Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 12:05

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 5 maja 2010, 19:00 
Offline

Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 09:19
Posty: 57
Lokalizacja: małopolska
Witam ponownie!

problem dotyczy płyty ITX z Atomem. Dysk SATA 160GB.
po kilku brutalnych wyłączeniach zasilania system przy starcie sprawdza system plików, wyrzuca tabelkę z informacją żeby ponownie podmontować partycję root w RW komendą: mount -n -o remount,rw / .

niestety nie pomaga. po restarcie jest ten sam komunikat ...wkółko ten sam komunikat :)

jest jakiś inny sposób żeby system się podniósł?
czy po każdych kilku zanikach zasilania zawsze będzie się tak działo?
...czy trzeba zastosować trick Maćka z płyt Alixa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 maja 2010, 19:09 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli tam jest bateria, to nie powinno tego być. W razie czego, to niestety trzeba ręcznego skanowania. Czyli zrobić to, czego system się domaga.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 maja 2010, 19:27 
Offline

Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 09:19
Posty: 57
Lokalizacja: małopolska
Maćku,

bateria jest.

system domaga się tylko podmontowania partycji root w RW i to robię. jednak po ponownym reboocie znowu domaga się podmontowania partycji.

w jaki inny sposób ręcznie zeskanować dysk?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 maja 2010, 19:48 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Po podmontowaniu trzeba jeszcze przeskanować fsck /devcośtam.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 maja 2010, 23:28 
Offline

Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 09:19
Posty: 57
Lokalizacja: małopolska
Dzięki za pomoc!
CDN podniósł się.

przy skanowanie wykrył różnicę 3 sekund w stosunku do ostatniej daty montowania (czyli ostatnie montowanie było 3 sek. wcześniej niż to w którym robiłem ręczny skan) - dziwny objaw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 października 2010, 10:42 
Offline

Rejestracja: piątek, 27 stycznia 2006, 18:28
Posty: 56
Czy to normalne? Po wielu latach użytkowania bezproblemowego NND przesiadłem się na CDN. Powodem był "filesystem fail". Przez skanowanie fsck nie udało się NND zreanimować. Niestety pod CDN problem powraca po brakach zasilania. Wprawdzie system po zaniku zasilania samoczynnie przeprowadza skanowanie i restartuje się ponownie, jednak nie zawsze to wystarcza, muszę ręcznie w trybie pojedyńczego użytkownika przeskanować dysk. Czy to mój dysk się już kończy czy to jakieś niedociągnięcie w konfiguracji CDN?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 października 2010, 11:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Po resecie sprawdzanie jest potrzebne, ale zwykle przebiega automatycznie. Być może faktycznie masz problem z dyskiem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 listopada 2010, 14:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
U mnie tez już chyba ze trzy razy był ten problem, i dlaczego się to nie naprawia automatycznie, i czy aż taka różnicę robi wcześniejsza data? i dlaczego, pod NND samo się takie coś naprawiało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 2 grudnia 2010, 18:10 
Offline

Rejestracja: sobota, 3 lipca 2010, 15:25
Posty: 10
Ja zawsze daje po zalogowaniu się na roota fsck i naprawia dysk
A jeśli ktoś chce wymusić fsck przy starcie to
: [/] [] ()
cd /
touch forcefsck

i reebot

może komuś się przyda:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 grudnia 2010, 11:24 
Offline

Rejestracja: piątek, 27 stycznia 2006, 18:28
Posty: 56
Czy po stworzeniu pustego pliku forcefsck w katalagu głównym w natępstwie twardego restartu
1. Zawsze uruchomi sie fsck?
2. Czy ewentualne wykryte błędy systemu plików naprawi automatycznie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 19 grudnia 2010, 09:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2005, 18:51
Posty: 132
Gdzie zapisywany jest ostatni punkt skanowania?.
Chodzi mi o datę, bo cdn ubzdurał sobie jakiś punkt skanowania z przyszłości (dawne nieprawidłowe ustawienia daty) i przez cały czas twierdzi, że skanowanie było w przyszłości!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 12 czerwca 2011, 19:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
ten sam problem, wystarczy cofnac godzine i reboot a system pisze ze ostatnie odmontowanie bylo w przyszlosci i trzeba osobiscie pisac fsck:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl