Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 20 września 2017, 04:08

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 6 lipca 2013, 08:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Chłopaki, potrzebne wsparcie!
Z początku myślałem, że mam coś z AP Wifi, ale wygląda na to, że problem leży po stronie routingu przez CDNa :evil:

Ale do rzeczy - nie otwierają mi się wszystkie strony za natem CDNa. I żeby było ciekawiej, to te strony które mi się nie otwierają po Wifi, to jeśli komp jest podłączony kablem, to wtedy się otwierają 8O
Nie wiem co może być przyczyną, bo cała konfiguracja sieci jest dokładnie taka sama. W DHCPD mam ustawiony tylko jeden segment sieci w klasie 192.168.0.0 z maską 255.255.255.0.
Nie mam żadnego squida, niceshapera ani nic podobnego, bo nie potrzebuję.
CDN w moim przypadku działa jako serwo WWW, mail, FTP, dla kilku domen. NAT jest przy okazji na kilka komputerów, które mam w domu/biurze.
Jeszcze uścislając, strona np. interia.pl nie otwiera mi się po wifi na urządzeniach mobilnych: samsung na androidzie i ifon również, ale tak samo nie otwiera się na laptopie z W7 Pro, a z kolei na drugim lapie, też po Wifi działa.
Gdyby nie działało wszędzie, to by było dla mnie bardziej zrozumiałe, ale tu działa, a tu nie i jestem całkiem zielony o co chodzi...
Co potrzebujecie (które konfigi, logi), żeby móc coś podpowiedzieć?

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lipca 2013, 09:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Próbowałem z różnymi DNSami, przypisaniem innych IP do komputerów, zmianami w DHCPD...
Połączenie z netem realizuję przez PPPoE a łącze mam z Netii.
MTU:1492, w demonie adsl miałem dotychczas dnsy google'a, dziś właśnie zmieniłem na Netii, ale to też nic nie zmieniło.

Strony, które się nie otwierają są różne...
Najbardziej frustrujące jest to, że na jednym kompie w sieci wszystko śmiga jak należy, a na innym już nie :roll:

Kolejną ciekawostką jest to, że można spingować te niedziałające strony ale się nie wyświetlają :( - EDIT - PING jednak na nie nie idzie.
Zupełnie jak by były zablokowane przez firewalla :evil:

Nie wiem w czym szukać przyczyny...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lipca 2013, 08:21 przez 4Tech, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lipca 2013, 09:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
I jeszcze jeden test...
Komp stacjonarny, podpięty lanem, z nieprzypisanym adresem w dhcpd (czyli dostaje pierwszy wolny adres z puli) również nie wyświetla tych stron.
I korekta odnośnie pinga - jednak nie pingują się.
Zupełnie jakby firewall blokował konkretne adresy 8O

Plik konfiguracyjny dhcpd.conf został mi po NND, na którym wszystko działało jak należy.
Zrobiłem mu tylko drobne poprawki, o które krzyczał...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 9 lipca 2013, 08:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Bawiłem się MTU - efektu żadnego.
zmieniłem dziś Wifi - podstawiłem inny router w to miejsce - efekt dalej taki sam...
Zaraz mi witki opadną :?

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 9 lipca 2013, 14:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Napisz co to za router i jak jest ustawiony
EDIT
Dobra wyjaśniłeś już na PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl