Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 15:28

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 23 maja 2013, 12:25 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
O problemach naszego kochanego pacmana - repo-serwera wszyscy chyba już wiedzą. Konstrukcja już wysłużona, reanimowana regularnie i niestety już potężnie wyeksploatowana, ale jeszcze działająca, niestety z coraz częstszymi zawałami. Kilka ostatnich przerw spowodowanych jest moim, a w sumie naszym - w kontekście mojej ekipy firmowej, grzebaniem i stawianiem starego dobrego pacmana na nogi. Na tą chwilę działa, ale za jakiś czas na pewno będzie wymieniany. Planujemy to zrobić w momencie zmiany lokalu i adaptacji małej serwerowni. Dokładny termin wymiany maszyny bliżej nie znany, zarys terminu - około 2 m-cy, oczywiście Saturas będący programowym mózgiem operacji, musi także być dyspozycyjny.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 26 maja 2013, 07:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Albercik, daj znać kiedy i będę 3mać kciuki :wink:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 20 czerwca 2013, 15:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Albercik, repo padło na amen? czy jeszcze może jest szansa? :mrgreen:
Może gdzieś zrobię jakiego mirrora?

Łącze mam nie za szybkie, ale zawsze jakieś zapasowe mogło by być, prawda?
Tym bardziej, że sam potrzebuję kilku pakietów do CDN...
:wink:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 25 czerwca 2013, 07:35 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Pacman padł szybciej, niż było to zaplanowane :(. Wczoraj gromadziliśmy sprzęt do jego reanimacji, może dzisiaj się uda coś z niego poskładać.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 25 czerwca 2013, 11:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
:roll:
No cóż, czasem i tak bywa...

Ale może mogę jakoś pomóc...
Kilkanaście GB na dysku na moim serwerze by się znalazło...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 25 czerwca 2013, 15:30 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
4Tech pisze:
:roll:
No cóż, czasem i tak bywa...

Ale może mogę jakoś pomóc...
Kilkanaście GB na dysku na moim serwerze by się znalazło...


Myślę, że możesz wspomnieć Saturasowi o tym, niech on decyduje.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 26 czerwca 2013, 22:51 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Witajcie!
Po długiej przerwie powróciłem. Ostatnimi czasy bardzo ciężko było się ze mną skontaktować.
Przeanalizuję całą sytuację z Albercikiem i zapoznam się z problemem.

Pozdrawiam serdecznie.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 lipca 2013, 08:55 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Saturas pisze:
Witajcie!
Po długiej przerwie powróciłem. Ostatnimi czasy bardzo ciężko było się ze mną skontaktować.
Przeanalizuję całą sytuację z Albercikiem i zapoznam się z problemem.


Mamy 2 lipca, a pomocy w problemie jak nie ma tak nie ma, każdy tylko dzwoni lub pisze i stwierdza, że Pacman jest niezbędny, potrzebny itp. Powiem tak: ja stoję w martwym punkcie, podniosłem jakoś pacmana, ale pojawia się błąd Grub'a : Error 2. Drugi dysk stracił dane. Pisałem już do wszystkich świętych, próbowałem też się dodzwonić. Klęska na całej linii.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 lipca 2013, 09:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Albercik, jak mogę pomóc?
Gdybyś mieszkał gdzieś bliżej trójmiasta, to bym nawet podjechał... :wink:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 lipca 2013, 11:28 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Postawiłem na razie świeżą maszynę, podpiąłem stare dyski pacmana. Chłopaki zrobią kopie pakietów i wywalę stary szmelc, postawię wszystko na nowym i, w zależności jak się obrobią, będzie nowy pacman.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 lipca 2013, 16:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Albercik jesteś Wielki, bo bida bez pacmanka :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 01:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Dajcie znać TU albo na PM jak można pomóc/wesprzeć w tym temacie.

Pzdr
Adam

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 01:53 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
http://pakiety.cdn.freesco.pl/

Adres znowu działa. Jak ktoś chce może zapuścić wget -r i postawić u siebie mirror.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 07:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Brawo :wink:
Dzięki wielkie. Chłopaki, jesteście wielcy :mrgreen:
A mirror Repa postawię również u siebie i podzielę się po tym zabiegu adresem...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 07:58 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
4Tech pisze:
Brawo :wink:
Dzięki wielkie. Chłopaki, jesteście wielcy :mrgreen:
A mirror Repa postawię również u siebie i podzielę się po tym zabiegu adresem...


i bardzo dobrze, przynajmniej będzie czas na postawienie nowej maszyny.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 08:02 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Saturas pisze:
Witajcie!
Ostatnimi czasy bardzo ciężko było się ze mną skontaktować.


Chyba ta sytuacja nadal trwa :twisted:

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 08:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Albercik, bo niektórzy tak mają, że ciężko się z nimi skontaktować, a czasami bardzo ciężko :twisted:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 13:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
A co z CDN II ?
ISO gdzieś są ?
Hmmm, to ja już teraz sam nie wiem mam CDN czy CDN II ?
:lol: hehe

iptables mam:

: [/] [] ()
[xyz@xxx ~]# iptables
iptables v1.4.12.2: no command specified


W mirrorlist mam:

: [/] [] ()
# Mirror used during installation
Server = http://pakiety.cdn2.freesco.pl/$repo/os/i686

#
# CDN2 repository mirrorlist
# 06-12-2011

# Poland
#Server = http://pakiety.cdn.freesco.pl/$repo
Server = http://pakiety.cdn2.freesco.pl/$repo/os/i686
Server = http://builder.cdn.freesco.pl/$repo
Server = http://viater.internetdsl.pl/cdn/


... help :oops:

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 14:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
adamol pisze:
A co z CDN II ?
ISO gdzieś są ?
Hmmm, to ja już teraz sam nie wiem mam CDN czy CDN II ?
:lol: hehe

iptables mam:

: [/] [] ()
[xyz@xxx ~]# iptables
iptables v1.4.12.2: no command specified


W mirrorlist mam:

: [/] [] ()
# Mirror used during installation
Server = http://pakiety.cdn2.freesco.pl/$repo/os/i686

#
# CDN2 repository mirrorlist
# 06-12-2011

# Poland
#Server = http://pakiety.cdn.freesco.pl/$repo
Server = http://pakiety.cdn2.freesco.pl/$repo/os/i686
Server = http://builder.cdn.freesco.pl/$repo
Server = http://viater.internetdsl.pl/cdn/


... help :oops:

ISO CDN2 jest tylko jedno - instalacja przez neta

Sprawdz "uname-a" jezeli bedziesz miał cos podobnego :
Cytuj:
[root@homerek ~]# uname -a
Linux homerek 3.1.10-5-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Mar 20 21:06:42 CET 2012 i686 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3800+ AuthenticAMD GNU/Linux
to masz CDN2 jeżeli cos innego to nie masz napewno CDN2 :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 lipca 2013, 21:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
A to nie, nie mam CDN2 bo mam iso na cd 343MB, z neta nie robiłem instalki a tego iptables chyba sam aktualizowałem.
: [/] [] ()
uname -a
LINUX 3.1.4-4-ARCH #1 SMP PREEMPT Sun Jan 29 19:02:45 CET 2012 i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD GNU/Linux

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl