Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 22 lipca 2017, 20:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 28 lipca 2010, 17:55 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
Przepraszam wszystkich jezeli temat juz podobny byl poruszony lecz od paru dni mecze sie z instalacja.NND bardzo dobrze sie sprawuje od prawie 2uch lat lecz przyszedl czas na zmiany.I tu zaskoczenie.Wiec od poczatku.

Sprzet na ktorym chce instalowac to : IBM Netfinity 5000 2x700mhz 100mhz 4x256 sdram ECC
4xkarta sieciowa (2xrealtek,2x ADC(dodawane z IBM'em,niepamietam dokladnie co to bo brak OSu tam aby sprawdzic)
4x18GB SCSI z ustawionym RAID5 (nnd zainstalowalo sie i hulalo az milo na test)

ale do rzeczy..podczas instalacji dostaje taki komunikat,domyslam sie ze to chodzi o raid ale to tylko domysly...:

''
ERROR: boot device didin't show up after 30 seconds...
Falling back to interactive prompt
You can try fix the problem manually, log out then you are finished
''

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 22 lipca 2011, 16:25 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Nie widzi dysku, pokaż wynik polecenia lspci.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 lipca 2011, 19:51 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
Wynik polecenia lspci : (niestety pod debianem bo w CDN niemogę się dostać do linii poleceń)

Cytuj:
00:00.0 Host bridge: Broadcom CNB20-LE Host Bridge (rev 04)
00:00.1 Host bridge: Broadcom CNB20-LE Host Bridge (rev 02)
00:01.0 Ethernet controller: Advanced Micro Devices [AMD] 79c970 [PCnet32 LANCE] (rev 26)
00:06.0 SCSI storage controller: Adaptec AHA-2940U/UW / AHA-39xx / AIC-7895 (rev 04)
00:06.1 SCSI storage controller: Adaptec AHA-2940U/UW / AHA-39xx / AIC-7895 (rev 04)
00:09.0 Ethernet controller: Advanced Micro Devices [AMD] 79c970 [PCnet32 LANCE] (rev 36)
00:0a.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86c775/86c785 [Trio 64V2/DX or /GX] (rev 16)
00:0f.0 ISA bridge: Broadcom OSB4 South Bridge (rev 4d)
00:0f.1 IDE interface: Broadcom Device 0210 (rev 4a)
00:0f.2 USB Controller: Broadcom OSB4/CSB5 OHCI USB Controller (rev 04)
01:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:03.0 SCSI storage controller: IBM SCSI RAID Adapter [ServeRAID] (rev 0d)
01:04.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)


Zdjęcie zriobione aparatem :
Obrazek

PS. tak to jest screen podczas uruchomienia płyty i na tym się kończy... czy to przy wyborzy IDE czy SATA (taki sam problem z distro archlinux)

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lipca 2011, 00:17 przez kawi3r, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 lipca 2011, 23:17 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To jest screen z uruchomienia płyty, więc nie chodzi o to, że nie widzi dysku, ale nie widzi samej płyty.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 24 lipca 2011, 23:21 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Maciek pisze:
To jest screen z uruchomienia płyty, więc nie chodzi o to, że nie widzi dysku, ale nie widzi samej płyty.


Tak, nie widzi dysku, bo nie ma sterowników kontrolera. Zastosowałem skrót myślowy, przekazałem też temat Saturasowi. Zobaczymy na ile jest to do zrealizowania.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 25 lipca 2011, 13:05 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Na chwilę obecną mogę tylko polecić instalację z użyciem zewnętrznego napędu. Do kernela trzeba dokompilować dodatkowe moduły i wydać nowy release livecdn.

Podaj pod jaki kontroler masz podpięty napęd.

Możesz też spróbować drugiej opcji instalacji w menu grub.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 25 lipca 2011, 15:14 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
Próbowałem podpiąć DVD-ROM pod IDE ale to nic nie dało.. efekt ten sam. Może zapytam szanowne grono (jak zwykle idę pod górkę) czy można taki efekt osiągnąć :

-Podłączyć dysk na PATA powiedzmy 10GB.
-Tam zainstalować CDN.
-Następnie spróbować skompilować kernel z brakującymi modułami.
-Przenieść wszystko z nowym kernelem na SCSI pozbywając się dysku PATA(wszystko zrobię ale tego pkt nie jestem pewien czy możliwy) oczywiście zakładając wcześniej partycje na SCSI

Czy może lepiej dać sobie spokój i niezaśmiecać forum zbędnymi pytaniami?

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 25 lipca 2011, 17:51 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli to, co opisałeś, dzieje się podczas odpalania systemu z płyty, to zmiana dysku na PATA/SATA nic nie da. Może spróbuj wypalić płytę jeszcze raz z minimalną możliwa prędkością.
Wczytywany z płyty system w pewnym momencie przestaje widzieć płytę.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 25 lipca 2011, 19:34 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
To nic nie da..próbowałem..
sprawdziłem komende : cat /proc/scsi/scsi
i wyświetliło tylko kontroler,brak dysków...więc nic dalej nie zrobię.Szukałem pomocy na bbs archlinux ale tam rozwiązali to tylko na dyskach SATA...więc ja poległem na placu boju...

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 lipca 2011, 00:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Ja osobiście instalowałem na trzech rożnych płytach z dyskami SCSI i CDN się instalował bez oporu, a nawet NND poszło na dwóch z tych płyt.Zrób tak jak radzi Maciek, nagraj jeszcze raz obraz płyty, bo wszystko wskazuje ze masz gdzieś błąd na samym CD z CDN.Moze masz ISO ściągnięte z błędem.
EDIT
jak chcesz wejść do ustawień kontrolera to "Ctrl+A"
aha
jak masz wszystko dobrze to bios powinien widzieć dyski i wszystkie napędy tak jak zwykły komp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 lipca 2011, 11:14 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
Więc poszedłem za radą i :

-kupiłem 3 różne CD i nagałem na nich CDN
-wziołem płyte CD do konfigurowania kontrolera i posprawdzałem wszystko to co przyszło mi do głowy
-wszedłem w mini bios kontrolera (bez płyty) ale żadnych podejrzanych rzeczy nie widziałem (obecnie zainstalowany jest debian na tym komputerze z patchowanym kernelem przez zemnie)
-wpadłem na pomysł aby sprawdzić pod CDN czy widzi dyski (zgodnie z podobnym problemem na bbs archlinux) i po wpisaniu komendy : cat /proc/scsi/scsi pokazuje tylko same kontrolery - żadnego dysku

Edit : Sprawdziłem też md5 zciągniętego obrazu i zgadza się
Edit2: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=77815 tutaj był podobny problem który został rozwiązany na dyskach SATA.U mnie nie udało się

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 lipca 2011, 13:40 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Spróbuj załadować ręcznie moduł ips:
: [/] [] ()
insmod ips
lub
: [/] [] ()
modprobe ips


To powinno pomóc wykryć dyski.

Edit:

W wolnej chwili ściągnij z archlinux.org livecd i686 netinstall 2010.05 i zobacz, czy poprawnie wykryje sprzęt i uruchomi instalator.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 28 lipca 2011, 13:53 
Offline

Rejestracja: wtorek, 11 lipca 2006, 18:43
Posty: 26
@Saturas aby nie zaśmiecać,niby poszło ale próby kończyły się miłą nazwą : KERNEL PANIC

Ps.Dam sobie spokoj na czas obceny,będe testował różne rozwiązania bez zaśmiecania forum.Jak zrobię jakiś postęp napiszę.
PS2.Złoże jakiś 'normalny' komputer na którym zainstaluje CDN i spróbuję do niego podpiąć panel (na czystej dystrybucji)

_________________
NND 0.2 [20Mbit/s 2x700mhz 256RAM 6GB HDD + 10HDD SCSI]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl