Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 24 czerwca 2017, 05:32

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Niceshaper
Post: piątek, 22 stycznia 2010, 19:35 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
http://cdn.freesco.pl/modules.php?name= ... cle&sid=10

Informacje podstawowe o nowym pakiecie - niceshaper w wersji 0.5.2
Miło by było, jeśli w tym wątku użytkownicy podali by kilka działających konfiguracji niceshapera - szczególnie w wersji z imq.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 22 stycznia 2010, 20:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
nie wiem czy sie przyda ale ten config dzialal u mnie ze squidem w ver. niceshapera 5.0
Cytuj:
<global>
iface inet eth0 IP_zew/29
iface local eth1 IP_wew/24
do not shape local IP_zew with 192.168.0.0/24
do not shape local IP_wew with 192.168.0.0/24
shape router true low 2kbps ceil 15kbps prio 5
stats unit kbps dump 3c file /home/httpd/html/ns.txt
resolve hostname true
method imq
reload 2s
</global>

<download>
link speed 512kbps shape 448kbps
user low 5kbps ceil 256kbps strict 60% prio 5
interactive srcport 8080,80 dstport 8080,80
policy dynamic
</download>

<upload>
link speed 64kbps shape 56kbps
user low 2kbps ceil 15kbps strict 40% prio 6
policy dynamic
</upload>

tak do 30 osob smigal niezle :-) zrobiony konfiguratorem adi'ego.
EDIT jak by co to mam gdzies jeszcze konfigurator adi'ego


Ostatnio zmieniony niedziela, 2 maja 2010, 09:52 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 22 stycznia 2010, 20:42 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Dzięki. A miałeś jakieś regułki wpisane w pliku users, w jaki sposób wykorzystywane były imq?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 22 stycznia 2010, 21:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
nie,nic nie bylo, tylko limity, ale to trzeba wtedy zachaszowac w sekcji UL i DL lnijki zaczynajace sie od "users low...." nie pamietam ale chyba w wersji nowszej nice5.2 wpisy w users dzialaly bez haszowania, tzn wpisy w users u mnie mieli tylko nieliczni
Cytuj:
192.168.2.2 eth1
192.168.2.3 eth1 #dl_low 1kbps dl_ceil 20kbps ul_low 1kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.4 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 150kbps ul_low 1kbps ul_ceil 4kbps
192.168.2.5 eth1
192.168.2.6 eth1 #dl_low 3kbps dl_ceil 8kbps ul_low 2kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.7 eth1
192.168.2.8 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 200kbps ul_low 1kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.9 eth1
192.168.2.10 eth1
192.168.2.11 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 20kbps ul_low 1kbps ul_ceil 6kbps
192.168.2.12 eth1
192.168.2.13 eth1 #dl_low 5kbps dl_ceil 10kbps ul_low 3kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.14 eth1
192.168.2.15 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 200kbps ul_low 3kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.16 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 10kbps ul_low 3kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.17 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 10kbps ul_low 3kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.18 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 10kbps ul_low 3kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.19 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 3kbps ul_low 1kbps ul_ceil 2kbps
192.168.2.20 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 10kbps ul_low 2kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.21 eth1 #dl_low 2kbps dl_ceil 10kbps ul_low 2kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.22 eth1
192.168.2.23 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.24 eth1
192.168.2.25 eth1
192.168.2.26 eth1
192.168.2.27 eth1 dl_low 2kbps dl_ceil 200kbps ul_low 1kbps ul_ceil 4kbps
192.168.2.28 eth1
192.168.2.29 eth1
192.168.2.30 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 200kbps ul_low 1kbps ul_ceil 4kbps

a IMQ 5 interfejsow odpalalem tym:
Cytuj:
#! /bin/sh
# Podnoszenie interfejsów wirtulanych IMQ

#
case "$1" in
start)
#
echo ""
echo " Wirtualne interfejsy IMQ ----- WŁACZONE ------> ON "
echo ""

/sbin/modprobe imq numdevs=6 &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq0 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 up &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq2 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq3 up &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq4 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq5 up &>/dev/null

#
;;
stop)
#
echo ""
echo " Wirtualne interfejsy IMQ ----- WYŁACZONE -----> OFF "
echo ""

/sbin/ifconfig imq0 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 down &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq2 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq3 down &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq4 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq5 down &>/dev/null

/sbin/rmmod imq &>/dev/null
#
;;
restart)
$0 stop
$0 start
;;
*)
echo ""
echo "U&iquest;ycie: rc.imq [ start | stop | restart ]"
echo ""
exit
;;
esac

EDIT
reszta byla z wiki czyli
Cytuj:
#!/bin/bash
# shape_p2p
ECHO="/bin/echo"
MODUL="/sbin/modprobe"
TC="/sbin/tc"
i="/usr/sbin/iptables"

case "$1" in
start)

$ECHO ""
$ECHO " Kolejkowanie P2P ----ON---- "
$ECHO ""

#wartości standardowe - 40kB up i ponad 400kB down
ul=320
dl=3500 #zerowanie

godz=`date +%H%M`


#noc - 23 do 8
if [ $godz -ge "2300" -a $godz -lt "0800" ];then
ul=240 # 30KB
dl=2400 # 300KB
pora=noc
fi

#dzień 8-23
if [ $godz -ge "0800" -a $godz -lt "2300" ];then
ul=80 # 10KB
dl=800 # 100KB
pora=dzien
fi


echo " "
echo "---------------------------------------"
echo " "$pora" UL-"$((ul/8))""KB/s" DL-"$((dl/8))"KB/s"
echo " "$ul"kbit "$dl"kbit"
echo "---------------------------------------"

$i -t mangle -A PREROUTING -p tcp -j CONNMARK --restore-mark
$i -t mangle -A PREROUTING -p tcp -m mark ! --mark 0 -j ACCEPT
$i -t mangle -A PREROUTING -m ipp2p --ipp2p -j MARK --set-mark 0x999
#$i -t mangle -A PREROUTING -m ipp2p --ipp2p --data -j MARK --set-mark 0x999
$i -t mangle -A PREROUTING -p tcp -m mark --mark 0x999 -j CONNMARK --save-mark

$i -t mangle -A POSTROUTING -o eth0 -m mark --mark 0x999 -j IMQ --todev 2
$i -t mangle -A POSTROUTING -o eth1 -m mark --mark 0x999 -j IMQ --todev 3



$TC qdisc add dev imq2 root handle 4:0 htb default 103 r2q 1
$TC qdisc add dev imq3 root handle 5:0 htb default 103 r2q 1

$TC class add dev imq2 parent 4:0 classid 4:1 htb rate $((ul/1))kbit burst 6k cburst 3k
$TC class add dev imq3 parent 5:0 classid 5:1 htb rate $((dl/1))kbit burst 6k cburst 3k

#ul

$TC class add dev imq2 parent 4:1 classid 4:101 htb rate 1kbit ceil ${ul}kbit quantum 1500 burst 0k cburst 0k prio 7
$TC filter add dev imq2 parent 4:0 protocol ip prio 7 handle 0x999 fw classid 4:101
$TC qdisc add dev imq2 parent 4:101 sfq perturb 16 quantum 1500

#dl

$TC class add dev imq3 parent 5:1 classid 5:101 htb rate 1kbit ceil ${dl}kbit quantum 1500 burst 0k cburst 0k prio 7
$TC filter add dev imq3 parent 5:0 protocol ip prio 7 handle 0x999 fw classid 5:101
$TC qdisc add dev imq3 parent 5:101 sfq perturb 16 quantum 1500


################################## ---p2p-- rozwala upload niceshapera - restartuj----
sleep 5
/usr/bin/niceshaper stop
sleep 10
/usr/bin/niceshaper start
################################## -------------- restart niceshapera! ---------------
#
;;
stop)
#
$ECHO ""
$ECHO " Kolejkowanie P2P ----OFF---- "
$ECHO ""
#


iptables -t mangle -D PREROUTING -p tcp -j CONNMARK --restore-mark
iptables -t mangle -D PREROUTING -p tcp -m mark ! --mark 0 -j ACCEPT
iptables -t mangle -D PREROUTING -m ipp2p --ipp2p -j MARK --set-mark 0x999
#iptables -t mangle -D PREROUTING -m ipp2p --ipp2p --data -j MARK --set-mark 0x999
iptables -t mangle -D PREROUTING -p tcp -m mark --mark 0x999 -j CONNMARK --save-mark

iptables -t mangle -D POSTROUTING -o eth0 -m mark --mark 0x999 -j IMQ --todev 2
iptables -t mangle -D POSTROUTING -o eth1 -m mark --mark 0x999 -j IMQ --todev 3


$TC qdisc del dev imq2 root
$TC qdisc del dev imq3 root


#
;;
restart)
$0 stop
sleep 1
$0 start
;;
*)
$ECHO ""
$ECHO " U&iquest;ycie kolejkowanie P2P [ start | stop | restart ] "
$ECHO ""
exit
;;
esac

nie wiem czy dobrze skopiowalem :-)
EDIT
jakby co to TU sa te pliki
EDIT2
narazie ich nie ma bo chodzi CDN :-)


Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lutego 2010, 22:26 przez rikardo7, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 22 stycznia 2010, 21:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
No fajnie. Ja dodam sprawdzony prosty plik dla jednomegowego łącza DSL
: [/] [] ()
<global>
    iface inet eth0 xx.xx.xx.18/30
    iface local br0 192.168.1.1/24
    do not shape local xx.xx.xx.18 with 192.168.1.0/24
    do not shape local 192.168.1.1 with 192.168.1.0/24
    shape router true low 8kbps ceil 16kbps prio 5
    stats unit kbps dump 10c file /srv/http/nsstats.txt
    resolve hostname false
    method mark
    reload 5s
</global>

<download>
    link speed 130kbps shape 115kbps
    user low 24kbps ceil 110kbps strict 75% prio 5
    policy dynamic
</download>

<upload>
    link speed 36kbps shape 32kbps
    user low 8kbps ceil 30kbps strict 75% prio 5
    policy dynamic
</upload>

W pliku users standardowo
: [/] [] ()
192.168.1.2 br0
192.168.1.5 br0
192.168.1.10 br0

Zwracam tylko uwagę, ze mam zmostkowaną kartę eth1 i radiową wlan0 w jeden interfejs br0 - z tego wzgledu mam "podrasowanego" niceshapera. Więcej na stronie.
To jest domowe łącze tylko dla mnie, więc niceshaper skonfigurowany i sprawdzony wyłącznie w celach testowych.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 19:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Chciałem zapytać, niejako przy okazji - jak sprawuje się NS 0.5.2 na CDN pod względem obciążenia dla CPU?
Czy ktoś chciałby potestować wersję 0.6? Jeśli tak binarka znajduje się tutaj: http://217.153.162.129/cdn/
Pliki konfiguracyjne (przy domyślnym uruchamianiu) powinny być - tak jak w NND - w katalogu /etc/niceshaper06/

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 20:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Ja nie mam za bardzo na czym przetestować. Dziś testowałem na wirtualnej maszynie i wirtualnej sieci:
serwer: P 2,7 MHz, 512 RAM, nowe jajko, testowany niceshaper i wondershaper (imq); uruchomiony jeszcze mysqld, exim, apache
dwie maszyny klienckie po 512 ramu - W2k i Chrome-os;
obciążenie serwera praktycznie nie przekraczało 0.1.
Testowałem niceshapera też na swoim alixie, który ma procek 433 MHz i 128 RAM. Oprócz swojego komputera odpalałem dwa dodatkowe prawdziwe - peceta i eee. Wszędzie zapuszczałem jakiś plik do pobrania (duży). Po nawet kilkudziesięciu minutach pracy shapera nie było znaczących obciążeń (od 0.02 do 0.3). Po dodatkowych zabawach na routerze, żeby go zmusić do wysiłku uzyskiwałem obciążenia od 0.9 do 1.59. które nadal nie wpływały źle na pracę niceshapera.
Wiem,że to takie badania kliniczne, ale nie mam żadnej sieci do zabawy. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 22:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
przypuszczam ze niceshaper0.6 skonfigurowany w NND nie będzie robił żądnych problemów i będzie działał w CDN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 23 stycznia 2010, 23:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
no tak, żadne odkrycie, używam go...

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 22:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
barte-k pisze:
no tak, żadne odkrycie, używam go...

napewno? a ktore rc? bo mnie rc6 wali bledem:
Cytuj:
/usr/bin/niceshaper0.6: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

a w NND dzialalo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 22:54 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Bo to nie jest paczka i nie pokazuje zależności - libstdc++5

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 lutego 2010, 00:38 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Niceshaper0.6rc6 dla CDN:

: [/] [] ()
pacman -Sy
pacman -S niceshaper0.6

Nie testowany !

Ponieważ zmienił się sposób konfiguracji, przed użyciem warto przeczytać dokumentację:

http://niceshaper.jedwabny.net/page/pl/documentation

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 8 lutego 2010, 02:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
viater pisze:
Niceshaper0.6rc6 dla CDN:

: [/] [] ()
pacman -Sy
pacman -S niceshaper0.6

Nie testowany !

Ponieważ zmienił się sposób konfiguracji, przed użyciem warto przeczytać dokumentację:

http://niceshaper.jedwabny.net/page/pl/documentation

Na orginalnym configu nie przycina uploadu :-( , ale bardzo ładnie trzyma dowload :-)
EDIT
po testach wyszło mi na to ze problemem jest przekierowanie na transparentnego squida.Po wyłączeniu w firewalu przekierowania niceshaper zaczął ciąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 26 lutego 2010, 23:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
napisze pod swoim postem, niceshaper0.6 działa pod CDN lepiej niż pod NND, nie mam żadnych limitów na P2P, ani ograniczeń UDP i niceshaper0.6 radzi sobie znakomicie, oczywiście bez squida :-) Dzięki viater !!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 27 lutego 2010, 00:12 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
rikardo7 pisze:
[ciach]
Dzięki viater !!

Drobiazg :) Jeśli działa, to wydaje mi się, że lepiej użyć od razu tej wersji, działa lepiej niż 0.5 - nie chce mi się teraz szukać, ale wiele wypowiedzi na tym i innych forach by to potwierdzało.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 27 lutego 2010, 00:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
viater pisze:
rikardo7 pisze:
[ciach]
Dzięki viater !!

Drobiazg :) Jeśli działa, to wydaje mi się, że lepiej użyć od razu tej wersji, działa lepiej niż 0.5 - nie chce mi się teraz szukać, ale wiele wypowiedzi na tym i innych forach by to potwierdzało.

No 0.5 nie spisywał mi sie tak dobrze.Ale powoli czas na uruchomianie 0.6 z imq i squidem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 14:17 
Offline

Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 09:19
Posty: 57
Lokalizacja: małopolska
rikardo7

możesz wrzucić chociaż config.ns?

pozdrawiam
odorf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 14:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Jasne ze tak,ale chcialbym zaznaczyc ze ten config dziala u mnie na DSL8000, na ludka mam puszczone 4Mb/256kb
config.ns:
Cytuj:
<global>
run download upload
mark-on-ifaces eth0
stats unit kb/s
stats file /srv/http/ns0.6.txt
stats owner root group root mode 644
log syslog true
log terminal true
log file none
lang pl
</>

<download>
iface eth1 match dstip 192.168.2.0/24
section speed 8192kb/s
section shape 8000kb/s
default low 80kb/s
default ceil 4096kb/s
default htb prio 3
default htb scheduler sfq
default hold 10s
iptables hook POSTROUTING # POSTROUTING is safe for download mode
# debug iptables iproute
reload 0.5s
</>


<upload>
iface eth0 match srcip 192.168.2.0/24
section speed 640kb/s
section shape 512kb/s
default low 16kb/s
default ceil 256kb/s
default htb prio 1
default htb scheduler sfq
default hold 10s
iptables hook PREROUTING # PREROUTING is safe for upload mode
# debug iptables iproute
reload 1s
</>

EDIT
Aha pierwszy wpis w class.ns mam
Cytuj:
##samba
class download eth1 LAN_DL
match from localhost srcip 192.168.2.1 dstip 192.168.2.0/24
do-not-shape
nie przycina ruchu w lan, dla squida mam taki wpis:
Cytuj:
## Squid
class download eth1 Squid
match srcport 31028 srcip 192.168.2.1 dstip 192.168.2.0/24 proto tcp tos 0x40
do-not-shape
htb prio 3
te dwie regulki bledow nie wyrzucaja LAN napewno dziala(nie tnie mi samby)co do squida to nie wiem, z imq nie mam czasu sie pobawic :-( no i ludki:
Cytuj:
class download eth1 Komp_1
match dstip 192.168.2.2
class upload eth0 Komp_1
match srcip 192.168.2.2

class download eth1 Komp_2
match dstip 192.168.2.3
class upload eth0 Komp_2
match srcip 192.168.2.3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 15 kwietnia 2010, 23:50 
Offline

Rejestracja: środa, 29 marca 2006, 09:19
Posty: 57
Lokalizacja: małopolska
Postanowiłem odświeżyć temat bo... u mnie ani na starym niceshaperze ani na nowym przycinanie nie działa.

serwer: 192.168.1.0/24
za nim Mikrotik RB750 ze stałymi trasami i siecią 10.0.0.0/24

EDIT:
docelowo:
Mikrotik na przekaźniku i z trasami 192.168.12.0/22
Mikrotik na przekaźniku i z trasami 192.168.16.0/22
Mikrotik na przekaźniku i z trasami 192.168.32.0/22
Mikrotik na przekaźniku i z trasami 192.168.36.0/22
Mikrotik na przekaźniku i z trasami 192.168.40.0/22

niceshaper powinien ciąć transfer do userów za przekaźnikami a przy okazji dziłać jako generator statystyk dla przepływów danych dla każdego usera.
na NND i starym niceshaperze w miarę to działało

widzę też że pojawiła się możliwość priorytetowania przez klasy np. tak aby userzy mięli port 80 w uprzywilejowanym paśmie.

/EDIT

konfig niceshaper 0.6

config.ns
: [/] [] ()
<global>
run download upload
mark-on-ifaces eth0
stats unit kb/s
stats file /srv/http/ns0.6.txt
stats owner root group root mode 644
log syslog true
log terminal true
log file none
lang pl
</>

<download>
iface eth1 match dstip 192.168.1.0/24
section speed 8192kb/s
section shape 8000kb/s
default low 80kb/s
default ceil 1024kb/s
default htb prio 3
default htb scheduler sfq
default hold 10s
iptables hook POSTROUTING # POSTROUTING is safe for download mode
# debug iptables iproute
reload 0.5s
</>

<upload>
iface eth0 match srcip 192.168.1.0/24
section speed 640kb/s
section shape 512kb/s
default low 16kb/s
default ceil 64kb/s
default htb prio 1
default htb scheduler sfq
default hold 10s
iptables hook PREROUTING # PREROUTING is safe for upload mode
# debug iptables iproute
reload 1s
</>
 


users.ns
: [/] [] ()
class download eth1 RB
match dstip 192.168.1.241
class upload eth0 RB
match srcip 192.168.1.241

class download eth1 Komp_1
match dstip 10.0.0.3
class upload eth0 Komp_1
match srcip 10.0.0.3


założeniem było aby cały ruch za routerem Mikrotik był przycięty jak za poszczególnym userem, ale nie przycina w ogóle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 kwietnia 2010, 07:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
sama zmiana adresacji w moim konfie ci nie pomoze. jak masz dwie podsieci to musisz je sobie dodac sam:
Cytuj:
<download>
iface eth1 match dstip 192.168.1.0/24
iface eth1 match dstip 10.0.0.0/24
....ble,,ble

ale nie wiem czy ci to zadziala, moze potrzeba bedzie IMQ lub markowanie (nigdy nie mialem dwoch adresacji)
Cytuj:
<upload>
iface eth0 match srcip 192.168.1.0/24
iface eth0 match srcip 10.0.0.0/24
....ble,,ble

do tego mój konf jest do podziału dynamicznego, jak chcesz aby ktos mial stały limit to dajesz coś takiego w class.ns (user lub urządzenie):
Cytuj:
class download eth1 komp
match dstip 192.168.1.2
low 5kB/s
ceil 15kB/s
class upload eth0 komp
match srcip 192.168.1.2
low 5kB/s
ceil 15kB/s

i masz UL od 5kB do 15kB i tylez samo DL
no i chyba nie masz DSL-a 8Mb wiec musisz jeszcze zmienic sekcje download i upload odpowiednio dla siebie w :
section speed i section shape
polecam http://niceshaper.jedwabny.net/page/pl/documentation


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl