Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 23 czerwca 2017, 14:10

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 lutego 2010, 01:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
no daj spokuj sciezka, nie kazdy ma katalog tam gdze ty.



Cytuj:
Zaplotkować w php.ini basedir.
Wrzucać do /srv/http/



i to byla 10-tka !!!!!!!!!!!!!


no to jeszcze pozostaja skrypty cgi :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lutego 2010, 01:26 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 lutego 2010, 01:25 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
-MW- pisze:
no daj spokuj sciezka, nie kazdy ma katalog tam gdze ty.

Pewnie, że może mieć tam gdzie mu się podoba, ale może by dopisał ten katalog do
open_basedir =
w php.ini
albo zapłotkował, jak radzi Saturas

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 lutego 2010, 06:29 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Według mnie lepiej zapłotkować, bo niektóre skrypty (i.e. phpsysinfo) potrzebują dostępu do plików znajdujących się poza tymi ścieżkami. W przeciwnym razie nic nie działa.

Skrypty cgi.
Robisz katalog /srv/http/cgi-bin
Apache archowy ma już to wpisane w konfiu, więc nic nie trzeba ruszać.
Wrzucasz i działa. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 lutego 2010, 20:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
ale ja mam kilka serwerow na roznych portach i potrzebuje uruchomic cgi na roznych katalogach odpowiednio dla roznych portow apache.

chmmm - no niby dziala ale inaczej pracuja skrypty z nnd.


Cytuj:
CGI/1.0 test script report:

argc is 0. argv is .

SERVER_SOFTWARE = Apache/2.2.14 (Unix) mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l DAV/2 PHP/5.3.1 with Suhosin-Patch
SERVER_NAME = 83.18.79.189
GATEWAY_INTERFACE = CGI/1.1
SERVER_PROTOCOL = HTTP/1.1
SERVER_PORT = 80
REQUEST_METHOD = GET
HTTP_ACCEPT = image/gif, image/x-xbitmap, image/jpeg, image/pjpeg, application/x-shockwave-flash, application/vnd.ms-excel, application/vnd.ms-powerpoint, application/msword, application/x-ms-application, application/x-ms-xbap, application/vnd.ms-xpsdocument, application/xaml+xml, */*
PATH_INFO =
PATH_TRANSLATED =
SCRIPT_NAME = /cgi-bin/test-cgi.pl
QUERY_STRING =
REMOTE_HOST =
REMOTE_ADDR = 192.168.4.4
REMOTE_USER =
AUTH_TYPE =
CONTENT_TYPE =
CONTENT_LENGTH =

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 lutego 2010, 22:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Jasne, że Arch/CDN zmienia nieco podejście w porównaniu do NND, ale na Boga - to dalej jest dokładnie to samo.
Naprawdę, nie mogę się nadziwić pisanym tutaj postom przez niektórych użytkowników :-)
Tutaj może coś co Ci pomoże... http://httpd.apache.org/docs/2.0/howto/cgi.html
http://wiki.arch-linux.pl/wiki/Instalacja_LAMP
http://www.zaphu.com/2007/08/21/ubuntu- ... d-cgi-bin/ (Step 3.)

Cytuj:
chmmm - no niby dziala ale inaczej pracuja skrypty z nnd.

Czyli?

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 lutego 2010, 23:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
to dalej jest dokładnie to samo.

teoretycznie tak, praktyka pokazuje co inego.


Cytuj:
Naprawdę, nie mogę się nadziwić pisanym tutaj postom przez niektórych użytkowników


jest na to metoda zeby sie nie dziwic ..............

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 00:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
-MW- pisze:
jest na to metoda zeby sie nie dziwic ..............


RTFM

? :-)

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 00:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
sudo: no tty present and no askpass program specified, referer: http://


takie info mam w logach

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 00:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
http://www.sudo.ws/pipermail/sudo-users ... 04140.html

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 16:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
a mozesz mi to przetlumaczyc?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 20:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
W skrócie:
: [/] [] ()
Defaults visiblepw

należy dopisać do pliku /etc/sudoers, najlepiej u samej góry.
Rzecz jasna używając visudo

Napisz też jak wygląda skrypt z sudo, jak wygląda sudoers?

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 22:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
barte-k pisze:
W skrócie:
: [/] [] ()
Defaults visiblepw

należy dopisać do pliku /etc/sudoers, najlepiej u samej góry.
Rzecz jasna używając visudo

Napisz też jak wygląda skrypt z sudo, jak wygląda sudoers?

a kto widzial plik "sudoers"w CDN? :-) moze jakis pakiet trzeba doinstalowac? a moze tylko takowy utworzyc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 22:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
pacman -S sudo :)

plik mam z takimi wpisami jak obowiazywaly w nnd na kernelu 2.4.X
i poprawnie wspolpracowalo to tez z kernelem 2.6.25


Cytuj:
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www-TABLICA/TABLICA/PANEL/odswiez
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www-TABLICA/TABLICA/PANEL/zablokuj
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www-TABLICA/TABLICA/odblokuj
nobody ALL=NOPASSWD:/var/www-TABLICA/TABLICA/PANEL/zablokowani

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 22:54 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Czy teraz twój apacz dalej chodzi jako nobody?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 23:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
root 9136 0.0 0.0 2556 824 pts/2 S+ 22:01 0:00 grep http
root 24343 0.0 0.2 18064 8764 ? Ss 18:42 0:00 /usr/sbin/httpd -k start
http 24345 0.0 0.1 16852 6040 ? S 18:42 0:00 /usr/sbin/httpd -k start
http 24346 0.0 0.1 18264 8140 ? S 18:42 0:00 /usr/sbin/httpd -k start
http 24347 0.0 0.1 18128 7992 ? S 18:42 0:00 /usr/sbin/httpd -k start


zmienialem wczesniej uzytkownika ale nie przynioslo to efektow.

cos mi sie zdaje ze niestety skrypty cgi beda musialy zostac zrewidowane !

czesc pracuje a czesc nie i chyba to jest najwiekszy problem.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 23:24 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli apacz pracuje jako http to nobody nie wykonuje tych skryptów cgi, więc sudoers nie działa. Zmień to albo w konfiguracji apacza, albo w sudoers.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 23:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
zmienialem wczesniej uzytkownika ale nie przynioslo to efektow.


zmienilem na http i mecze sie dalej.

nie podoba mi sie ze wykonuje pewne polecenia zawarte w pliku a innych nie.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 2 lutego 2010, 23:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Źle zmieniałeś.
: [/] [] ()
nobody    1304  0.0  0.4   7980  2148 ?        S    22:38   0:00 /usr/sbin/httpd
nobody    1305  0.0  0.4   8060  2124 ?        S    22:38   0:00 /usr/sbin/httpd
nobody    1306  0.0  0.4   8060  2124 ?        S    22:38   0:00 /usr/sbin/httpd
nobody    1307  0.0  0.4   8060  2124 ?        S    22:38   0:00 /usr/sbin/httpd
nobody    1308  0.0  0.4   8060  2124 ?        S    22:38   0:00 /usr/sbin/httpd
nobody    1309  0.0  0.4   8060  2124 ?        S    22:38   0:00 /usr/sbin/httpd

Zrobiłem to przed chwilą, na czystym apaczu - zmiana w pliku konfiguracyjnym - User i Group na nobody.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 lutego 2010, 00:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
zmienilem w sudoers

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 lutego 2010, 00:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
czy to taki wielki blad jak mam w plikach pomieszane

#!/bin/bash

#!/bin/sh

wlasnie dlatego czesc skryptow nie dzialala poprawnie.


dzieki wszystkim za cierpliwosc - moze komus doglebne wyjasnienia
przydadza sie w przyszlosci :)

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Ostatnio zmieniony środa, 3 lutego 2010, 01:37 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl