Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 października 2017, 22:27

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 01:38 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Zamiast hda daj sda i musisz to zmienić w trzech linijkach:
Cytuj:
...
boot=/dev/sda
...
root=/dev/sda1
...
root=/dev/sda1...

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 11:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Dzięki Viater :) Miałem hda zamiast sda. Teraz lilo działa, ładuje się system. Ale jajko ma dalej problem ze skorupką :/

A to screen przy ładowaniu:
Obrazek

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 12:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Upewnij się, że dobrze wpisane są numery partycji w lilo.conf

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 13:50 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
A fstab?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 15:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wpisane są dobrze, system sie bootuje ładuje aż do momentu tego na screenie. Chyba sobie dam z tym spokój na razie :/

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 16:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Na screenie wyraźnie wygląda, ze nie może zamontować systemu plików. Przyczyny mogą być różne. Np. na /dev/sda1 masz /boot a na sda3 masz /. W lilo.conf wpisałeś sda1 i już jest problem.
Najpierw odpal system z plyty. Sprawdź jakie masz partycje. Potem kombinuj dalej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 16:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
: [/] [] ()
default=arch
timeout=50
lba32
prompt

boot=/dev/hda

image=/boot/vmlinuz26
   label=arch
   root=/dev/hda1
   initrd=/boot/krenel26.img
   read-only

image=/boot/vmlinuz26
   label=arch-fallback
   root=/dev/hda1
   initrd=/boot/kernel26-fallback.img
   read-only

Plik lilo.conf wygładał tak jak powyżej

: [/] [] ()
hda1   boot   Primary      Linux         ext2      7900 MB
hda2      Primary      Linux(swap)/Solaris         589 MB


Utworzyłem takie partycje na innym dysku. System zainstalował się bez żadnych błędów. Teraz wiszę na pliku konfiguracji lilo.conf i nie wiem co dalej zrobić :( Wszystko mam tak jak wyżej

EDIT:
Zapomniałem dodać, że dysk jest wykrywany inaczej w zależności co się wybierze przy bootowaniu płytki. Na [Legancy IDE, no SATA] dysk widzi jako hda, a z pierwszej sda. Instalowałem cały czas z IDE. Ale już nawet w akcie desperacji próbowałem na tym pierwszym ale tez lipa :(

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 16:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Maciek pisze:
Na screenie wyraźnie wygląda, ze nie może zamontować systemu plików. Przyczyny mogą być różne. Np. na /dev/sda1 masz /boot a na sda3 masz /. W lilo.conf wpisałeś sda1 i już jest problem.
Najpierw odpal system z plyty. Sprawdź jakie masz partycje. Potem kombinuj dalej.

Jak źle wpisze partycje w konfiguracji lilo.conf to po wydaniu polecenia lilo wywala błędy, że nie odnajduje partycji sda1. No to wpisuje hda1. Wydaje polecenie lilo i wszystko ok (dokładnie tak jak na screenie w instrukcji) no to daje reboot... i dalej to samo :/

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 17:48 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Ja bym zaczął od sprawdzenia BIOSu. Poza tym, jaki to dokładnie sprzęŧ, jaki dysk?
Takie problemy czasem się zdarzają, system startuje i chce innego dysku niż wpisany. Trzeba to pwoli i bez paniki posprawdzać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 18:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Po godzinie udało mi się ustalić co było tego przyczyną. Miałem chyba z 5 dysków:

IBM Deskstar 20GB - na nim GRUB przy instalacji wisiał, to później lilo zainstalowałem, prawidłowo skonfigurowałem i nic.

no to może inny dysk

Seagate 6GB - na nim to samo co wyżej

później jeszcze na:

Quantum Firewall (czy jakoś tak nie przyglądałem się dokładnie) 8 GB- też to samo :/

to jeszcze jeden wygrzebałem z kartonu:

Seagate 8 GB - zrobiłem 2 partycje hda1 i hda2 jako SWAP. System zainstalował się tak jak na wcześniejszych dyskach - bez problemu i o dziwo GRUB również zainstalował się be problemów i po reboocie system wstał.
Dysk, na którym zainstalowałem system sformatowałem kiedyś programem serwisowym z seagate'a (low level format) czyli zapisanie całej powierzchni zerami. Z ciekawości zrobiłem to z dyskiem IBM Deskstar 20GB - odpaliłem live cd Hiren's Boot, włączyłem pierwszy lepszy programik do formatowania (gruntownego). Po tym zabiegu system zainstalował się bez problemu na tym dysku i co najlepsze ! GRUB również zainstalował się bezproblemowo i system uruchomił się normalnie. Więc Grub może radzi sobie ze sprzętem, ale dysk musi mieć chyba czysty MBR żeby prawidłowo się zainstalować. Dziękuje Maćku za pomoc i zainteresowanie. Problem rozwiązany

EDIT:
wykonałem pacman -Suy, lista pakietów w repo poprawnie się pobrała, i zgodnie z instrukcją pojechałem dalej :D

pacman -S mc (zainstalował się)
pacman -S openssh (zainstalował się)
pacman -S firewall (pakiet firewall nie został znaleziony, szukanie grupy...) i że nie znaleziono

A więc pakiecik zniknał ? :D czy jest w fazie poprawek ?

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 19:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
eeee
Cytuj:
[root@homerek rico]# pacman -S firewall
ostrzeżenie: firewall-1.2-2PGF jest w najnowszej wersji -- ponowne instalowanie
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...

Cele (1): firewall-1.2-2PGF

Całkowity rozmiar do pobrania: 0,00 MB
Całkowity rozmiar po instalacji: 0,03 MB

Kontynuować instalację? [T/n]

u mnie jest :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 19:20 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
, i zgodnie z instrukcją pojechałem dalej

Niezgodnie. Nie dodałeś repzoytorium pgf - to i firewalla nie ma. I jajko wciąż stare.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 kwietnia 2010, 19:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ehh... nie ma to jak literówki przy wpisywaniu do confa :/ Jest Ok pakiety sie sciagaja. Mam jeszcze problem z wyświetlaniem mc przez putty po ssh ale może po aktualizacji systemu bedzie ok. Dzięki :)

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 02:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
W putty musisz ustawić kodowanie znaków na utf-8 - krzaki znikną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2008, 01:22
Posty: 113
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Już poradziłem sobie z tym inaczej. W pliku gocale.gen odhaszowałem pl_PL ISO-8859-2 zamiast UTF-8.

_________________
Celeron 466MHz | 256MB RAM | HDD: CF 4GB | Zasilacz (przerobiony na pasywny) | UPS 400VA | Netia 1 Mb/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:56 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
System pracuje na UTF-8. Więc nie komplikuj sobie i zakratkuj tego iso. Ustaw w putty UTF8.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 14:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Saturas pisze:
System pracuje na UTF-8. Więc nie komplikuj sobie i zakratkuj tego iso. Ustaw w putty UTF8.


Nie wydaje mi sie zeby wygenerowanie dodatkowych locali byla jakakolwiek komplikacja.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 15:48 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Kiepsko ci się wydaje.
Będą kłopoty ze sporą częścią tłumaczeń. Próbowałem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 22:11 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Jakie klopoty z tlumaczeniami moze spowodowac wygenerowanie dodatkowych locali?

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: lilo na scsi
Post: sobota, 15 maja 2010, 20:27 
Offline

Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 12:50
Posty: 8
Mam problem z zainstalowaniem CDN-a na dyskach SCSI. Instalacje chce wykonać na lilo bo grub nie wstaje. Nie wiem jak ma wyglądać /etc/lilo.conf dla SCSI (na dyskach ata niema problemu. ) Dysk ustawiam na kontrolerze na ID 0. Tworze odpowiednio partycje roota sda1, swapa sda2, home sda3 - a później lilo nie wstaje pomimo montowania i chrotowania.

Gdzie robie błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl