Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 08:53

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 2 października 2011, 14:51 
Offline

Rejestracja: czwartek, 12 października 2006, 17:49
Posty: 32
Witam!
Czy standardowa instalacja CDN na karcie CF i przejsciówce IDE, po czym uzywanie tego jako routera na zwyklym pc (athlon xp + plyta Via) nie zabije ww. karty pamieci?
Czy wystarczy potem wykonac kroki jak do instalacji na Alix czy cos wiecej.

Z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za amatorke :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 2 października 2011, 20:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Najlepiej instalować na docelowym komputerze. Nie ma potrzeby instalowania pakietów dla alixa.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 2 października 2011, 22:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Pytanie Maćku jest chyba o to jak bardzo CDN używa karty CF. Powszechny jest pogląd, że CF ma ograniczoną ilość cykli zapisu

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 3 października 2011, 01:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Pogląd jest powszechny i nieaktualny w odniesieniu do nowych kart. Zawsze można zrobić ramdisk i użyć go na partycje z logami. Podobne rozwiązanie zastosowałem w Skylarku. Jedna maszynka z systemem NND działa bez problemów już piąty rok. Nie sądzę, by CDN był gorszy pod tym względem.
Należy jednak zapytać o to, kiedy takie rozwiązanie ma sens. Dwie instalacje mam na bardzo oszczędnych maszynkach, gdzie nie ma nawet wiatraków, a karta CF ogranicza też pobór mocy. Dzięki temu dwa serwery DNS znacznie dłużej pracują w razie zaniku napięcia.
Mój domowy CDN na alixie ma być cichy, ponieważ przyczepiony jest z boku mojego biurka, ma być również oszczędny, bo chcę, aby pracował na awaryjnym zasilaniu przynajmniej przez trzy godziny.
Jednak przy zastosowaniu komputera z athlonem, który nie będzie ani tak cichy, ani tak oszczęðny - jak inny sprzęt, to już bym się zastanawiał.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl