ 20
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: 8139too 0000:02:01.0: PCI INT A -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
Feb 6 12:31:11 k3net kernel: eth1: RealTek RTL8139 at 0xf7f7e000, 00:30:4f:69:18:02, IRQ 19



jedne z tanich na ukladzie jak wyzej - kto je robi nie pamietam ale
pewnie roznych firm - np. znalazlem na biorku karte sygnowana przez firme planet. te w routerze sa podobnej marki.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 15:39 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Też mam realteki gdzieniegdzie, ale słusznie tasiorek juz napisał kiedyś, to nie są karty do profesjonalnych zastosowań.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 16:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
ale sprawuja sie calkiem calkiem i nie mam pododu zeby na nie psioczyc, przynajmniej do tej pory - i zyczylbym sobie aby tak zostalo :)

ale powiem jeszcze jedna ciekawostke dotyczaca interfejsow.

w logach za kazdym uruchmieniem mam wpis informujacy
ze laduja sie w tryb 10HD
natomiast sprawdzajac faktyczny stan po uruchomieniu systemu
z poziomu konsoli otrzymuje komunikat:
Cytuj:
eth0: 100 Mbit, full duplex, link ok
eth1: 100 Mbit, full duplex, link ok


czyli jest to predkosc wymuszona a nie wynegocjowana.

Cytuj:
eth0: negotiated 100baseTx-FD, link ok
eth1: negotiated 100baseTx-FD, link ok


moje skrypty nie ingerowaly tym razem przy starcie systemu, wiec co wymusza ta predkosc? i dlaczego w logach mam zupelnie inna informacje?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 17:02 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Nie mam pojęcia. Nie jestem specem od sprzętu. W ogóle mało się na czym znam, więc może ktoś mądrzejszy niech się wypowie. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 17:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
pytanie aderowane bylo do wszystkich :) byc moze ktos sie juz z podobnym zjawiskiem spotkal i zechce sie podzilic obserwacjami.

mysle ze moje prozaiczne pytania zostana na forum dluzej i pozwola
czytajacym zaoszczedzic nieco czasu przy instalacji i konfiguracji wlasnego systemu opartego o iso cdn (cnd) :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 23:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Wylacz reczna zmiane trybu pracy i sprawdz, czy karty same sie nie przelacza.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 kwietnia 2010, 23:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ja się pocę instalacją od 5 godzin... i kurde ciągle Kernel Panic przy uruchamianiu :(.
Sprzęt testowy:
PIII 600MHz
256 RAM
HDD 20GB
Płyta na jakimś chipsecie Intela.

Cokolwiek bym nie wpisywał, instalował... lilo za cholere nie daje się zainstalować.... bo coś mi ten Grub nie podchodzi :/

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 kwietnia 2010, 23:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
No to zainstaluj podczas instalacji lilo i nie zapomnij skonfigurować, opis na stronie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 00:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
No właśnie studiuje od paru godzin ten opis :D instaluje lilo wykonuje te polecenia i wszystko mam tak jak na screenie. Po reboocie dalej grub... :/ i panika jąderka. Pomimo, że lilo zainstalowane nie zmienia mi domyślnego bootloadera na lilo. Plik skonfigurowałem, wykonuje te polecenia :D i zima. Juz sobie dam spokój z tym dziś chyba. Rano spróbuje na innym dysku.

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 00:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Oj, nie wykonałeś na pewno wszystkiego, jak trzeba, bo by było ok. Polecenie lilo trzeba wykonać PO chrootowaniu się na dysk.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 00:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Możliwe :D. Wszytko ok jest do momentu aż mam zmienić ustawienia w pliku /etc/lilo.conf /dev/hda3 jest tam zmieniam to na /dev/hda1. Nie wiem czy dobrze ale nic innego nie widzę tam do zmiany tak jak pisze w instrukcji (hda i hda1). hda jest tam już w pliku tylko te hda3 mi nie pasuje nie wiem już. Późno już - mózg mi nie funkcjonuje już za dobrze. Prześpię się z tym i rano na spokojnie od nowa zainstaluje. A tak z innej beczki :D Jak mam netie przez modemik USB to będzie to działać tak jak na NND? Bo jak na razie to widzę, że wszystko zmierza tylko do Ethernetu.

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl