Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 24 czerwca 2017, 04:00

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek, 25 czerwca 2010, 03:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
O, a dziś w logach ujrzałem:
: [/] [] ()
Jun 25 01:35:34 gniazdko dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.1.2 from 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:35:34 gniazdko dhcpd: DHCPACK on 192.168.1.2 to 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:35:35 gniazdko kernel: ath5k phy0: no further txbuf available, dropping packet
Jun 25 01:35:38 gniazdko dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.1.2 from 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:35:38 gniazdko dhcpd: DHCPACK on 192.168.1.2 to 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:35:45 gniazdko dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.1.2 from 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:35:45 gniazdko dhcpd: DHCPACK on 192.168.1.2 to 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:35:48 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth r
equest
Jun 25 01:36:49 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: did not acknowledge authentication re
sponse
Jun 25 01:36:56 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: did not acknowledge authentication re
sponse
Jun 25 01:37:16 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:37:17 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:37:17 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:37:17 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: associated (aid 1)
Jun 25 01:37:17 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:37:17 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: associated (aid 1)
Jun 25 01:37:18 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: received EAPOL-Key 2/4 Pairwise with unexpect
ed replay counter
Jun 25 01:37:18 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: received EAPOL-Key 2/4 Pairwise with unexpect
ed replay counter
Jun 25 01:37:18 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: received EAPOL-Key 2/4 Pairwise with unexpect
ed replay counter
Jun 25 01:37:18 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth r
equest
Jun 25 01:37:19 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:37:19 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: associated (aid 1)
Jun 25 01:37:22 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth r
equest
Jun 25 01:37:22 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:37:22 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: associated (aid 1)
Jun 25 01:37:23 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: received EAPOL-Key 2/4 Pairwise with unexpect
ed replay counter
Jun 25 01:37:26 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth r
equest
(...)

Jun 25 01:38:45 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: authenticated
Jun 25 01:38:45 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 IEEE 802.11: associated (aid 1)
Jun 25 01:38:45 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 RADIUS: starting accounting session 4C1E6FE7-00000
028
Jun 25 01:38:45 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: pairwise key handshake completed (WPA)
Jun 25 01:38:45 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: group key handshake completed (WPA)
Jun 25 01:38:45 gniazdko dhcpd: DHCPDISCOVER from 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:38:45 gniazdko dhcpd: DHCPOFFER on 192.168.1.2 to 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:38:45 gniazdko hostapd: wlan0: STA 00:0e:35:68:24:71 WPA: received EAPOL-Key 2/2 Group with unexpected
replay counter
Jun 25 01:38:45 gniazdko dhcpd: DHCPREQUEST for 192.168.1.2 (192.168.1.1) from 00:0e:35:68:24:71 via br0
Jun 25 01:38:45 gniazdko dhcpd: DHCPACK on 192.168.1.2 to 00:0e:35:68:24:71 via br0


Czyli stało się coś dziwnego, hostapd przez trzy minuty rozłączał próbującego przypiąć się laptopa, po czym stwierdził, że wszytko ok i przypiął.
Z tego co widziałem sytuacja taka miała miejsce nie pierwszy raz.
A propos hostapd.conf, to wszystko zgadza się z Twoim, Maćku, oprócz:
: [/] [] ()
# IEEE 802.11 specifies two authentication algorithms. hostapd can be
# configured to allow both of these or only one. Open system authentication
# should be used with IEEE 802.1X.
# Bit fields of allowed authentication algorithms:
# bit 0 = Open System Authentication
# bit 1 = Shared Key Authentication (requires WEP)
auth_algs=1

u Ciebie parametr ma przypisaną wartość 3- nie wiem co ona znaczy, bo w komentarzu nie ma wymienionej takiej opcji. Druga rozbieżność jest w odhaszowanej u mnie linii:

: [/] [] ()
# Set of accepted key management algorithms (WPA-PSK, WPA-EAP, or both). The
# entries are separated with a space. WPA-PSK-SHA256 and WPA-EAP-SHA256 can be
# added to enable SHA256-based stronger algorithms.
# (dot11RSNAConfigAuthenticationSuitesTable)
#wpa_key_mgmt=WPA-PSK WPA-EAP
wpa_key_mgmt=WPA-PSK


która jest u Ciebie zahaszowana, ale wydaje mi się, że przy włączonym WPA coś tutaj powinno być odhaszowane(pierwsza albo druga opcja). Poprawcie mnie jeśli się mylę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 25 czerwca 2010, 11:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Czy na komputerze klienckim nie masz czasem karty RT2860STA?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 26 czerwca 2010, 13:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Nie, w laptopie zamontowana jest Intel Pro Wireless 2100BG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 15:47 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
ja ostatnio rozwiązałem problemy z niskimi szybkościami i błędami.
Należy skompilować sobie compat-wireless to jest powiedzmy sterownik wifi z kernela ale w wersji rozwojowej aktualizowany niemal codzennie i zawiera wszelakiego rodzaju łatki na problemy zgłaszane przez ludzi. Naprawdę warto spróbować działanie, w dodatku nie trzeba budować samemu, compat-wireless jest w repozytoriach AUR Archa. Zawsze można wywalić jeśli będzie coś nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 17:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To ja wobec tego poproszę informacje od użytkowników kart radiowych:
1. dokładnie jakie karty mają;
2. jaki moduł jest ładowany przez udev;
Bo ten compat-wierless kompiluje sterowniki: ath9k ath9k_htc ar9170 b43 zd1211rw. Zatem nie bardzo widzę sens babrania się w tym, jeśłi popularne i dobre karty chodzą na ath5.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 18 października 2010, 21:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Zerknąłem dziś na stronkę:
: [/] [] ()
http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/ath5k

i zaciekawił mnie news z 16. września. Może to jednak rozwiązałoby problemy z ath5k? Wygląda też na to, że obecnie compat-wireless zawiera również odświeżone sterowniki ath5k, może więc ktoś z Masterów :) stworzyłby paczkę dla CDN, ponieważ próbując samemu kompilować po raz kolejny rozbiłem się o brak źródeł kernela- zbyt zielony jestem :/
Póki co, hostapd skutecznie zlikwidował mojego APeka. Niestety w moim przypadku na tę chwilę nie da się używać komputera z CDN jako AP z WPA.

Przy okazji mam kartę:

: [/] [] ()
00:0e.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)


a do jej obsługi ładowane są moduły ath, mac80211, cfg80211, led-class i rfkill.
Pozdrawiam!


Ostatnio zmieniony wtorek, 19 października 2010, 15:06 przez taradan, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 października 2010, 00:13 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No to warto by spróbować, Saturas dawno jajka nie kompilował. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 października 2010, 15:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Coś tam naskrobałem. Więcej informacji po testach.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 19 października 2010, 21:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Póki co zastanawiałem się czy da się na CDN bez hostapd postawić AP choćby i z wep. Jest to możliwe?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 października 2010, 14:16 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie sądzę. Na dobrą sprawę to bez odpowiedniego oprogramowania to jedynie można ad hoc zestawiać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 20 października 2010, 14:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 11:17
Posty: 27
Lokalizacja: Gdańsk
Czyli pozostaje czekać na wieści od Saturasa... Tymczasem chyba mi przyjdzie jakiegoś APeka pożyczać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 00:14 
Offline

Rejestracja: środa, 11 stycznia 2006, 14:45
Posty: 85
Lokalizacja: Słupsk
Witam.
Nim zacznę nowy temat proszę o przypomnienie, jakim poleceniem usuwamy pakiety?
Chcę usunąć proftpd.

_________________
Kto pyta nie błądzi....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 02:09 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
chyba?
: [/] [] ()
pacman -Rs pakiet


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 02:51 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Tak samo jak w NND pacman -R nazwa.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 07:59 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
: [/] [] ()
sposób użycia:  pacman <operacja> [...]
operacje:
    pacman {-h --help}
    pacman {-V --version}
    pacman {-Q --query}   [opcje] [pakiet(y)]
    pacman {-R --remove}  [opcje] <pakiet(y)>
    pacman {-S --sync}    [opcje] [pakiet(y)]
    pacman {-U --upgrade} [opcje] <plik(i)>

użyj 'pacman {-h --help}' z daną operacją w celu zobaczenia dostępnych opcji


_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 grudnia 2011, 09:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Witam czy da się dodać kilka podsieci Ethernet na jednym serwerze,

no tak głupie pytanie,

mi bardziej chodzi o wpisy gdzie to dodać.
Czy istnieje już może konfigurator ala "net_conf" jak w nnd, ułatwiłoby to konfiguracje a jednocześnie zmniejszyło ilość wątku na ten temat:-)


dziękuje

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 grudnia 2011, 10:43 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Chodzi ci o interfejsy wirtualne, czy rzeczywiste?
Wpisy robisz w /etc/rc.conf/ Net_confa na razie nie ma.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 14:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
adi399 pisze:
Witam czy da się dodać kilka podsieci Ethernet na jednym serwerze,

dziękuje


O takie coś Ci chodzi:

: [/] [] ()
#!/bin/bash
#/etc/rc.d/lan
echo ifconfig eth1:1 up
ifconfig eth1:1 192.168.2.1 netmask 255.255.252.0 broadcast 192.168.2.255 up


i do rc.local wpis ?

Pzdr

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 13:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 07:47
Posty: 865
witam po długiej przerwie,

jako, że czas na zmianę serwera - staremu się umarło - postanowiłem na nowym zainstalować CDN zamiast NND.

Instalację wykonywałem z 10x - udało się z ręcznym partycjonowaniem (partycja / i swap) i lilo. Inne konfiguracje skutkowały kernel panic przy bootowaniu - "no init found" (albo podobnie).

Następnie próbowałem wykonać zgodnie z instrukcją aktualizację po dodaniu repo pgf. Po aktualizacji jądra oczywiście "lilo" i reebot - wysypał się po starcie tzn. nie znajdował sieciówek itp.
Przed kolejnym razem chciałbym się upewnić co do procedury:
- dodać repo PGF jako pierwsze
- wykonać pacman -Suy (wynik u mnie:)
: [/] [] ()
[root@serwernnd marask]# pacman -Suy
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami...
 pgf                        9,5K  287,6K/s 00:00:00 [#############################################################] 100%
 core jest już w najnowszej wersji
 extra jest już w najnowszej wersji
 community jest już w najnowszej wersji
:: Rozpoczynanie pełnej aktualizacji systemu...
ostrzeżenie: iptables: local (1.4.6-1) jest nowsze niż pgf (1.4.5-5PGF)
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...

Cele (56): kernel-headers-2.6.32-1  tzdata-2009t-1  glibc-2.11.1-1  attr-2.4.44-1  acl-2.2.48-1  bash-4.0.035-1
           zlib-1.2.3.4-3  binutils-2.20-3  bzip2-1.0.5-5  libcap-2.17-1  pam-1.1.1-1  coreutils-8.2-1
           device-mapper-2.02.53-1  util-linux-ng-2.16.2-1  e2fsprogs-1.41.9-1  libgpg-error-1.7-2  libgcrypt-1.4.5-1
           popt-1.15-1  cryptsetup-1.0.7-1  expat-2.0.1-4  filesystem-2009.11-1  dbus-core-1.2.16-1  dhcpcd-5.1.4-1
           dialog-1.1_20080819-3  gcc-libs-4.4.2-4  gen-init-cpio-2.6.32-1  pcre-8.00-1  glib2-2.22.3-1  perl-5.10.1-5
           groff-1.20.1-3  gzip-1.3.13-1  hdparm-9.27-2  kbd-1.15.1-1  udev-146-2  initscripts-2009.08-1
           kernel26-firmware-2.6.32.6-2PGF  mkinitcpio-0.5.28-1  module-init-tools-3.11.1-1  kernel26-2.6.32.6-2PGF
           lvm2-2.02.53-1  man-db-2.5.6-1  man-pages-3.23-1  mlocate-0.22.2-2  nano-2.2.1-1  openssl-0.9.8l-1
           pacman-mirrorlist-20100118-2  pciutils-3.1.4-1  reiserfsprogs-3.6.21-2  rp-pppoe-3.10-2  sdparm-1.04-1
           syslog-ng-3.0.4-1  usbutils-0.86-2  vi-050325-1  wget-1.12-1  xfsprogs-3.0.5-1  xz-utils-4.999.9beta-1

Całkowity rozmiar do pobrania: 93,81 MB
Całkowity rozmiar po instalacji:   287,96 MB


Kontynuować instalację? [T/n] n

Jak teraz zmusić pacmana do aktualizacji TYLKO kernel i iptables? Wybrać "nie" i potem pacman -S kernel26 i pacman -S iptables ?
[EDIT]
Udało się, ale z problemami. Powinno się wydać polecenie:
: [/] [] ()
pacman -S kernel26 kernel-headers glibc iptables

A dopiero potem zablokować pakiet w konfiguracji pacmana. Inaczej się burzy.[/code]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 10:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Odświeżę wątek.

Postawiłem kolejny raz system cdn na nowym kompie.
Zaktualizowałem pakiety łącznie z kernelem wydając polecenie

pacman -S kernel26

z wcześniejszych instalacji zapisałem sobie ze należy jeszcze wykonać

pacman -S xtables-addons
pacman -Sf xtables-addons

co skutkuje komunikatem

pakiet xtables-addons nie został znaleziony, szukanie grupy...
błąd: 'xtables-addons': nie znaleziono w bazie danych synchronizacji

wprawdzie system podnosi się prawidłowo i nie wiem czy tak może zostać?

I drugie pytanie o interfejsy imq.
Wcześniej nie miałem najmniejszych problemów z ich podniesieniem,
a tym razem nie mam pomysłu jak to uczynić!
Prześledziłem nawet ten wątek od początku śledząc wpisy dotyczące imq
i nic szczególnego nie zauważyłem.
Może ktoś podpowie słowo jak się to robi :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl