Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 08:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 19 maja 2013, 21:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Witajcie :wink:
Nazwa tematu nieco kontrowersyjna, ale nie wiedziałem jak to streścić :)

Jak już udało mi się postawić nowe serwo i przeniosłem konfigurację, domeny i ich zawartość na CDNa, niestety pojawił się nie lada kłopot, którego nie mogę rozwiązać...
Mam łączę z Netii, ADSL2+, modem Speedtouch 585 ale całość po drutach TPsy. (notabene, nie polecam tego rozwiązania)
Modem ma niestety jak się okazuje jedną zasadniczą wadę, która nie przeszkadzała przez ostatnie 3-4 lata serwerowi na NND :roll:

W pliku rc.conf z automatu instalatora miałem ustawioną Eth0 z DHCP.
Pięknie działało, kiedy adres był z puli 192.168.1.0, bo bramka ustawiła się z instalatora i działało wyśmienicie...
Kiedy ustawiłem w modemie, że CDN ma dostać statyczny zewnętrzny adres IP, zaczęły się schody, bo przecież w rc.confie jest wpisany gateway, który był z puli 192.168... Teraz, żeby nie było łatwo, całość sieci właściwie jest z TPsy, stąd ichniejsza brama, która jest oczywiście inna niż 192.168...

Nie kumam za bardzo tych wszystkich przeliczeń adresowych, ale wiem, że błędnym jest adres 77.252.246.32 i gateway 192.168....
Dla mojego IP brama przypisywana z DHCP to 195.114.190.158 przy masce 255.0.0.0

Pewnie napiszecie, że co za problem tą maskę przypisać w rc.conf'ie, tylko niestety problem leży w modemie, który nie uznaje aktywnego hosta, któremu sam nie przyznał adresu :lol: A póki co nie chcę go zmieniać :(
Krótko mówiąc, są inne ciekawe wydatki.

Wreszcie zasadnicze pytanie:
Co muszę ustawić w rc.conf'ie, żeby dostawał IP z DHCP, jak również adres bramy, maski i DNS'ów ?
Co wpisać jako gateway, żeby pobierał tą informację z DHCP?

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 maja 2013, 17:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
po pierwsze pisz o jaki system ci chodzi bo CDN to nie całkiem CDN2, w CDN da sie w rc.conf ustwac dwa interfejsy a w CDN2 nie da sie, dlatego saturas zrobil paczuszke "netconf" zainstaluj "pacman -S netconf" i w /etc/net.conf ustwiasz interfejsy, a w rc.conf zapłotkuj wszystko od sieci, ja mam tak :
Cytuj:
# Wired network setup
# - interface: name of device (required)
# - address: IP address (leave blank for DHCP)
# - netmask: subnet mask (ignored for DHCP) (optional, defaults to 255.255.255.0)
# - broadcast: broadcast address (ignored for DHCP) (optional)
# - gateway: default route (ignored for DHCP)
#.
# Static IP example
# interface=eth0
# address=
# netmask=255.255.255.0
# broadcast=192.168.0.255
# gateway=192.168.0.1
#
# DHCP example
# interface=eth0
# address=
# netmask=
# gateway=

interface=eth1
interface=eth11
interface=eth2
#address=

#netmask=
#broadcast=
#gateway=

# Setting this to "yes" will skip network shutdown.
# This is required if your root device is on NFS.
NETWORK_PERSIST="no"
a co do netconf u mnie wyglada to tak :
Cytuj:
net.conf [----] 0 L:[ 10+22 32/ 32] *(1184/1184b) <EOF>
# - prefix an entry in INTERFACES with a ! to disable it
# - no hyphens in your interface names - Bash doesn't like it
#.
# DHCP: Set your interface to "dhcp" (eth0="dhcp")
#

#Static IP example
eth1="eth1 192.x.x.x netmask 255.x.x.x broadcast 192.x.x.x up"
eth2="eth2 95.x.x.x netmask 255.x.x.x broadcast 95.x.x.x up"
#eth0="dhcp"
INTERFACES=(eth1 eth11 eth2)

# Routes to start at boot-up (in this order)
# Declare each route then list in ROUTES
# - prefix an entry in ROUTES with a ! to disable it
#
gateway="default gw 95.x.x.x"
#gateway="default gw 87.x.x.x"
ROUTES=(gateway)

są to ustawienia pod dsl-a, jeżeli IP{ jest z DHCP to co powinno byc ustawione jest w instrukcji saturasa TUTAJ na stronie 31, można tez skorzystac z instrukcji od CDN w Twoim przypadku ja bym przypisal to co daje z automatu, a jaka jest brama to musisz sprawdzić na modemie jak jest ustawione DHCP. a przy dynamicznym IP w ostatniej lini z ROUTES powinno być tak :
Cytuj:
gateway="default gw x.x.x.x"
ROUTES=(!gateway)
a jak stałe IP to tak :
Cytuj:
gateway="default gw x.x.x.x"
ROUTES=(gateway)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 maja 2013, 16:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
rikardo7, dziękuję za cenne porady.
System to CDN, myślałem że z mojego opisu dało się to wyczytać.
Jeszcze nie zdążyłem sprawdzić, które z rozwiązań zastosuję, ale muszę do tego usiąść już, chociaż czasu brak :evil:
Oczywiście podzielę się efektem pracy ;)

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 maja 2013, 18:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Jeżeli to CDN to nie musisz instalować netconf, wystarczy ze to co jest w net.conf, bezie wygladało podobnie w rc.conf ze swoimi adresacjami.
EDIT
Nie zapomnij o interfejsach, u mnie eth2 to WLAN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 26 maja 2013, 22:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Po kilku dniach walki wpadłem na pomysł skonfigurowania łącza przez pppoe :wink:

Jak dobrze, że zadziałało :lol:

Nie wiem o co chodzi z tym łączem, ale pod NND w takiej konfiguracji chodziło.
Ba, nawet pod każdym "głupim" łindołsem też działa...

W CDN już nie :evil:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 27 maja 2013, 14:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
pppoe dla klientów, czy połączenie do neta? Nie wiem jak pod CDN bo nie testowałem, ale pod CDN2 udało mi się uruchomić połączenie do neostrady po pppoe opis jest tu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 27 maja 2013, 16:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Podpięcie do netu.
Udało się i działa.
Uptime już 15 godzin :twisted:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl