Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 20 września 2017, 16:45

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 6 września 2012, 21:49 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Witam. Mam następujący problem. Przy instalacji CDN zacząłem konfiguracje połączeń sieciowych. Korzystam z routera z Netii i jego brama domyślna to 192.168.2.1 on dalej przyznał IP po dhcp serwerowi CDN. Ustawiłem rc.conf eth0=dhcp - tu IP przyznaje router netii właśnie z bramą 192.168.2.1 oraz dodatkowy interfejs do drugiej karty sieciowej eth1 192.168.0.1 mask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255, zostawiłem wykrzynik w gateway oraz wpisałem tam w gateway default gw adres bramy domyslnej netii czyli 192.168.2.1 (właśnie nie wiem czy nie powinien być 192.168.0.1). Ustawiam na maszynie klienckiej adres IP 192.168.0.2 jako IP bramę domyślną 192.168.0.1 wpisuje DNSy ale niestety brak połączenia na kliencie. Na samym serwerze idą pingi do onetu, po inconfig też wstaje zarówno interfejs eth0 jak i eth1. Co może być przyczyną braku internetu na klientach?

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 6 września 2012, 23:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
A firewall zainstalowany i uruchomiony?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 6 września 2012, 23:35 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Tak... może trzeba go jakoś specjalnie konfigurować? bo tak szczerze nic w nim nie grzebałem dodałem go tylko do deamons i firewall start pisze że wykonano.....

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 6 września 2012, 23:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wicius pisze:
Tak... może trzeba go jakoś specjalnie konfigurować? bo tak szczerze nic w nim nie grzebałem dodałem go tylko do deamons i firewall start pisze że wykonano.....

zainstaluj iptables, iptables-addons i wrzuc wynik "route -n"
EDIT
Aha, sprawdz czy masz DNS-y w /etc/resolv.conf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 6 września 2012, 23:54 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
W rc.firewall są prawidłowe intefejsy eth0 dla wan i dla lan eth1

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 7 września 2012, 00:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wicius pisze:
W rc.firewall są prawidłowe intefejsy eth0 dla wan i dla lan eth1

Nie pytalem sie o to :-) miales podac wynik polecenia "route -n" i sprawdzic czy masz wpis: np."nameserwer 8.8.8.8" najlepiej dns neti


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 7 września 2012, 00:38 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Problem rozwiązany:) dopisałem na stałe maki kart sieciowych oraz DNSy w resolv.name i pomogło bardzo dziekuje chłopaki:) Swoją drogą mam pytanie może do kogoś kto korzystał z neostrady chce w firmie na ok 30 komputerów rozdzielić neo fiber 80mbit, obecnie jest tam DSL 15mbit czy ma to sens? czy lepiej zostać przy DSLu :)

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 7 września 2012, 00:43 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Wiem że w DSLu są stałe IP ale akurat tutaj się nie spisują dynamiczne też będzie ok. Wsparcie techniczne też nie ma znaczenia :) róznica cenowa jest astronomiczna neo fiber 100zł a DSL prawie 500...

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 7 września 2012, 15:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Tylko czy fiber bedzie ci dzialal(kabelki), nie wiem jaki jest modem ale powinno sie dac to odpalic, ja na zwyklym neo 10Mb smigalem bez problemow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 7 września 2012, 19:10 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Miałem już wywiad techniczny według tego powinno działać 80mbit mam tylko 200m do centrali. :)

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl