Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 18:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 22 maja 2010, 14:41 
Offline

Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 12:50
Posty: 8
Witam
Chciałbym zapytać jak skonfigurować łącze dialogu.
Na chwile obecną wiem tylko tyle, że będzie miało stałe ip (jedno) a łączy się podobnie jak neostrada (ppoe) i co 48 zrywa i nawiązujące połączenie. Czy ktoś ma u siebie takie łącze ??

proszę o pomoc w tej sprawie

Dl 6mb/ Ul/512k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 maja 2010, 00:46 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Wystarczy Ci pakiet pppoe, potem skrypt pppoe-config (zdaje się, lub podobnie, pacman -Ql w razie czego), potem /etc/rc.d/adsl start

Oczywiście zakładam, że posiadasz modem ethernetowy.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 listopada 2010, 12:29 
Offline

Rejestracja: niedziela, 7 października 2007, 23:10
Posty: 68
# pacman -S pppoe
pakiet pppoe nie został znaleziony, szukanie grupy...
błąd: 'pppoe': nie znaleziono w bazie danych synchronizacji

Czy chodzi o pakiet rp-pppoe ?
Przy instalacji mam info, że jest już w najnowszej wersji.

Ponieważ trochę namieszałem w działającym NND i padło postanowiłem zainstalować CDN.
No i seria pytań:
Wydaje mi się, że najlepszy układ to modem w trybie bridge i pppd
jak na NND ale niestety nie wiem jak to ruszyć.
Teraz ustawiłem DHCP na modemie i eth0 jako klienta DHCP modemu ale to mi nie pasuje - bo nie mam zdalnego dostępu i problem z usługami na CDN.

Ktoś podpowie co po kolei skonfigurować i pozmieniać aby działało jak na NND?
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 listopada 2010, 13:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Pakiet rp-pppoe zdaje się jest w standardzie, a konfigurujesz to poleceniem pppoe-setup. Zdaje się, że Albercik wie na ten temat więcej, może się wypowie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 11 listopada 2010, 15:13 
Offline

Rejestracja: niedziela, 7 października 2007, 23:10
Posty: 68
Pytanie zasadnicze czy trzeba coś jeszcze zmienić po konfiguracji pppoe?
np. rc.conf ??
dodać pppoe czy adsl do autostartu przed network?

Teraz jakoś koślawo ale chociaż mogę szukać wiedzy i pytać jak mi wykrzaczy neta mogiła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 listopada 2010, 19:57 
Offline

Rejestracja: niedziela, 7 października 2007, 23:10
Posty: 68
Po konfiguracji ruszyło i działa ale:
konfiguruje się pppoe a uruchamia adsl
należy adsl dodać do rc.conf.

Restart adsl powoduje utratę połączenia z serwerem dopiero restart iptables przywraca prawidłowe działanie eth1.
Prawidłowo działają skrypty dopisane do ip-up (ez-ipupdate).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl