Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:20

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 16 lutego 2010, 10:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
Witam,

Zainstalowalem CDN z obrazu z iso na virtualnej maszynie, co by troszke pobawic sie systemem, wszystko dzialalo jak najbardziej prawidlowo do czasu aktualizacji poprzez pacman -Suy po aktualizacji kernela dostaje taki ladny komunikat :

"This kernel requires the following features not present on the CPU : pae"

Co prawda komputer nie za nowy bo to laptop z procesorem intel centrino pierwszej generacji 1,6Ghz ale mysle ze na takim sprzecie CDN powinien dzialac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 16 lutego 2010, 11:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli to Virtualbox, zaznacz opcję PAE w zakładce procesor maszyny wirtualnej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 16 lutego 2010, 15:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
niestety to VMWARE i nie ma nigdzie takiej opcji bynajmniej ja jej nie widze :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 16 lutego 2010, 23:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Woser pisze:
Co prawda komputer nie za nowy bo to laptop z procesorem intel centrino pierwszej generacji 1,6Ghz ale mysle ze na takim sprzecie CDN powinien dzialac


I bedzie jak je zainstalujesz na tym sprzecie, nie na wirtualce.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 15:44 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
Mam również pytanie dotyczące wymagań.
Zaznaczam,że po instalacji usuwam wszystkie skrypty i zastępuje swoimi.
NND na Pentium III 1ghz 512ram, 200 user, aktywni klienci w granicach 80
Trafic na poziomie 20 mbit +

Zaawansowany firewall + zaawansowane kolejkowanie oparte na htb,sfq,filtry tc + mrtg ( wykresy dla kazdego usera )
Zużycie procka okolo 5%-7%
W momencie kiedy odpala się mrtg , procem pracuje intensywniej, ale to przez krótki okres czasu.
Czy CDN sam w sobie ma jakieś wymagania, czy po usunięciu wszystkich skryptów również jest tak "nisko zerny" jeśli chodzi o zasoby co NND ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 15:47 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Ale dlaczego miałby być bardziej zasobożerny??
Każdy linux w tej samej konfiguracji jest tak samo zasobożerny.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 17:11 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 kwietnia 2009, 12:05
Posty: 39
No nic , zostaje tylko przetestować nową dystrybucję.
NND działa mi stabilnie nom stop bez jakiejkolwiek zwiechy - jestem bardzo zadowolony - ciekawe czy CDN będzie miał porównywalną stabilność :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 marca 2010, 20:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Póki sprzęt nie zacznie szwankować będzie działać.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 25 grudnia 2010, 13:38 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 września 2003, 09:00
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
a mnie po instalacji nowego jajka pisze ze mój procesor nie jest obsługiwany czyżby ktoś podczas kompilacji zapomniał dodać obsługę procesora Transmeta crusoe TM 5800 ?
Czy jest szansa na poprawienie tego problemu .
Chciałem się za to wziąć ale przez najbliższy czas nie będę miał drugiego komputera a na virtualce nie wiem czy dam rade skompilować.

_________________
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie:
---------------Made in China---------------


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 25 grudnia 2010, 14:24 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
http://cdn.freesco.pl/modules.php?name= ... icle&sid=5

Procesor o ktorym piszesz jest i586, a caly system jest przygotowany pod i686. Mala szanse ze to zadziala i jeszcze mniejsza, ze ktos przekompiluje wiekszosc pakietow.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 26 grudnia 2010, 20:48 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 września 2003, 09:00
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
nie chciał bym się dochodzić ale płyta instalacyjna również kompilowana pod i686 i obsługuje procesory transmeta napisałem że po instalacji działało
dopiero po podmianie jaja coś się zadzialo że powiedział ze jest nie obsługiwany .W związku z nadmiarem wolnego czasu zrobiłem powtórną instalację aktualizację i system działa poprawnie widocznie coś pierwszym razem poszło nie tak .
Ppza tym nie zgodzę się do końca z tobą bo AMD Geode również nie jest i686
a jest jajko optymalizowane pod Alix-y jak również te same pakiety na nim chodzą . Dobra nie to było tematem działa więc coś musiało mi się pokiełbasić pierwszym razem .
Pozdrawiam

_________________
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie:
---------------Made in China---------------


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 grudnia 2010, 13:18 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Musze Cie zmartwic: AMD Geode LX zastosowany w alixach jest i686, a co za tym idzie ma obsluge np. MMX ktorego wspomniany TM5800 nie posiada. To, ze Ci zadzialalo nie znaczy, ze sie nie zawiesi w najmniej oczekiwanym momencie.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 grudnia 2010, 23:07 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 września 2003, 09:00
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
ok nie chce się dochodzić w tej sprawie ale chodzi mi o to że jeśli tm nie będzie działał to po co jego obsługa jest wkompilowana w jądro jesli jest 586 a system jest opisany jako 686 to po cholerę jego obsługa jest dodana do jajka ?
jak bym robił system 686 to nie dodawał bym do jajka obsługi procesora 486 i juz podczas instalacji wiadomo ze to nie zadziała i sprawa jest prosta .
a tak to niby nie powinno działać ale jajko obsługuje czy to nie jest jakaś paranoja ?
ja na razie testuje cdn na tym procku podziała troche zobaczymy jak sie spisze doswiadczenia przydadza sie innym lubiacym eksperymenty. jest to sprzet przejsciowy docelowo chce alixa ale zanim dozbieram kase chcialem potestowac cdn a oszczedna pradowo platworme mam tylko taka.

_________________
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie:
---------------Made in China---------------


Ostatnio zmieniony wtorek, 28 grudnia 2010, 02:33 przez brombal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 grudnia 2010, 23:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zauważ, że my nie mamy do dyspozycji i sprawdzenia wszystkich możliwych procesorów, a o ile typowe wyroby Intela i AMD możemy przetestować, to akurat Transmeta nie. Teoretycznie ten procesor nie powinien działać, bo jest 586. Nie powinien działać już na etapie odpalenia z płyty. Dlaczego działa i czy działa dobrze? Nie mamy pojęcia.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 grudnia 2010, 11:38 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 września 2003, 09:00
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Nie mam o to pretensji wiem że trudno jest przetestować system na wszystkich możliwych konfiguracjach sprzętowych chodzi mi o to że w logach ewidentnie prawidłowo wykrywa procesor jako transmeta i kontynuuje instalacje a jeśli jest tak jak napisałeś "Teoretycznie ten procesor nie powinien działać, bo jest 586." to instalator powinien zakończyć instalację a tak się nie dzieje . Z jednej strony cieszę się że tak nie jest bo po testuje tą platformę i dam znać jak się spisuje . Tak jak pisałem docelowo ustawiam się na alixa a mając terminal na bazie transmety pokusiłem się o sprawdzenie czy to bedzie działać bo jest to tania alternatywa . Terminal z tym prockiem mozna kupić za 40 zł więc w cenie zasilacza do alixa :-) Terminal 40zł zasilacz 30zł riser card pci 30zł taśma do dysku 2.5'' 20zł dysk 30zł sieciówka pci ok 10zł czyli za 160 zł mamy wydajny router niewiele większy od modemu kablówki z kartą graficzna 4 usb z poborem mocy ok 12W czyli mniej więcej 10 krotnie mniejszym poborem mocy niż standardowy PC . Wiem że alix jest rekomendowany do takich zastosowań ale różnica w cenie nie zwróci się w kosztach eksploatacji bo on pobiera nie wiele mniej energi .
tak czy siak alix u mnie stanie na gł łączu a na razie testuje transmeta i jesli się okaże że wszystko jest ok to za cene ok 700zł na alix-a mam cztery terminale a potrzebuje ich 8 wiec jak postawie 4 po 4 miesiącach zaoszczędzona energia pozwoli na zakup pozostałych 4.
Jeśli się mylę i gadam głupoty to mnie poprawcie ale myślę ze
160 x 8 = 1280 wygląda dużo lepiej niż 700 x 8 = 5600 .
Chyba gra jest warta świeczki .

_________________
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie:
---------------Made in China---------------


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 grudnia 2010, 13:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Proponuje skierowac kombinowanie na inne tory:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/71 ... evel4.html
lub wersja z mocniejszym procesorem i gigabitowymi portami:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/80 ... evel4.html
Do tego na zainstalowanym OSie powinienes wyklikac wszystko czego potrzebujesz.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 6 stycznia 2011, 19:07 
Offline

Rejestracja: wtorek, 2 września 2003, 09:00
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
tasiorek pisze:
Musze Cie zmartwic: AMD Geode LX zastosowany w alixach jest i686, a co za tym idzie ma obsluge np. MMX ktorego wspomniany TM5800 nie posiada. To, ze Ci zadzialalo nie znaczy, ze sie nie zawiesi w najmniej oczekiwanym momencie.


Odrobinę poczytałem i to chyba ja cie muszę zmartwić posiada mmx i jest 686
: [/] [] ()
[root@router normal]# cat /proc/cpuinfo
processor           : 0
vendor_id           : GenuineTMx86
cpu family          : 6
model                : 4
model name       : Transmeta(tm) Crusoe(tm) Processor TM5800
stepping             : 3
cpu MHz             : 731.622
cache size          : 512 KB
fdiv_bug             : no
hlt_bug              : no
f00f_bug            : no
coma_bug          : no
fpu                    : yes
fpu_exception     : yes
cpuid level          : 1
wp                     : yes
flags                  : fpu vme de pse tsc msr cx8 sep cmov mmx longrun lrti
bogomips        : 1458.17



Jak widać na złączonym obrazku procesor jest kompatybilny z rodziną 6 i posiada flagę mmx czyli go obsługuje .

Skoro instalka archa jest 686 i wszystko działa a po zainstalowaniu jajka z repo CDN nie rozpoznaje procesora to znaczy ze ktos przy kompilacji zapomniał włączyć jego ogsługę .
Zupełnie sie nie znam na kompilowaniu jaja ale postaram się to zrobić
tylko mała prośba gdzie znajdę konfiga do obecnego jajka CDN to będzie mniej roboty :)
pozdrawiam

_________________
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie:
---------------Made in China---------------


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 6 stycznia 2011, 19:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
http://cdn.freesco.pl/cgi-bin/cvsweb.cgi/

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 7 stycznia 2011, 00:47 
Offline

Rejestracja: czwartek, 12 lutego 2009, 15:22
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
Hej. Wracajac do cdn i vmware to czy to oznacza ze cdn moze nie chodzic poprawnie na wirtualnej maszynie vmware (np esxi) ? Troche bezsens jak na distro serwerowe.

Ps. Jutro instaluje cdn, tak wiec wracam do gry ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 7 stycznia 2011, 01:29 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Nie wiem, czy będzie działąć na Vmware, bo nie używam. Używam Virtualboxa i działa.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl