ja się chyba nie wyraziłem zbyt jasno
To napewno nie jest problem z DMA. Ta karta Działa pod NND bez problemu oczywiście po wyłączeniu dma w lilo ( przypominam że w jądrze 2.4 które jest w nnd robi się to inaczej niż w CDN gdzie jest kernel2.6), działa też gdy uruchomię kompa z płyty archa i586 która zawiera kernela 2.6.30.5 i podmontuję kartę CF (tutaj też muszę podać przy starcie formułkę na wyłączenie DMA to oczywiste).
Są problemy tylko na kernelu z CDN tym pierwszym (2.6.32.4) nieważne czy system uruchomię z tej karty czy np z dysku a potem podmontuje tą kartę- zawsze jest wolna niczym port rs232. Jestem zaskoczony dlaczego tak się dzieje, w jaki sposób linux rozgryza że karta nie jest dyskiem magnetycznym, a kartą CF którą należy zwolnić
Jeżeli cokolwiek czy to linux czy windows przejdzie w tryb MDMA to karta zawiesza się i nie da się z niej nic odczytać- ani bita informacji, po resecie nawet bios nie może wtedy się z nią dogadać, pomaga tylko i wyłącznie wyłączenie zasilania i włączenie ponowne, reset sprzętowy/programowy nic nie daje. Problem "martwej" karty jest tylko jeśli coś ją zainicjuje w trybie innym niż pio.Ale to nie jest problemem bo jak pisałem dma jest stale wyłączone i wtedy działa.
mam udma wyłączone w biosie nawet pio ustawiłem na 0 zmiany są takie że obraz kernela zaraz po lilo ładuje się dłużej, ale i tak transfer jest wtedy liczony w megabajtach, gdyby to były dziesiątki kilobajtów to te kilkanaście megabajtów kernela i initrd wczytywałoby się makabrycznie długo. Karta zwalnia dopiero gdy kernel się wczyta, rozpakuje i uruchomi dopiero gdy przejdzie do inita i zacznie korzystać z dysku następuje zwolnienie.
Router w takim powolnym trybie może sobie pracować tygodniami i ani jednego błędu. Jednak uruchamianie czegokolwiek na takim systemie jest bezsensu, logowanie zajmuje z 1 minutę, a mc uruchamia się 30sek. Przechodzenie do innego katalogu w mc wygląda jak na eniacu:) można poklikać siąść i patrzeć jak się wykonuje.
no nic stawiam kompa testowego i przebudowuje kernela i pakiety od niego zależne (przypominam że mam wersję i586 i nie da się po prostu pościągać nowszych pakietów z repo
muszę je sobie sam skompilować)