Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 sierpnia 2017, 20:49

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa, 12 stycznia 2011, 15:34 
Offline

Rejestracja: czwartek, 12 lutego 2009, 15:22
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Czy wiadomo już dlaczego nie da się zainstalować GRUBa ?? To jakaś spuścizna po Archu czy co? Walcze własnie z tym bo oczywiscie też nie moge go zainstalować. Po chrootowaniu /mnt wpisanie polecenia



Wyświetla ze nie znalazl polecenia

EDIT: oczywiscie trzeba bylo zainstalowac lilo. Ale mam nadal problem. Po wydaniu na zchrootowanym /mnt polecenia lilo otrzymuje:

: [/] [] ()
/proc/misc: No entry for device-mapper found
Is device-mapper driver missing from kernel?
Failure to communicate with kernel device-mapper driver
Fatal: raid_setup: stat("/dev/hda")


lilo.conf mam:

: [/] [] ()
boot=/dev/sda1
default=arch
timeout=50
lba32
prompt

image=/boot/vmlinuz26
 label=arch
 root=/dev/sda1
 initd=/boot/kernel26.img
 read-only

image=/boot/vmlinuz26
 label=arch-fallback
 root=/dev/sda1
 initrd=/boot/kernel26-fallback.img
 read-only
#other=/dev/hda1
# label=dos



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 12 stycznia 2011, 17:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Trzeba to tak zrobić:
: [/] [] ()
mount /dev/moj_dysk /jakis_katalog
mount -o bind /dev /jakis_katalog/dev
mount -o bind /proc /jakis_katalog/proc
chroot /jakis_katalog
lilo

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 stycznia 2011, 11:38 
Offline

Rejestracja: czwartek, 12 lutego 2009, 15:22
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Maciek pisze:
Trzeba to tak zrobić:
: [/] [] ()
mount /dev/moj_dysk /jakis_katalog
mount -o bind /dev /jakis_katalog/dev
mount -o bind /proc /jakis_katalog/proc
chroot /jakis_katalog
lilo


To samo...

Edycja: Ok poszlo. Moja wina edytowalem nie to lilo.conf co trzeba :/

Edycja2: Kurcze, musiałem zrezygnować z CDN pomimo moich najszczerszych chęci. Zainstalowałem debiana. Po kolei:

Po odpowiedniej konfiguracji lilo i wykonaniu wszystkich opisanych czynności, po reboocie systemu w MBR nadal tkwił bootloader NND, czyli lilo się nie zapisał. Postanowiłem zainstalować gruba ale recznie z konsoli, poprzez grub-install. Tym razem grub raczył się poprawnie zainstalować. Nadpisał MBR i po wstępnej edycji menu.lst mogłem odpalić system. W /etc/fstab okazało się, że mam takie wpisy:

: [/] [] ()
/dev/sda1 /mnt  rw bind 0 0
/proc /mnt/proc rw bind 0 0
/dev/ /mnt/dev rw bind 0 0


Nie wiem dlaczego instalator (bo zauwazylem to juz w instalatorze po partucjonowania ze tak ustawia punkty montowania) tak to ustawia.. Szybka zmiana na:

: [/] [] ()
/dev/sda1 /  rw 0 0
/proc /mnt/proc rw  0 0
/dev/ /mnt/dev rw  0 0
/dev/sda5 /var rw 0 0


Restart, i jest ok....ale za wszystkie partycje mam read only...Przecie ustawiłem rw, więc o co chodzi ? Trzeba byo ustawic default czy jak ?
W /var okazuje się, że nie mam wszystkich typowych dla tego katalogu podkatalogów...
Z racji tego, że serwer jest w pracy i ma do wykonania konkretne zadania, nie mogłem pozwolić sobie na dalsze dociekania, co, gdzie i dlaczego i zainstalowałem debiana. Zrobiłem to bezproblemowo w 10 minut.
Nie wiem, może to tylko u mnie takie cyrki, ale instalowałem kilkakrotnie Arch Linuksa i też wszystko było ok. Spodziewałem się, że proces instalacji i konfiguracji systemu pójdzie tak gładko jak w ukochanym NND, ale jednak nie. Rozumiem, że CDN to młody projekt, ale dlaczego nie ma informacji, że jest w stanie alfa ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 23 grudnia 2012, 14:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Witam

Zakupiłem sobie nowy sprzęt
płytę główna H61M-S2PV GIGABYTE na pokładzie której jest procesor i3.

Cieszyłem się do momentu podłączenia dysku z już zainstalowanym systemem CDN.
Po uruchomieniu okazało się że system wystartował i zatrzymał się po chwili.
Żadnych informacji o błędach nie widzę.
Kilkukrotne próby nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.

Pomyślałem więc o instalacji systemu z płyty, ale ku mojemu zdziwieniu
instalator nie uruchamia się.

Waiting 30 seconds for device /dev/archiso ...
boot device didn't show ......


czy ktoś spotkał się z podobna sytuacją ??

Z ciekawości wsadziłem cd z CDN2 do napędu i tu się okazało że ten system
w wersji instalacyjnej radzi sobie z nowym sprzętem.
Uruchomił się instalator i przeszedłem kilka etapów bez instalacji na dysk.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 30 grudnia 2012, 23:46 
Offline

Rejestracja: piątek, 29 czerwca 2012, 12:35
Posty: 2
-MW- pisze:
Witam

Zakupiłem sobie nowy sprzęt
płytę główna H61M-S2PV GIGABYTE na pokładzie której jest procesor i3.

Cieszyłem się do momentu podłączenia dysku z już zainstalowanym systemem CDN.
Po uruchomieniu okazało się że system wystartował i zatrzymał się po chwili.
Żadnych informacji o błędach nie widzę.
Kilkukrotne próby nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.

Pomyślałem więc o instalacji systemu z płyty, ale ku mojemu zdziwieniu
instalator nie uruchamia się.

Waiting 30 seconds for device /dev/archiso ...
boot device didn't show ......


czy ktoś spotkał się z podobna sytuacją ??

Z ciekawości wsadziłem cd z CDN2 do napędu i tu się okazało że ten system
w wersji instalacyjnej radzi sobie z nowym sprzętem.
Uruchomił się instalator i przeszedłem kilka etapów bez instalacji na dysk.


Zobacz ten post. Bo chyba taki sam komunikat miałem przy instalacji z USB. Może pomoże :)
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl