Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:18

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Konfiguracja
Post: piątek, 15 stycznia 2010, 22:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Po zainstalowaniu systemu i reboocie czas na konfigurację.
Kompletny artykuł na ten temat tutaj:
http://cdn.freesco.pl/modules.php?name= ... icle&sid=7

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Ostatnio zmieniony piątek, 22 stycznia 2010, 00:29 przez Maciek, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 14:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
wszystkie powyzsze czynnosci wykonane i.....
no wlasnie.

interfejsy eth dzialaja ale nie moge wykonac pacman -Suy

czy dnsy sa wpisane w systemie?


ps.
instrukcja instalacji napisana wzorowo ale jeden maly punkt
zastanowi niejednego laika (mnie rowniez):
Cytuj:
Ponadto należy ustawić hasło roota i wtedy przejść do następnego punktu

przy pomocy instalatora czy komendy
passwd root


eth0="dhcp" ? a nie eth1

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 14:18 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
W pliku /etc/resolv.conf nie ma dnsów, jeśli mamy jakieś stałe IP ustawione. Nie jest to możliwe, żeby ustawić to a priori dla wszystkich. Opis zostanie w tym zakresie jeszcze dopracowany.
Hało roota zmieniamy już w instalatorze (strzałkami w dół, jest to jeden z punktów instalatora).
Inaczej. Domyślne ustawienie jest eth0="dhcp", co oznacza że system weźmie dla siebie IP z zewnętrznego dhcp. Nie dotyczy to lanu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 00:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
w moim przypadku system nie ma skad pobrac danych dla eth0, zaden serwer dhcp nie jest uruchomiony bo i nie mam zadnego routera, a jedynie modemy dsl.
postawilem system ale w dalszym ciagu polecenie pacman -Suy
nie znajduje poprawnej sciezki.

nie widze niczego w tablicy routingu.

czy aby koledze w opisie instalacji i konfiguracji nie umknol jakis punkt programu w przypadku instalacji dla statycznego ip?

prosze o instrukcje na ta okolicznosc :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 00:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sieć konfigurujemy już podczas etapu instalacji - wstępnie.
Ja to robiłem z eth0="dhcp", ponieważ instalowałem system na kompie lokalnym w sieci i mam dhcp.
Ale w opisie instalacji podałem przykład dla DSL. Jeśli mamy statyczny IP typu dsl to niestety do /etc/resolv.conf musimy sami sobie wpisać serwery nazw.
Skoro masz problem z siecią, to odczekaj cierpliwie błędy związane z brakim dhcp, zaloguj się i:
1. nano /etc/rc.conf
2. nano /etc/resolv.conf
Powodzenia.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:17 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
MW moze tak jak w gentoo
: [/] [] ()
eth0="192.168.1.123/24"

i z palca dodać trasę routingu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:28 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To nie jest jak w Gentoo tylko jak w Archu. :)
Jak byś przeczytał post o instalacji, to byś zobaczył, że właśnie w rc.conf jest taki wpis.
Oczywiście dotyczyć to może rozmaitych interfejsów.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
bledow nie mam, system szybko wstaje.
brak jest wpisow dotyczacych trasy routingu.

w rc.conf sa dwie linie

getaway="default gw 192.168.0.1"
ROUTES=

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Ostatnio zmieniony wtorek, 19 stycznia 2010, 01:44 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:43 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Słusznie. Mea culpa, już uzupełniam.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
no i czego mi niesamowicie brakuje po instalacji to mozliwosci uruchomienia mc :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:48 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
-MW- pisze:
no i czego mi niesamowicie brakuje po instalacji to mozliwosci uruchomienia mc :)

nie testowałem jeszcze tego systemu, ale popieram wypowiedz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:48 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Tak, to prawda, trzeba to zaraz doinstalować. :)
Może w kolejnej wersji ISO postaramy się dodać mc od razu, ale tym razem baliśmy się ingerować za bardzo w iso, bo kilkakrotnie wychodziły nam problemy. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
no to czekam na instrukcje dotyczace trasy routingu - chcialbym jeszcze dziasiaj odpalic mc :lol: :
a mysle ze jest jako dodatek w pakietach.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 01:57 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
-MW- pisze:
no to czekam na instrukcje dotyczace trasy routingu - chcialbym jeszcze dziasiaj odpalic mc :lol: :
a mysle ze jest jako dodatek w pakietach.

MW to polecenie na ten moment powinno Ci pomóc
: [/] [] ()
route add default gw $ip-bramy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 02:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
system ma byc konfigrowany przez nie zawansowanych wiec dokladny opis przyda sie, bez niego calosc nie ma sesu.

wszystkie lub wiekszosc czynnosci konfiguracyjnych moze zalatwiac konfigurator podobnie jak to ma miejsce w nnd.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Ostatnio zmieniony wtorek, 19 stycznia 2010, 13:12 przez -MW-, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 12:54 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Owszem, konfigurator byłby przydatny, ale niestety konfigurator z nnd się nie nadaje. Trzeba napisać nowy, no i to jest problem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 13:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
pacman -Suy wykonane
uporczywie daze do zainstalowania mc lecz pojawia sie komunikat
o braku pakietu.
firewal zainstalowal sie bez problemow.
openssh podobnie jak mc nie znaleziony.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 13:32 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Znaczy, że jednak coś masz nie tak w ustawieniach. Wszystkie repo są na jednym serwerze. Więc wszystkie działają albo nie równocześnie.

Wpisz na samej górze pliku /etc/pacman.d/mirrorlist (nano /etc/pacman.d/mirrorlist):
: [/] [] ()
Server = http://pakiety.cdn.freesco.pl/$repo

Potem sprawdź zawartość /etc/pacman.conf:
: [/] [] ()
[pgf]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 13:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
Potem sprawdź zawartość /etc/pacman.conf:
Kod:

[pgf]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist



informacje o sciezkach ktore byly nieco inne wycioles z opisu, ale juz nie wstawiles nowej.


ps.
niestety dalej taki sam objaw.

powiem tyle ze reczne konfigurowanie sytemu niczemu nie sluzy.
sprawe najszybciej zalatwi najprostszy plik konfiguracyjny.

ja robiac skrypty staram sie zminimalizowac ingerencje z zewnatrz,
i nie zawracac glowy czyms co mozna zrobic automatycznie,
biorac pod uwage kilka mozliwosci.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 stycznia 2010, 14:30 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Opisy redagowałem "w locie", w trakcie pracy zdecydowaliśmy, że jednak konieczny jest osobny adres na pakiety. Natychmiast to zostało uwzględnione w opisie.
Należy pamiętać, że zaczynamy testować zupełnie nowy - w trakcie rozwoju system.
Oczywiście, że konfigurator jest najlepszym rozwiązaniem, ale go nie ma - dopóki ktoś go nie napisze.
Sprawa druga - nikt nie napisze konfiguratora do listy mirrorów. Napiszemy naszego własnego pacmana i napiszemy naszą listę mirrorów. Ale żeby to zadziałało bez wstępnej konfiguracji, to musiałoby być w iso. Nie jest - bo jak było robione iso, to jeszcze nie mieliśmy listy mirrorów.
To wszystko będzie, ale dopiero w wersji finalnej. Po to opublikowaliśmy system, żeby użytkownicy zaczęli testować.
Nie da się zrobić wszystkiego w sytuacji, gdy praktycznie mieliśmy do testowania maszyny wirtualne + dwa komputery realne. To tyle w ramach wyjaśnień.
W twoim przypadku konieczne są następujące kroki:
1. ping do bramy, jeśli nie ma sprawdzić IP i adres bramy w rc.conf, jeśłi jest to:
2 ping do pakiety.cdn.freesco.pl - jeśli nie ma wpisac nameservery dostawcy do /etc/.resolv.conf, jeśli jest to:
3. sprawdzić zawartość /etc/pacman.d/mirrorlist, można wszystkie linie wykasować z wyjątkiem tej, która jest ważna
Server = http://pakiety.cdn.freesco.pl/$repo (uwaga $repo to zmienna i tak właśnie ma być, to nie pomyłka)
następnie sprawdzić w /etc/pacman.conf i mają tam być takie wpisy:
[pgf]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

żadne inne repozytoria nie są potrzebne
4. Wykonać pacman -Suy
5. Wykonac pacman -S mc

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl