Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 czerwca 2017, 12:36

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 02:09 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
Witam,
Ponad rok temu przekompilowałem sobie CDN do platformy i586, (a w zasadzie to wykorzystałem istniejącą kompilację archa w wersji i586 którą już ktoś wykonał i do tego zrobiłem paczki CND dla i586.
Niedawno wyrzuciłem NND z karty pamięci CF wpinanej przez przejściówkę IDE to CF do płyty gł. miejsce NND zajęło sprawdzone już CDN.
Byłem bardzo zdziwiony kiedy po przekopiowaniu systemu okazało się że linux bootuje prawie 30 minut, a transfer karty CF to max 50kB/sek!!
To jest mniej niż było w początkach komputeryzacji. znacznie mniej niż oferuje tryb PIO 0. Jak to możliwie że jest aż tak powoli?
Karta jest na pewno ok, ponieważ NND chodziło na niej bez problemów, płyta instalacyjna archa i586 z którego budowałem NND po zamontowaniu karty CF też działa bez problemów, a transfer to (4MB/sek do 49MB/sek z bufora karty CF). Dodam że dystrybucja -przerobione przez mnie CDN dla i586, działa bez problemu na dysku twardym a po skopiowaniu na kartę CF już nie więc problem dotyczy tylko karty CF!
Może ktoś się z tym spotkał? Przypuszczam że problem jest w źle zaznaczonej przeze mnie jakiejś opcji przy konfiguracji jądra, ale niestety nie wiem gdzie tego szukać. Zawsze uważałem że karta CF jest widziana jak zwykły dysk, a skoro na zwykłym dysku transfer nie jest spowolniony to dlaczego z kartą są problemy?

P.S.
Używam tradycyjnego IDE a nie nowego parallel ata. Mam wyłączone w lilo UDMA na wszystkich kanałach (czyli 4x ide-core.nodma=x.y) ponieważ karta CF nie obsługuje UDMA.
Linux pracuje stabilnie i nie zawiesza się na tej karcie mimo że transfer jest poniżej krytyki, a start routera trwa ok 30minut. Testowałem kartę na dwóch płytach głównych z chipsetem ali i via i bez różnicy. Initrd jest zbudowany z opcjami domyślnymi takimi jak zaleca przykład w mkinitcpio.conf.

PLik config z kernela 2.6.32.4
http://wklej.org/id/476151/#


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 09:28 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 marca 2007, 18:21
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków
A spróbuj jeszcze w BIOSie (o ile jest taka opcja) wyłączyć UDMA bo kernel może dość luźno traktować parametry podane w lilo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 11:56 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
kernel niczego nie ignoruje co mu podaje lilo (oprócz właśnie ustawień dma w biosie i w ogóle większość opcji biosu), opcja ide-core.nodma=x.y działa inaczej karta natychmiast by się zawiesiła gdy komp by tylko spróbował UDMA czy nawet MDMA, trzeba by fizycznie wyłączyć zasilanie i włączyć żeby karta ożyła. Pisze zresztą "dissalowing" dma przy starcie kernela. Myślę że nie ma co poruszać tutaj tematu dma na kartach CF. Chyba jedynym rozwiązaniem będzie zbudowanie kernela na nowo na domyślnych ustawieniach i wtedy zobaczę czy zadziała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 12:43 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Spotkałem się z podobnym zjawiskiem. Paradoksalnie szybsza karta CF działała makabrycznie. Może start nie trwał 30 minut, ale liczba błędów była makabryczna, bo bios maszyny usiłował włączać dma, pomimo, że ten tryb nie miał prawa działać. I nie było to nawet CDN, ale NND. Zmiana karty na inną załatwiła problem.
Obecnie mam CDN na karcie 16 GB i działa bez problemu, a drigie CDN na karcie 4 GB też działa bez problemu. Obydwie instalacje na platformie alix.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 12:53 
Offline

Rejestracja: niedziela, 11 marca 2007, 18:21
Posty: 18
Lokalizacja: Kraków
Napisałem, bo ktoś miał podobne problemy na ubuntu, zanim pojawiło mu się menu gruba czekał 30minut.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=615659

Pewnie tak jak pisze Maciek - wszystko zależy od karty.
Trzeba pamiętać że karty CF nie zostały stworzone z myślą zastępowania dysku twardego w PC i jak widać pojawiają się różne problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 17:53 
Offline

Rejestracja: piątek, 30 września 2005, 21:12
Posty: 59
ja się chyba nie wyraziłem zbyt jasno :) To napewno nie jest problem z DMA. Ta karta Działa pod NND bez problemu oczywiście po wyłączeniu dma w lilo ( przypominam że w jądrze 2.4 które jest w nnd robi się to inaczej niż w CDN gdzie jest kernel2.6), działa też gdy uruchomię kompa z płyty archa i586 która zawiera kernela 2.6.30.5 i podmontuję kartę CF (tutaj też muszę podać przy starcie formułkę na wyłączenie DMA to oczywiste).
Są problemy tylko na kernelu z CDN tym pierwszym (2.6.32.4) nieważne czy system uruchomię z tej karty czy np z dysku a potem podmontuje tą kartę- zawsze jest wolna niczym port rs232. Jestem zaskoczony dlaczego tak się dzieje, w jaki sposób linux rozgryza że karta nie jest dyskiem magnetycznym, a kartą CF którą należy zwolnić :)

Jeżeli cokolwiek czy to linux czy windows przejdzie w tryb MDMA to karta zawiesza się i nie da się z niej nic odczytać- ani bita informacji, po resecie nawet bios nie może wtedy się z nią dogadać, pomaga tylko i wyłącznie wyłączenie zasilania i włączenie ponowne, reset sprzętowy/programowy nic nie daje. Problem "martwej" karty jest tylko jeśli coś ją zainicjuje w trybie innym niż pio.Ale to nie jest problemem bo jak pisałem dma jest stale wyłączone i wtedy działa.

mam udma wyłączone w biosie nawet pio ustawiłem na 0 zmiany są takie że obraz kernela zaraz po lilo ładuje się dłużej, ale i tak transfer jest wtedy liczony w megabajtach, gdyby to były dziesiątki kilobajtów to te kilkanaście megabajtów kernela i initrd wczytywałoby się makabrycznie długo. Karta zwalnia dopiero gdy kernel się wczyta, rozpakuje i uruchomi dopiero gdy przejdzie do inita i zacznie korzystać z dysku następuje zwolnienie.
Router w takim powolnym trybie może sobie pracować tygodniami i ani jednego błędu. Jednak uruchamianie czegokolwiek na takim systemie jest bezsensu, logowanie zajmuje z 1 minutę, a mc uruchamia się 30sek. Przechodzenie do innego katalogu w mc wygląda jak na eniacu:) można poklikać siąść i patrzeć jak się wykonuje.

no nic stawiam kompa testowego i przebudowuje kernela i pakiety od niego zależne (przypominam że mam wersję i586 i nie da się po prostu pościągać nowszych pakietów z repo :) muszę je sobie sam skompilować)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 15 lutego 2011, 17:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No coż. Skoro masz swoją własną wersję systemu, to na pewno nikt nie wie jakie masz w niej ewentualne błędy, czy problemy.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 czerwca 2011, 12:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
jam mam nnd na DOM 1 GB IDE i start trwa kilkanscie sekund :)

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl