Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 października 2017, 03:53

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 26 czerwca 2011, 16:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Witam

Kiedyś korzystałem z dystrybucji NND, na maszynie PI 233 MHz, potem ze względu na zbyt małą wydajność sprzętu przy transkodowaniu kodeków przez oprogramowanie asterisk (Centrala VOIP) zmieniłem na PIII 733. Mój sprzęt pracuje obecnie pod kontrolą OS Slackware 12.2, jednak z tym systemem jest duży problem związany z asteriskiem przy odczytywaniu komunikatów. Nie potrafię zlokalizować problemu, występuje tylko na tym OS więc najprościej go zmienić. Chciałbym powrócić do NND, a raczej jego następcy, czyli CDN.

Przy okazji chciałbym wyrzucić dotychczasową "szafę" czyli cały komputer pełniący rolę serwera i zastąpić go czymś małym. Myślałem o jakiejś płycie ITX z procesorem Intel Atom, dysk 2,5 cala oraz 1 GB RAM i zamknąć w małej puszce.

Powiedzmy płyta Gigabyte GA-D425TUD, pracuje na niej procesor Intel® Single-core Atom™ D425 (1.8 GHz) - 512K L2 cache, obsługuje DDR3, Model Chipsetu: Intel® NM10.

Podstawowe pytanie, czy CDN będzie bezproblemowo pracowało na tej platformie sprzętowej ? Co do wydajności to raczej nie będzie problemu, router obsługuje obecnie max tylko 5 użytkowników, już niedługo likwiduję stację bazową na kominie, pozostaną tylko ci którzy mają zasięg z mojego punku w pokoju, zostaną tylko dwie osoby zewnętrzne + ja i mój brat na piętrze. Więc o wydajność nie ma co się martwić, ruch będzie niewielki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 26 czerwca 2011, 17:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Nie używałem nigdy Asteriska, więc nie wiem jakie ma toto wymagania. Podstawowe zadania taki sprzęt, o jakim piszesz, spełni. Jednak jeśli dodasz do tego jakieś jeszcze oprogramowanie, i np zaawansowane kolejkowanie, to będzie mocno zapracowany.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
O asteriska i moc obliczeniową jednostki pod niego raczej nie ma co się martwić, historyczny PI dawał radę jeśli nie było transkodowania na kodek G729, kodek G723 już całkowicie wykładał maszynę, wszystkie inne kodeki, czyli GSM, PCMU(A), G726, iLBC w miarę dawały radę na tym archaiku. Ale obecnie na PIII 733 MHz + 256 MB RAM wszystko daje spokojnie radę, więc raczej z intel atom 1,8 GHz nie będzie problemu (przynajmniej tak mi się wydaje, nie wiem jak ten proponowany przeze mnie intel atom ale chyba ma większą lub przynajmniej porównywalną moc obliczeniową oraz wydajność w stosunku do 12-letniego intela PIII) Mój asterisk dodatkowo nie obsługuje dużej liczby jednoczesnych połączeń, max w szczycie 2 lub 3 na jednoczesne połączenia.

Mam jednak wątpliwości co do samego kernela w CDN, czy ma wszystkie potrzebne moduły do obsługi tego chipsetu Intel® NM10 i samego procesora intel atom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:55 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wątpliwości można rozwiać jedynie praktycznie. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 czerwca 2011, 09:35 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
U mnie CDN chodzi na płycie D945GSEJT z Atomem N270.

Wydajnościowo jest troszkę gorzej niż Athlon XP2000.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 czerwca 2011, 22:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 10:25
Posty: 274
Lokalizacja: Sandomierz
Nie chcę kupować czegoś, co do niczego nie będzie się nadawało.

Czy jeżeli w jądrze nie będzie wkompilowanych modułów do chipsetu Intel® NM10, czy wogóle system ruszy i po instalacji będzie możliwa rekompilacja jądra ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 29 czerwca 2011, 09:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Przeważnie system będzie działać na nowszym sprzęcie, nie będzie jeśłi architektura jądra jest całkiem inna, np. CDN jest dla 686, a ktoś próbuje to odpalać na pentium.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 września 2011, 11:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
mam D525MW Intela z atomem, chodzi CDN bez problemow, byla zabawa na pocztatku ale jest OK 3 update BIOSu pomogl bez ingerencji w jadro (wina intela), sieciowke musialem zainstalowac bo cdn nie mial sterownikow, a tak juz 90dni uptime:) cicho, nie pozera pradu:) malo miejsca zajmuje:) i wydluzyl sie czas pracy na UPSie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl