Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 22 lipca 2017, 20:54

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 2 listopada 2012, 01:18 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
Witam,
proszę o pomoc w niżej opisanej sytuacji.
Mam świetnie działający CDN (ukłony dla twórców), który rozdziela internet w sieci lokalnej.
W tejże sieci mam 2 serwery www na apache2.
Pięknie CDN radzi sobie z wyświetleniem stron z dowolnego serwera, ale tylko wtedy gdy wchodzę na dowolny z tych dwóch serwerów spoza mojej sieci.
Jeśli będąc w swojej sieci chce wejść na którykolwiek serwer, to niestety strona nie wyświetla się.
Wszystko inne działa, przekierowanie, podział pasma...

Spędziłem mnóstwo czasu nad tym by móc obejrzeć swoją własną stronę www będąc wewnątrz tejże sieci.

Czy spotkaliście się z takim problemem...??
Proszę o wskazówki, bo już na prawdę nie mam pomysłów...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 2 listopada 2012, 09:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Dopisz do /etc/hosts twoj_IP_serwera twoja_domena.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 2 listopada 2012, 11:35 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
No niestety, nie pomogło :(
Co jeszcze może być?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 2 listopada 2012, 17:45 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
W tejże sieci mam 2 serwery www na apache2.

Sorry, nie doczytałem. Czyli dodajesz:
IP_1 pierwsza_domena
IP_2 druga_domena

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 3 listopada 2012, 22:56 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
No niestety nie działa.

Uruchomiłem CDN2 z inet zupełnie innej sieci i problem jest taki sam.

CDN2:
ETH0 (zewnętrzny IP)
ETH1 (192.168.5.1)

Na komputerze o IP 192.168.5.120 mam apacha2 z przykładową stroną i działa w sieci lokalnej.
Mam domenę u dostawcy:
pokaz.moja-domena.pl i ją przekierowuję na IP zewnętrzny.
Jak wpiszę adres pokaz.moja-domena.pl spoza mojej sieci, to strona pięknie się otwiera, co oznacza, że usługa apacha2 jest w sposób właściwy przekierowana.
Jak jednak w sieci lokalnej wpisuję ten adres, to lipa...

hosts wygląda tak:

127.0.0.1 localhost.localdomain cdn2
192.168.5.120 pokaz.moja-domena.pl

Cały czas szukam przyczyny....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 3 listopada 2012, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Nie bardzo rozumie jak może nie działać wewnątrz skoro działa z zewnątrz,ja zawsze miałem problem żeby działało mi www na zewnątrz. Nie ważne w jakiej sieci wpisujesz nazwę domenowa jak działa z zewnątrz jako "pokaz.moja-domena.pl" wpisując w swojej sieci "pokaz.moja-domena.pl" tez powinno działać.A jak wpiszesz IP 192.168.5.120 w sieci widzisz stronę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 3 listopada 2012, 23:39 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
No właśnie ja też nie rozumiem.

A jak wpiszę 192.168.5.120 w sieci lokalnej to widzę stronę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 3 listopada 2012, 23:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A zrobiłeś virtualke odpowiadająca temu adresowi na tym servie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 3 listopada 2012, 23:57 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
No jasne.
Przecież z zewnątrz działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 4 listopada 2012, 00:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Bolix pisze:
No jasne.
Przecież z zewnątrz działa.

To z wewnątrz tez powinno, przeczytaj PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 4 listopada 2012, 01:45 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No nie działa. I nie będzie działać. Na serwerze musisz mieć keszujący dnsmasq i wtedy zadziała. W przeciwnym razie ten wpis musisz miec w pliku hosts na każdej maszynie w LAN. Niestety nie pamiętam dokładnie gdzie ten plik jest w Windowsach.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 4 listopada 2012, 11:55 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
w windows: windows\system32\drivers\etc\hosts

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 4 listopada 2012, 14:18 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
Tak, Maciek, masz rację!!

Jak ustawiłem wpis IP i domenę w hosts komputera lokalnego w sieci, to stronka się wyświetla.
To już postęp.

Proszę powiedz mi jeszcze gdzie mam dnsmasq zainstalować: na CDN-ie czy na serwerze z Apachem?
No i jakbyś mi jeszcze podpowiedział jak ustawić jego konfigurację, chyba, że jest gdzieś na forum opisana...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 4 listopada 2012, 15:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
co do dnsmasq to konfigow na google jest multum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 4 listopada 2012, 18:26 
Offline

Rejestracja: sobota, 11 listopada 2006, 21:05
Posty: 7
Dzięki wszystkim za pomoc.

Wszystko działa tak jak chcę.
Pomogła instalacja dnsmasq.

Ale nie doszedłbym do tego gdyby nie Wy.

Thx dla wszystkich :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl