Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 18 sierpnia 2017, 03:11

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek, 16 kwietnia 2010, 11:58 
Offline

Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 09:19
Posty: 57
Lokalizacja: małopolska
rikardo7 pisze:
sama zmiana adresacji w moim konfie ci nie pomoze. jak masz dwie podsieci to musisz je sobie dodac sam:
Cytuj:
<download>
iface eth1 match dstip 192.168.1.0/24
iface eth1 match dstip 10.0.0.0/24
....ble,,ble


router MikroTika z podsiecią 10.0.0.0/24 i tak po stronie głównej sieci ma IP 192.168.1.241 więc nie wiem czy niceshaper potrzebuje dodatkowego wpisu - chcę żeby cały ruch idący na IP routera przycinał do stałych wartości.

Cytuj:
do tego mój konf jest do podziału dynamicznego, jak chcesz aby ktos mial stały limit to dajesz coś takiego w class.ns (user lub urządzenie):
Cytuj:
class download eth1 komp
match dstip 192.168.1.2
low 5kB/s
ceil 15kB/s
class upload eth0 komp
match srcip 192.168.1.2
low 5kB/s
ceil 15kB/s


wpisałem ten konfig ale nie pomogło.

Cytuj:
no i chyba nie masz DSL-a 8Mb wiec musisz jeszcze zmienic sekcje download i upload odpowiednio dla siebie w :


mam dokładnie takie łącze, ale to akurat ma najmniejsze znaczenie. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 kwietnia 2010, 21:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Podepnę się do tematu bo mam problem z wolnym ładowaniem stron WWW.

Niceshaper 0.6 + CDN - wcześniej w tej lokalizacji miałem CDN + RCHTB na słabszej maszynie i problemów nie było.

Niceshaper konfigurowany wg. dokumentacji z jedwabny.net oraz porad kolegi rikardo7

Niceshaper jeśli chodzi o shapowanie łącza spełnia swoje zadanie (czasem udaje się niektórym przekroczyć limit ale w ilościach akceptowalnych). Przy ściąganiu klienci bez problemu rozpędzają się do ustawionych prędkości.

Przy WWW widać wyraźne zwolnienie - szczególnie przy dłuższej pracy niceshapera.
: [/] [] ()
Niceshaper stop.
Niceshaper start.

Widocznie poprawia sytuację ale jak dla mnie i tak WWW działa wolniej niż na RCHTB.

Obciążenie maszyny przez niceshapera wg. top to max kilka % (zarówno CPU jak i pamięć).

Oczywiście maszyna ma zapas mocy - łącze też nie jest maksymalnie wykorzystywane.

Najdziwniejsze dla mnie jest to, że wszystko oprócz www działa tak jak należy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 kwietnia 2010, 22:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
lukas_xplowd wrzuć config.ns i z jednego kompa z class.ns


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 kwietnia 2010, 00:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
config.ns

: [/] [] ()
<global>
    run download upload
    mark-on-ifaces eth0
    stats unit kb/s
    stats file none owner root group root mode 644
    log syslog true terminal true file none
    lang pl
</>

<download>
    #iface eth1 dst network 192.168.1.0/24
    iface eth1 match dstip 192.168.1.0/24
    section speed 8192kb/s
    section shape 8000kb/s
    default low 100kb/s
    default ceil 512kb/s
    iptables hook POSTROUTING # POSTROUTING is safe for download mode
    #debug iptables iproute
    reload 4s
</>

<upload>
    #iface eth0 src network 192.168.1.0/24
    iface eth0 match srcip 192.168.1.0/24
    section speed 640kb/s
    section shape 600kb/s
    default low 32kb/s
    default ceil 128kb/s
    iptables hook PREROUTING # PREROUTING is safe for upload mode
    #debug iptables iproute
    reload 2s
</>



class.ns

: [/] [] ()
############### Komp_022 ###
class download eth1 Komp_022
        match dstip 192.168.1.22
        low 128kbps
        ceil 1100kbps
class upload eth0 Komp_022
        match srcip 192.168.1.22
        low 16kbps
        ceil 128kbps


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 kwietnia 2010, 01:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
zamień interfejsy w download daj eth0, a w upload eth1 i pozmieniaj w pliku class.ns jak masz DSL
EDIT
wklej sobie to:
Cytuj:
<download>
iface eth1 match dstip 192.168.2.0/24
section speed 8192kb/s
section shape 8000kb/s
default low 100kb/s
default ceil 512kb/s
default htb prio 3
default htb scheduler sfq
default hold 10s
iptables hook POSTROUTING # POSTROUTING is safe for download mode
# debug iptables iproute
reload 2s
</>

<upload>
iface eth0 match srcip 192.168.1.0/24
section speed 640kb/s
section shape 512kb/s
default low 32kb/s
default ceil 128kb/s
default htb prio 1
default htb scheduler sfq
default hold 10s
iptables hook PREROUTING # PREROUTING is safe for upload mode
# debug iptables iproute
reload 2s
</>

Sa twoje wartosci, i nie wiem czy to ma znaczenie ale w config.ns masz jako jednostki "kb/s" a w pliku class.ns "kbps"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 kwietnia 2010, 04:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
rikardo7 pisze:
zamień interfejsy w download daj eth0, a w upload eth1 i pozmieniaj w pliku class.ns jak masz DSL


Kurcze od 15 min wpatruje się w configi i nie potrafię pojąć o co Ci chodziło.
Czemu mam zamienić w download na eth0 a w upload na eth1? Przecież w Twoim przykładowym configu jest dokładnie tak jak mam obecnie.
Chyba mi coś na oczy padło bo naprawdę nie widzę gdzie jest błąd...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 kwietnia 2010, 11:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
lukas_xplowd pisze:
rikardo7 pisze:
zamień interfejsy w download daj eth0, a w upload eth1 i pozmieniaj w pliku class.ns jak masz DSL


Kurcze od 15 min wpatruje się w configi i nie potrafię pojąć o co Ci chodziło.
Czemu mam zamienić w download na eth0 a w upload na eth1? Przecież w Twoim przykładowym configu jest dokładnie tak jak mam obecnie.
Chyba mi coś na oczy padło bo naprawdę nie widzę gdzie jest błąd...

Sorki wielkie!! późno już było i coś mi chyba mnie cos palo na oczy nie tobie :-), jeszcze raz sorki, oczywiście interfejsy sa dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 kwietnia 2010, 13:05 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
rikardo7 pisze:
nie wiem czy to ma znaczenie ale w config.ns masz jako jednostki "kb/s" a w pliku class.ns "kbps"

Chyba nie ma to znaczenia, oba zapisy oznaczają kilobity na sekundę:
Cytuj:
"akceptowane jednostki przepustowości to bit, bps lub b/s oznaczające bity na sekundę, B, Bps lub B/s oznaczające Bajty na sekundę, do których można dowolnie dodawać przedrostki 'k|m'."

aczkolwiek warto przyjąć jedną notację i konsekwentnie ją stosować.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 4 września 2010, 11:23 
Offline

Rejestracja: wtorek, 19 września 2006, 07:02
Posty: 30
Lokalizacja: Sarzyna
Używam niceshapera w wersji 6rc6. Mam klienta, który permanentnie zapycha mi upload. Niceshaper stats pokazuje mi:

Cytuj:
download rate - ( prev-utilize )
pc105 1024kB/s - ( 2kB/s )
pc225 1024kB/s - ( 0kB/s )
pc237 1024kB/s - ( 4kB/s )
pc238 1024kB/s - ( 0kB/s )
pc246 1024kB/s - ( 56kB/s )
pc250 1024kB/s - ( 46kB/s )
sum(classes:6) ( 110kB/s )

upload rate - ( prev-utilize )
pc105 45kB/s - ( 1kB/s )
pc225 45kB/s - ( 0kB/s )
pc237 45kB/s - ( 0kB/s )
pc238 45kB/s - ( 0kB/s )
pc246 45kB/s - ( 0kB/s )
pc250 10kB/s - ( 108kB/s )
sum(classes:6) ( 12kB/s )


Jak widać pc250 ma 108kB/s uploadu, a suma klas to 12kB/s. Ustawienia konfiga są typowe a żadne zmiany nie mają wpływu na tego gościa. Nawet strict 0% dla niego nie pomaga. Zna ktoś na to lekarstwo? (Poza obcinaczkami lub obiciem mordy ;-) ).

_________________
Najgorzej uczyć się na błędach - własnych.
Obrazek


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 września 2010, 11:58 przez stasziel, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 września 2010, 10:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
gość pewnie ma router, i wirusa pewnie lub jakieś nowe P2P, tez mam tak u jednego gościa, ale pewnie 1Mb uploadu to Ty nie masz chyba? wzuć go w imq możne coś pomoże.
EDIT
no i jeszcze jedna sprawa, ten ruch moze jest tylko w LAN?.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 września 2010, 11:22 
Offline

Rejestracja: wtorek, 19 września 2006, 07:02
Posty: 30
Lokalizacja: Sarzyna
To jest łącze 20Mb/s Netii i tyle w porywach wyciąga, tylko że bardzo rosną pingi na zewnątrz (sieć lokalna jest na kablu). Spróbuję jeszcze z IMQ, ale na NND, gdzie miałem postawione IMQ też miałem problemy z tym klientem.

_________________
Najgorzej uczyć się na błędach - własnych.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 5 września 2010, 12:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
w neti upload jest na poziomie 670-1300kb wiec dobrze jest ustawić dolna granice w niceshaperze, na dodatek możesz przyciąć w pliku class.ns gostka.
Cytuj:
class lan imq1 Marcin
match dstip 192.168.2.65
low 40kb/s
ceil 2048kb/s
class upload eth0 Marcin
match srcip 192.168.2.65
low 50kb/s
ceil 128kb/s

I powinien miec tylko tyle co jest wpisane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 6 września 2010, 09:59 
Offline

Rejestracja: wtorek, 19 września 2006, 07:02
Posty: 30
Lokalizacja: Sarzyna
Dzięki rikardo7. Po przekierowaniu eth0 i eth1 na imq0 i imq1 gostek przestał blokować upload. :D

Cytuj:
class upload imq0 pc250
match srcip 192.168.0.250
ceil 10kB/s strict 0%


i ma w tej chwili od 3 do 10kB/s ( w config.ns mam "default low 3kB/s").

_________________
Najgorzej uczyć się na błędach - własnych.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl