Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 grudnia 2017, 04:37

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 12:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Przynajmniej wg strony madwifi ath5k nie obsługuje choćby polecenia txpower. Ale skoro twierdzisz, że tak się sprawy mają, to przerzucę się na ath5k, trudno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 13:31 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Nie masz wyboru. Sterowniki madwifi nie kompilowały się z jądrami powyżej 2.6.30 poprawnie. Początkowe moje próby odpalania na tym hostapde wyglądały żałośnie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 kwietnia 2010, 04:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
A propos kompilacji madwifi, to być może dałoby radę, ale brakuje źródeł kernela "/usr/src/..../buil: No such file or catalog" czy coś w tym stylu. Jak wygląda KERNELPATH? Może jednak udałoby się madwifi skompilować. Z hostapd mam na razie problemy, a athk nie obsługuje trybu ap/master karty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 kwietnia 2010, 11:28 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Jak sobie zainstalujesz źródła kernela i cały base-devel, to będziesz mógł kompilować. Nie wiem co ci z tego dziś wyjdzie, bo zarzuciliśmy bezowocne próby z madwifi. I nie opowiadaj, że athk5 + hostapd nie obsługuje trybu master/ap - przecież właśnie teraz z tego korzystam.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 kwietnia 2010, 18:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Oczywiście, że na sterowniku ath5k da się wprowadzić kartę w tryb ap/master, ale potrzebne jest do tego hostapd, którego do tej pory nie używałem. Nie da się tego zrobi na "gołym" sterowniku. Z moimi pytaniami/wątpliwościami przenoszę się do wątku o hostapd, bo nie wiem, czy będę próbował walczyć z madwifi, skoro wy, twórcy dystrybucji, daliście sobie z tym spokój. Dzięki za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 09:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Bojów ciąg dalszy.

Postawiłem docelowy router:
eth0- interfejs WAN, dhcp(więc w rc.conf gateway i ROUTES mam zahaszowane)
eth1, wlan0- most br0, postawione dhcp

Przy uruchamianiu najpierw stawiana jest sieć, potem dhcpd na br0 i w końcu hostapd. Wszystko zdaje się działać, bo zarówno komputery na eth1 jak i wlan0 dostają ip. Problem polega na braku routingu, a konkretnie chyba na nierozwiązywaniu przez router nazw dns.
Jeśli wpiszę ping o2.pl na komputerze w lan dostaję "Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta o2.pl..." Natomiast jeśli wpisze ping 193.17.41.103(adres ip o2.pl) pakiety przechodzą przez router i wracają bez problemu. Jeszcze ciekawsze jest to, że kiedy podłączyłem testowo do routera komputer, który wcześniej dostał ip(192.168.1.4) od innego routera(192.168.1.1), to, dopóki nie zwolniłem ip(ipconfig /release, ipconfig /renew), komputer normalnie łączył się z internetem.
W resolv.conf wpisany właściwy adres serwera dns uzyskany przez dhcpcd.
Firewall ustawiony domyślnie(INTIF=br0 EXTIF=eth0).
Nie wiem co o tym myśleć :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 10:33 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
A klienty dostają prawidłowe adresy DNS-ów poprzez dhcp ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 11:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
#Hmm, głupie pytanie, ale jak pod windowsem sprawdzić adresy serwerów #dns?
Po ipconfig /all wyświetla mi się tylko "Sufiks DNS konkretnego połączenia" Żadnych adresów.

Edyta: No tak, już widzę, że adres DNS powinien się wyświetlić pod adresem serwera DHCP.
Coś namieszałem w konfiguracji CDN? Gdzie szukać ewentualnej przyczyny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 15:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
taradan ...
Klikasz w iknonke moje miejsce sieciowe prawym/wlasciwosci.
Pozniej w prawym na konkretnym polaczeniu i stan.
Zakladka obsluga i guzik szczegoly i wyskakuje ramka ze
wszystkimi infomacjami jakie sobie zyczysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 15:51 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
CyberDuck pisze:
taradan ...
Klikasz w iknonke moje miejsce sieciowe prawym/wlasciwosci.
Pozniej w prawym na konkretnym polaczeniu i stan.
Zakladka obsluga i guzik szczegoly i wyskakuje ramka ze
wszystkimi infomacjami jakie sobie zyczysz.
...i zaklikał się naśmierć ;)

Start -> Uruchom -> cmd
w oknie konsoli:
ipconfig /all

- to tak z lekka bardziej "linuksowo" ;)

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 16:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Już doszedłem do danych na temat serwera DNS- ipconfig /all to dla mnie podstawa jeśli o winde chodzi, tyle, że na kompie podłączonym przez CDN właśnie serwerów DNS właśnie brakowało i stąd się zamieszałem.

Teraz ważna jest kwestia jak mogłem namieszać, że serwer dhcpd odpalony na CDN nie przekazuje danych o DNS do komputerów podłączonych przez br0. CDN takie informacje otrzymuje, bo w pliku resolv.conf jest właściwy adres DNS'a. Trzeba podać jakieś opcje w pliku konfiguracyjnym /etc/conf.d/dhcp? W tej chwili widnieje tam tylko opcja "-q".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 16:14 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
/etc/dhcpd.conf

option domain-name-servers 194.204.159.1;
option domain-name-servers 194.204.152.34;

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 24 maja 2010, 17:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Hmm, w nnd też to było przy deklaracji podsieci? Może przepisywane było automatycznie, bo nie kojarzę wpisywania ręcznego.

Edyta: Nie jest to zasadniczo ważne, bo kwestia została rozwiązana. Dzięki viater!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 czerwca 2010, 23:05 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
taradan pisze:
Oczywiście, że na sterowniku ath5k da się wprowadzić kartę w tryb ap/master, ale potrzebne jest do tego hostapd, którego do tej pory nie używałem. Nie da się tego zrobi na "gołym" sterowniku. Z moimi pytaniami/wątpliwościami przenoszę się do wątku o hostapd, bo nie wiem, czy będę próbował walczyć z madwifi, skoro wy, twórcy dystrybucji, daliście sobie z tym spokój. Dzięki za odpowiedź.


madwifi to poprzednik ath5k. Ogólnie na atherosach to działa inaczej niż w innych kartach, tzn na karcie w eepromie w zasadzie nie ma firmware, firmware w atherosach ładuje się programowo z zewnątrz. madwifi to był właśnie takim biosem karty który należało załadować dlatego m.in ładuje się moduł HAL czyli Hardware abstraction layer. Madwifi miało z punktu użytkowego poważną wadę, mianowicie nie było kodu źródłowego do HAL i to była podstawowa bolączka tego projektu. W pewnym momencie ktoś to deasemblował, chyba najpierw dla jakiegoś zamkniętego projektu, potem poszedł kod z atherosa i włączono to do kodu źródłowego kernela. Madwifi nie włączono bo kod był zamknięty i nikt tak do końca nie wiedział jak to działa i co robi. To tak bardzo ogólnikowo, sporo jest sporo inf na ten temat w internecie w języku angielskim.
Ogólnie ath5k i ath9k daje dużo więcej możliwości bo można modyfikować HAL, przez co da się np. zrobić tak że karty 500mW przeznaczone na rynek europejski będą działały z pełną mocą, z madwifi tego nie osiągniesz bo nie zmodyfikujesz HALa, nie zmienisz countrycodu, na ath5k da się postawić działające AP na większej ilości sprzętu itp. ALe pewne rzeczy robi się inaczej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 14 czerwca 2010, 22:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Ok, przebrnąłem przez konfigurację hostapd i wszystko działa. Tyle, że kiepsko. Głównie chodzi o transfery po radiu- są sporo mniejsze i niestabilne. Takie problemy z ath5k raportuje zresztą całkiem spora ilość ludzi w necie. Być może madwifi nie dawało takich dogłębnych możliwości konfiguracji(być może, ponieważ , o ile pamiętam, to udało mi się zmienić countrycode i zmusić kartę do pracy z pełną mocą), ale z drugiej strony ath5k wciąż jest dopiero rozwijane i, tak, jak napisałem wyżej, póki co txpower również nie obsługuje. Coś czuję, że przez to radyjko wrócę do poczciwego nnd- w końcu stabilne 2MB/s w porównaniu do "pływających" 500kB/s to jednak różnica. No, chyba, że to jednak konfig hostapd tak psuje wydajność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 14 czerwca 2010, 22:29 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Używam Hostapd na CDN z driverami athk5 od początku i jakoś to działa bez problemów.
Trudno mi jednoznacznie stwierdzić dlaczego, ale ja twoich doświadczeń nie potwierdzam.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 czerwca 2010, 01:37 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
ja testuję hostapd i również mam problem z szybkością, idzie 200kB/ a powinno być conajmniej 2MB/s.
Jednak udało mi się a przynajmniej tak to wygląda odpalić kartę Senao epi-3601s na max mocy 600mW. Zasięg przez ściany wzrósł ze zrywanego do w miarę stabilnego przy bardzo kiepskiej antence.
Choć sterownik chyba na bieżąco w jakiś sposób modyfikuje moc i nie jest tak że ciąglę karta drze te 600mW, widać zresztą jak moc skacze na innej karcie w trybie managed.

ciekawe że nie działa takie coś:
COUNTRY="BZ" crda
>Failed to set regulatory domain: -22

Coś mi się przypomina że ze starszymi jądrami to działało

Jeszcze mam taki problem że kernel sypie błędami na starym "kanciaku" (+ndiswrapper), jednak nie wykrzacza się na amen. (linuxowy sterownik rt2400pci powoduje że pakiety są DUP! owane a szybkość połączenia to 2kB/s.Zresztą dupowanie pakietów też miałem w NND na tej karcie i sterowniku linux- pomógł ndiswrapper.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 16 czerwca 2010, 21:45 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
dobra kernel już nie sypie błędami przez tego ralinka, pomogła opcja irqpool.
Teraz mam inny problem hostpd nie dość że coś wolno chodzi to jeszcze pod obciążeniem wykrzacza się z takim komunikatem:

>ath5k phy0: no further txbuf available, dropping packet

po czym hostapd albo pada albo nie ale wtedy autoryzacja trwa nawet kilka minut. Wymagany restart hostapd.

podobno jest na to łatka:
https://patchwork.kernel.org/patch/56785/

Czy została ona zaaplikowana do kernela z CDN 2.6.32.4?

Koledze taradan radzę przejrzeć logi czy też się nie pojawia owy błąd.

O ile mam wrażenie że sieć pod CDN działa o wiele sprawniej o tyle coś z tym ath5k jest nie tak. W NND pod madwifi wystarczyło minimum zdewastować interfejs postawić nowy w trybie AP nadać IP, ustawić dhcp.conf i działało tygodniami... a tu same problemy.
Ogólnie moje wcześniejesze doświadczenia z ath5k były lepsze niż z zamkniętym madwifi. Może dlatego że zawsze to była to praca w trybach managed?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 czerwca 2010, 21:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Miałem takie komunikaty kilka dni temu, ale nie kojarzę co się dokładnie oprócz tego działo. Od tamtej pory zwracam uwagę na logi, ale wyrzuca mi tylko raz na jakiś czas:

(...)gniazdko kernel: ath5k phy0: unsupported jumbo

Nie zauważyłem, żeby działo się coś dziwnego z laptopem na drugim końcu radia. Działa, tyle, że te transfery niespecjalne. Problemem innego rodzaju jest u mnie ciągła niemożność zmuszenia routera do forwardowania portów :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 czerwca 2010, 23:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Na stronie CDN napisałem ostatnio o instalacji i konfiguracji systemu na alixie 1c. Dodalem też swój plik hostapd.conf, moze4 się przyda.
Komunikat "ath5k phy0: unsupported jumbo" zdarza mi się w logach, ale nie wpływa to na działanie sieci.
Szybkość sieci radiowej to u mnei od 1,5 do 2 mbit.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl