Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 października 2017, 22:24

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 8 stycznia 2011, 18:36 
Offline

Rejestracja: środa, 11 stycznia 2006, 14:45
Posty: 85
Lokalizacja: Słupsk
Witam.
CDN zainstalowane na nowym koputerze, instalacja przeszła bez żadnych problemów.
Początkowo podłączyłem CDN pod router NND, przydzieliłem mu IP po MAC lecz CDN w rc.conf miałem ustawione dynamicznie.
Wszystko pięknie zainstalowane, połączenia z respozytorium działały, ping`i odpowiadały, komputery w sieci mają internet.
Ze względu na wymogi sprzętowe serwera dla nowego programu zarządzajacego firmą, trzeba było kupić mocniejszą maszynę, dlatego na nowym kompie postawiłem CDN, nowy program (firmowy, sieciowy) działa.
Odłączyłem NND od DSL`a, podłączyłem CDN, ustawiłem połączenie statycznie, wpisałem IP, maske, brame, DNS`y - restart. Ruszyło, komputery w sieci net mają, wcześniej zainstalowana Samba działa, program firmowy działa, no chyba nic więcej do szczęścia nioe potrzeba.
To biorę się teraz za pocztę........ i teraz... , kompy w sieci net mają, wszystko działa, pingują na cały świat itp. Zalogowałem się na CDN i moje zdziwienie, CDN na żadne pingi nie odpowiada, do rezpozytorium nie mam połączenia, generalnie serwer nie może się połączyć z netem, ale w sieć net udostępnia.
Ustawienia w rc.conf
: [/] [] ()
#Static IP example
eth0="eth0 80.52.170.106 netmask 255.255.255.252 broadcast 80.52.170.107"
#eth0="dhcp"
eth1="eth1 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.158.2.255"
INTERFACES=(eth0 eth1)

# Routes to start at boot-up (in this order)
# Declare each route then list in ROUTES
#   - prefix an entry in ROUTES with a ! to disable it
#
gateway="default gw 80.52.170.105"
ROUTES=(gateway)


ifconfig
: [/] [] ()
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:25:22:70:37:76
          inet addr:80.52.170.106  Bcast:80.52.170.107  Mask:255.255.255.252
          inet6 addr: fe80::225:22ff:fe70:3776/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:122554 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:62940 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:184188639 (175.6 Mb)  TX bytes:3539651 (3.3 Mb)
          Interrupt:27

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:E0:7D:B9:39:B9
          inet addr:192.168.2.1  Bcast:192.158.2.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::2e0:7dff:feb9:39b9/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:65197 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:122963 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:35 txqueuelen:1000
          RX bytes:4081557 (3.8 Mb)  TX bytes:184365473 (175.8 Mb)
          Interrupt:21 Base address:0x4c00

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:480 (480.0 b)  TX bytes:480 (480.0 b)

Ping
: [/] [] ()
[root@serwer jacek]# ping wp.pl
ping: unknown host wp.pl

pacman -Suy
: [/] [] ()
[root@serwer jacek]# pacman -Suy
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami...
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'pgf.db.tar.gz' z pakiety.cdn.freesco.pl : Transient resolver failure
błąd:  nie udało się zaktualizować pgf (Transient resolver failure)
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'core.db.tar.gz' z pakiety.cdn.freesco.pl : Transient resolver failure
błąd:  nie udało się zaktualizować core (Transient resolver failure)
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'extra.db.tar.gz' z pakiety.cdn.freesco.pl : Transient resolver failure
błąd:  nie udało się zaktualizować extra (Transient resolver failure)
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'community.db.tar.gz' z pakiety.cdn.freesco.pl : Transient resolver failure
błąd:  nie udało się zaktualizować community (Transient resolver failure)
błąd:  nie udało się zsynchronizować żadnej bazy danych


Dlaczego lokalnie CDN nie ma połączenia z netem? Ale net przekazuje w sieć i wszystko działa?
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Jacek

_________________
Kto pyta nie błądzi....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 8 stycznia 2011, 18:39 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Zajrzyj do /etc/resolv.conf - CDN ma połączenie, ale nie wie z jakich DNSów korzystać. Szkoda, że nie spróbowałeś pingów po IP. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 8 stycznia 2011, 18:52 
Offline

Rejestracja: środa, 11 stycznia 2006, 14:45
Posty: 85
Lokalizacja: Słupsk
pingi po IP na wp.pl działają
: [/] [] ()
[root@serwer jacek]# ping 212.77.100.101
PING 212.77.100.101 (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=1 ttl=249 time=15.4 ms
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=2 ttl=249 time=15.3 ms
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=3 ttl=249 time=14.9 ms
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=4 ttl=249 time=15.6 ms
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=5 ttl=249 time=15.4 ms
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=6 ttl=249 time=14.8 ms
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=7 ttl=249 time=15.1 ms
^Z
[1]+  Stopped                 ping 212.77.100.101

/etc/resolv.conf

: [/] [] ()
# Generated by dhcpcd
# /etc/resolv.conf.head can replace this line
# /etc/resolv.conf.tail can replace this line

i co tu ma być? :(

dołożyłem plik /etc/ethers
kawałek

: [/] [] ()
Plik: ethers            Kol 0              8027 bajtów                                                                                                                                                                                                     0%
# /etc/ethers

#IP           MAC Adres

192.168.2.2 00:C0:4F:01:3D:B9
192.168.2.3 A4:BA:DB:DA:C7:C8
192.168.2.4 C4:46:19:25:01:B6
192.168.2.5 C4:46:19:25:01:8E
192.168.2.6 C4:46:19:25:1E:CB
192.168.2.7 00:19:66:44:D5:EB
192.168.2.8 00:16:6F:40:74:E9
192.168.2.9 00:21:00:34:B9:86
192.168.2.10 00:0C:1C:00:50:ED
192.168.2.11 00:0C:1C:00:EB:2D
192.168.2.12 00:0C:1C:00:EB:40
192.168.2.13 00:16:36:20:90:32
192.168.2.14 00:00:00:00:00:BA


i kawałek mój hosts

: [/] [] ()
#
# /etc/hosts: static lookup table for host names
#

#<ip-address>   <hostname.domain.org>   <hostname>
127.0.0.1               localhost.localdomain   localhost
192.168.2.1             serwer  tetraisg.pl
192.168.2.2             Hala-2
192.168.2.3             Dell_Jacek_kab
192.168.2.4             Dell_Jacek_wi-fi
192.168.2.5             Dell_Wojciech_wi-fi
192.168.2.6             Dell_Marcin_wi-fi
192.168.2.7             Biuro_1
192.168.2.8             Toshiba_Wojciech_wi-fi
192.168.2.9             Laptop_Ania_wi-fi
192.168.2.10            Kamera_1
192.168.2.11            Kamera_2
192.168.2.12            Kamera_3
192.168.2.13            Kris
192.168.2.14            AP_3
192.168.2.15            wolny
192.168.2.16            wolny


ale myślę że to nie ma żadnego znaczenia, bez tego było tak samo.

_________________
Kto pyta nie błądzi....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 8 stycznia 2011, 20:43 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
w /etc/resolv.conf musza być adresy nameserwerów - inaczej system nie działa po nazwach.
: [/] [] ()
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

Pozostałe pliki mają znaczenie dla sieci LAN, ale nie dla internetu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 8 stycznia 2011, 21:51 
Offline

Rejestracja: środa, 11 stycznia 2006, 14:45
Posty: 85
Lokalizacja: Słupsk
Dziękuję Maćku. :D
teraz wpis w resolv.conf wygląda tak:
: [/] [] ()
# Generated by dhcpcd
# /etc/resolv.conf.head can replace this line
# /etc/resolv.conf.tail can replace this line
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

to są DNS`y google a czy mogę wpisać tepsy? Myślę że tak.
Pingi odpowiadają :)
: [/] [] ()
[root@serwer jacek]# ping wp.pl
PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl=249 time=15.1 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=2 ttl=249 time=15.5 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=3 ttl=249 time=16.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=4 ttl=249 time=15.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=5 ttl=249 time=15.5 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=6 ttl=249 time=15.5 ms


pacman również działa :)

: [/] [] ()
[root@serwer jacek]# pacman -Suy
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami...
 pgf jest już w najnowszej wersji
 core jest już w najnowszej wersji
 extra jest już w najnowszej wersji
 community jest już w najnowszej wersji
:: Rozpoczynanie pełnej aktualizacji systemu...
 lokalna baza pakietów jest już w najnowszej wersji


Dziękuję Maćku serdecznie - pomogłeś :)
teraz zacznę instalować pocztę.... hmmm... chyba założe nowy temat.... pozdrawiam..
Jacek

_________________
Kto pyta nie błądzi....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl