Witajcie
Nazwa tematu nieco kontrowersyjna, ale nie wiedziałem jak to streścić
Jak już udało mi się postawić nowe serwo i przeniosłem konfigurację, domeny i ich zawartość na CDNa, niestety pojawił się nie lada kłopot, którego nie mogę rozwiązać...
Mam łączę z Netii, ADSL2+, modem Speedtouch 585 ale całość po drutach TPsy. (notabene, nie polecam tego rozwiązania)
Modem ma niestety jak się okazuje jedną zasadniczą wadę, która nie przeszkadzała przez ostatnie 3-4 lata serwerowi na NND
W pliku rc.conf z automatu instalatora miałem ustawioną Eth0 z DHCP.
Pięknie działało, kiedy adres był z puli 192.168.1.0, bo bramka ustawiła się z instalatora i działało wyśmienicie...
Kiedy ustawiłem w modemie, że CDN ma dostać statyczny zewnętrzny adres IP, zaczęły się schody, bo przecież w rc.confie jest wpisany gateway, który był z puli 192.168... Teraz, żeby nie było łatwo, całość sieci właściwie jest z TPsy, stąd ichniejsza brama, która jest oczywiście inna niż 192.168...
Nie kumam za bardzo tych wszystkich przeliczeń adresowych, ale wiem, że błędnym jest adres 77.252.246.32 i gateway 192.168....
Dla mojego IP brama przypisywana z DHCP to 195.114.190.158 przy masce 255.0.0.0
Pewnie napiszecie, że co za problem tą maskę przypisać w rc.conf'ie, tylko niestety problem leży w modemie, który nie uznaje aktywnego hosta, któremu sam nie przyznał adresu
A póki co nie chcę go zmieniać
Krótko mówiąc, są inne ciekawe wydatki.
Wreszcie zasadnicze pytanie:
Co muszę ustawić w rc.conf'ie, żeby dostawał IP z DHCP, jak również adres bramy, maski i DNS'ów ?
Co wpisać jako gateway, żeby pobierał tą informację z DHCP?