Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 08:56

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 10 czerwca 2011, 22:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Hejka chcialem zapytac co teraz zrobic jesli nie mam rc.d/rc.local i tym podbnych gdzie mialem wlasne regulki np.
w rc.ocal
Cytuj:
#!/bin/sh
#
# /etc/rc.d/rc.local: Local system initialization script.
#
. /etc/rc.conf
. /etc/rc.d/functions

stat_busy "Uruchamianie programow uzytkownika"
# Tutaj umiesc komendy uruchamiajace twoje programy.
#hdparm -d1 -c1 -k1 /dev/hda
arp -f /etc/ethers
/etc/rc.d/rc.zewip start
/etc/rc.d/rc2.zewip start
#iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth1 -j TTL --ttl-set 1
#iptables -t mangle -A FORWARD -p tcp -m connlimit --connlimit-above 100 -j DROP
echo 30 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_generic_timeout
echo 10 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_icmp_timeout
echo 5 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close
echo 20 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait
echo 380 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established
echo 20 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_fin_wait
echo 30 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_last_ack
# Programy, ktore musza startowac z usera

# linijka stat_done musi zostac
stat_done



i mialem tez taki plik jak /etc/rc.d/thttpd gdzie uruchamialem go standardowo na porcie 82 w takiej postaci
Cytuj:
#!/bin/bash

. /etc/rc.conf
. /etc/rc.d/functions

PID=`pidof -o %PPID /usr/sbin/thttpd`
case "$1" in
start)
stat_busy "Uruchamiam thttpd"
#[ -z "$PID" ] && /usr/sbin/thttpd -p 80 -u nobody -d /var/www -T iso-8859-2 -l /dev/null
[ -z "$PID" ] && /usr/sbin/thttpd -h 10.0.0.1 -p 82 -u root -d /var/www/tablica -c "**.pl" -T iso-8859-2 -l /dev/null
if [ $? -gt 0 ]; t...



i ostanie pytanie, czy regulki z iptables dzialaja na cdn ? chcoiazby skrypt rc.zewip (zewnetrzbne IP)

wiem ze chyba niceshaper 0.5.2 byl tez oparty o tamtego iptables na cdn bedzie działa poprawnie ?

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 czerwca 2011, 00:12 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
1. Wszelkie reguły iptables lepiej jeśli będą w pliku z regułami firewalla. Dlaczego? Żeby uniknąć sytuacji nie włączenia czegoś po restarcie firewalla. Plik rc.local z NND nie był NIGDY przeznaczony do uruchamiania newralgicznych reguł lub usług dla systemu. To było coś do uruchamiania jakichś programów użytkownika bez których się świat nie zawali lub też programów, które z jakiegoś względu muszą być uruchomione na samym końcu.
2. Zasady działania CDN są takie jak NND. Tak samo jest katalog /etc/rc.d i w nim skrypty startowe.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 czerwca 2011, 07:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Dziekuje Maciek za pomoc, ale juz zauwazylem problemy w CDN. Podczas pracy CDN, mam dwie identyczne karty siec gigabitowe. Nagle znika dostep do internetu potem sie pojawia i tak co jakis czas podczas pracy cdn ;/ czemu tak ? czy ja cos zle skonfigurowalem ?

Hm.. zrobilem tez symulacje ywlaczenia maszyny (zaniku pradu) po takim fakcie przestal dzialac pacman wymagal recznej interwencji. Ale MC juz nie wstaje wogole ;/

nie moge korzytac z mc porstu wpsiuje mc i wisi nic wiecej.

hm.. nnd nie mial takich problemow wogole, cdn mysle ze musi przejsc dluga droge do poprawnej pracy. No chyba ze ja cos zle robie. Ale po instlacji i konfiguracji wszystko działało tlyko byl ten problem z zanikajacym internetem ... i jest do tej pory, teraz poajwil sie problem z mc hm...

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 czerwca 2011, 08:38 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Problem z mc był już wielokrotnie wałkowany - kwestia DNSów.

Zanikający Internet... Jakie modele tych kart? Może zamieniają się miejscami? trzeba zobaczyć co mówi dmesg i ewentualnie sparować interfejsy eth z mac adresami. Wszystko opisane na cdn.freesco.pl.

U mnie serwer na cdn działa rok i nie mam z nim żadnych problemów, a braki prądu zdarzają się dosyć często.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 czerwca 2011, 10:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Problem z kartami jest opisany na stronie. Dlaczego niektórzy mają taki wstręt do czytania.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 czerwca 2011, 10:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Macku, przyznam sie ze czytalem to przed Instalacja. Ale ja zadalem pytanie dlaczego tak siedzieje w trybie pracy :(? Ogolnie cdn zmusilem do wspolpracy, ale niewiem czego odnosze dziwne uczucie iz nie jestem do konca przekonany do tej dystrybucji.

Mysle ze to moja wina jestem troszke oporny i boje sie jesli cos nie idzie po mojej mysli albo tak jak powinno isc. Przepraszam jesli kogos urazilem :)

Ale za to NND jest dystrybucja bardzooo udana. PS nnd na jakim systemie jest oparte ?

A z cdn chce korzystac tylko mam malutkie problemy z dogadaniem sie :)

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 11 czerwca 2011, 16:18 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli coś nie działa tak, jak chcesz, to zapewne coś zrobiłeś inaczej niż mówi instrukcja.
To jest zwykle główna przyczyna.
Zarówno NND jak i CDN oparte są na Archu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl