Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 08:58

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 9 maja 2013, 08:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Witajcie.
Potrzebuję wsparcia :oops:
Mam "nową" maszynę, na której staram się postawić swój nowy serwer.
Maszyna to HP Proliant ML310 z harware'owym raidem na dyskach SATA.
Kontroler to 6 portowy Adaptec - http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... eId=329290

Jak go dostałem, wyposażony był w 3 dyski po 160GB każdy i podczas zakładania macierzy zrobiłem 2 dyski w raidzie 1 a jeden jako osobny. Z poziomu instalatora widzi je normalnie jako /dev/sda oraz /dev/sdb.
Na tych 160 założył się bez problemu, a jako bootloadra użyłem lilo i system się podnosił i działało jak trzeba.

Zabrałem się zatem za konfigurację docelową, czyli 3x 500GB, jeden jako pojedyńczy dysk (/dev/sda) na partycje / oraz /boot, a 2 następne jako raid1 (/dev/sdb) na partycję home. Grub oczywiście nie chciał współpracować, więc weszło Lilo.

Przy drugiej konfiguracji nie ma szans na podniesienie się systemu, jedyne co pokazuje, to to, co możecie zobaczyć na foto:
Załącznik:
sdupdate.jpg


Wyczytałem, że chodzi o obsługę scsi z kernela, ale przecież na mniejszych dyskach ta konfiguracja działała 8O
Co mogę z tym zrobić?

Bardzo proszę o wsparcie.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 10 maja 2013, 07:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Zrobiłem update biosów na maszynie (podstawowy i samego raida), ale to nie pomogło, chociaż update'y głównie dotyczyły platform linuxowych, po za tym świeższy bios nie zaszkodzi :mrgreen:

Bynajmniej system nadal nie wstaje :evil:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 10 maja 2013, 14:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
odpalasz zainstalowany już system i dołączyłeś dodatkowe dyski, czy stawiasz system od nowa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 10 maja 2013, 14:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Nie, zupełnie nowa instalacja.
System nie podnosi się nawet ten swój pierwszy raz :wink:

Dzięki, już mi dałeś pierwszą podpowiedź.
Odpalę wcześniej postawiony system z tych dysków 160-ek, tylko ciekawe czy się nie pogubi w macierzach, które są :lol:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 10 maja 2013, 20:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Nie miałem do czynienia raid-em, nie wiem jak się to ustawia, ale czy to :
Obrazek
"sd 2:0:0:0 [sda] Write Protect is off"
nie mówi o tym ze jest wyłączony zapis na dysku i pamięci, ale może ktoś inny wie co to znaczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 10 maja 2013, 22:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Ok, pierwsze koty za płoty ;)
Po wcześniejszych update'ach kontroler z podpiętymi wszystkimi 6-ma dyskami, prawidłowo rozpoznał nawet wszystkie macierze.
Ustawiłem grzecznie z której ma wystartować i .... ruszył :D

Podczas startu specjalnie zwróciłem uwagę na to jak rozpoznawał dyski i znajduje je wszystkie wraz z konfiguracją macierzy.

Wystartował niemal identycznie, tylko bezpośrednio po napisie: Driver 'sd' needs updating... po prostu rozpoznał filesystemy i poszedł dalej... :mrgreen:

To na co zwróciłeś uwagę, to wyłączone zabezpieczenie zapisu. Czyli jeśli je włączę (w biosie kontrolera) to dyski będą tylko do odczytu.

Poniżej przewija się jeszcze jedno z ustawień w "biosie" kontrolera - że buforowanie zapisu jest wyłączone.
Gdyby ten kontroler miał baterię, to można by to włączyć, co by przyspieszyło trochę pracę macierzy.
Buforowanie zapisu mocno przyspiesza pracę macierzy, ale szczególnie w radzie 5 - minimum 3 dyski, tylko ma jedną wadę -> przy zaniku zasilania jest masakra na filesystemie :twisted:

Ale bynajmniej wstał uruchomił się.

Patrząc po logach, to widzę że rozpoznaje te dyski 500 jako wyjmowalne 8O
: [/] [] ()
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi4 : aacraid
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:0:0:0: Direct-Access     Adaptec  mirr             V1.0 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:0:1:0: Direct-Access     Adaptec  2                V1.0 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:0:2:0: Direct-Access     Adaptec  WD500            V1.0 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: ata1.00: ATAPI: DV-516D                             0106, E1.06, max UDMA/33
May 11 00:00:44 proliant kernel: ata1.00: configured for UDMA/33
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:0:3:0: Direct-Access     Adaptec  ST500            V1.0 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 0:0:0:0: CD-ROM            TEAC     DV-516D          1.06 PQ: 0 ANSI: 5
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:1:0:0: Direct-Access     WDC      WD5000AAKX-083CA 19.0 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:1:1:0: Direct-Access     Maxtor   6L160M0          BACE PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:1:2:0: Direct-Access     ST350031 2CS              SC13 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:1:3:0: Direct-Access     ST350031 2CS              SC13 PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:1:4:0: Direct-Access     Maxtor   6L160M0          BACE PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: scsi 4:1:5:0: Direct-Access     Maxtor   6L160M0          BACE PQ: 0 ANSI: 2
May 11 00:00:44 proliant kernel: Driver 'sr' needs updating - please use bus_type methods
May 11 00:00:44 proliant kernel: sr0: scsi3-mmc drive: 48x/48x cd/rw xa/form2 cdda tray
May 11 00:00:44 proliant kernel: Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
May 11 00:00:44 proliant kernel: Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:0:0: [sda] 312497920 512-byte hardware sectors: (159 GB/149 GiB)
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:0:0: [sda] Write Protect is off
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:1:0: [sdb] 312497792 512-byte hardware sectors: (159 GB/149 GiB)
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:1:0: [sdb] Write Protect is off
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:1:0: [sdb] Write cache: disabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
May 11 00:00:44 proliant kernel: sdb: unknown partition table
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:1:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:0:0: [sda] Write cache: disabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
May 11 00:00:44 proliant kernel: sda:<5>sd 4:0:2:0: [sdc] 976703232 512-byte hardware sectors: (500 GB/465 GiB)
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:2:0: [sdc] Write Protect is off
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:2:0: [sdc] Write cache: disabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
May 11 00:00:44 proliant kernel: sdc:<5>sd 4:0:3:0: [sdd] 976705536 512-byte hardware sectors: (500 GB/465 GiB)
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:3:0: [sdd] Write Protect is off
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:3:0: [sdd] Write cache: disabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
May 11 00:00:44 proliant kernel: sdd: sda1 sda2 sda3 sda4
May 11 00:00:44 proliant kernel: sdc1 sdc2
May 11 00:00:44 proliant kernel: sdd1
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:3:0: [sdd] Attached SCSI removable disk
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:2:0: [sdc] Attached SCSI removable disk
May 11 00:00:44 proliant kernel: sd 4:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
May 11 00:00:44 proliant kernel: EXT4-fs: barriers enabled
May 11 00:00:44 proliant kernel: EXT4-fs: delayed allocation enabled
May 11 00:00:44 proliant kernel: EXT4-fs: file extents enabled
May 11 00:00:44 proliant kernel: kjournald2 starting: pid 642, dev sda3:8, commit interval 5 seconds
May 11 00:00:44 proliant kernel: EXT4-fs: mballoc enabled


Może jeszcze słowo nt. konfiguracji samych macierzy:
dysk 0 - samodzielny WD 500 GB - aktualnie NTFS z Win7 - na testy ;) był "/boot", "swap" i " / " drugiej instalki która nie podnosiła się :evil:
dysk 1 - samodzielny Maxtor 160 GB (teraz nie potrzebny, ale nie wiedziałem, które są od macierzy mirrora)
dyski 2 & 3 - raid 1 - czyli mirror 500 GB, 2 dyski Seagate (druga instalka CDN partycja /home)
dyski 4 & 5 - raid 1 - znów mirror, z którego CDN aktualnie się podniósł z całym filesystemem " / "

Zapuściłem pacmana -Suy, ale już wcześniej był odpalany, więc tylko ignorowany kernel i nic nowego....

Nie wiem co tu dalej...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 10 maja 2013, 23:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
I jeszcze jedno, te większe dyski udało mi się zamontować bez problemu, przerzuciłem trochę danych i działało wszystko OK.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 11 maja 2013, 00:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
4Tech pisze:
I jeszcze jedno, te większe dyski udało mi się zamontować bez problemu, przerzuciłem trochę danych i działało wszystko OK.

Czyli jest już OK?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 11 maja 2013, 11:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
No jednak nie... :wink:
Później właśnie zmieniłem wpisy w fstab'ie, żeby 2x500 było /home'm po czym restarcik i witki mi opadły :roll:
Błąd systemu plików, zatrzymany system, wymuszony fsck, oczywiście nie idzie dalej :evil:
Ale istnieje możliwość, że coś skopałem, bo już zmęczony byłem.

Sięgnąłem kolejny dysk, tym razem 250GB i jego zrobiłem startowego (3 partycje /boot, swap i root), a macierz 2x500 zostawiłem nadal jako /home ale niestety efekt nadal był ten sam.

Zaczynam myśleć, że coś chodzi o dyski powyżej właśnie 160 GB.

Powtórzę jeszcze raz ten krok, pozostawiając 160 jako startowego.

Jeszcze jedno mi się przypomniało: czy CDN obsługuje EXT4?
Może nie obsługuje, a ja tu właśnie przez to się męczę...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 11 maja 2013, 15:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
No ja nie wiem czy to ma coś wspólnego z pojemnością dysków, może musisz samego raid-a przekonfigurować pod te 500Gb dyski, a czy na pewno musisz mieć tego raid-a? Jak bardzo ci zależy na tych raid-ach to zapukaj do saturasa On powinien pewnie coś zaradzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 12 maja 2013, 08:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Czy bardzo mi zależy na raidzie? No w sumie tak.
Przynajmniej w partycję /home chcę mieć zmirrorowaną, żeby w razie czego tylko podmieniam dysk i dane dalej są bezpieczne.
Jeśli Raid nie sprzętowy, to chociaż soft z mdadm ;)

Jednocześnie nie upieram się, żeby to śmigało konkretnie na tym kontrolerze, ale z drugiej strony to fajna sprawa, bo on ma możliwość podłączenia 6 dysków jednocześnie. W innym przypadku musiałbym zmienić kompa, na którym to wszystko ma działać, a to z kolei kasa, bo tego co mam, mam za free. 8)

Ale spoko, to jeszcze nie koniec zabawy, no chyba że mnie żona z domu razem z serwerem wyprowadzi :twisted:

Jeszcze wpadłem na pomysł, żeby zrobić te dyski bez raida, czyli widoczne w instalatorze normalnie jako sda, sdb i sdc, ale to też nie pomogło.

Sposób skonfigurowania kontrolera jednak nie robi różnicy.
Zrobię jeszcze jeden test, mianowicie, podepnę kilka małych dysków w łączną macierz większą niż te 160 GB i wtedy jeszcze zobaczę co z tego wyjdzie.
Jeśli się powiesi, to znaczy że to jajko nie obsługuje w taki sposób macierzy.

Tylko jest pytanie, co trzeba zaktualizować (oprócz jajka), żeby to działało :roll:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 12 maja 2013, 12:16 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Jądro nie może znaleźć głównej partycji root. Skoro wcześniej mogło, to znaczy, że coś się zmieniło.
Jądro dowiaduje się z lilo gdzie znajduje się partycja root poprzez parametr root=/dev/sdx lub uuid.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 12 maja 2013, 16:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Saturas, dziękuję :!:

Trafiony zatopiony :twisted:

Szkoda tylko że tak późno, ale lepiej późno niż wcale :mrgreen:

Aż mi głupio się przyznać, ale nie wiem zupełnie dlaczego, z uporem maniaka ustawiałem w lilo root=/dev/sda1 zamiast /dev/sda2 :oops:
Czyli szukał partycji " / " na partycji "/boot". Raczej nie dziwne, że nic tam nie znalazł i kernel spanikował :wink:

A z tej macierzy 2x160 oczywiście, że normalnie startował, skoro tam nie zrobiłem partycji "/boot" tylko wszystko było razem, żeby szybciej założyć i przetestować.

Jednak warto się nieraz 2 lub nawet 3 razy zastanowić niż za każdym razem te same błędy zapętlać :lol:

Panowie, bardzo dziękuję za wsparcie i poświęcony czas.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl