Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 13:34

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa, 3 lutego 2010, 00:31 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Hm.. nie wiem. Niby sh powinno działać, ale w konkretnym przypadku to nie jestem już taki pewny.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 3 lutego 2010, 01:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
zmienilem na bash i jest ok.

wrocmy do watku squida :)
do szczescia pozostaje tylko jeden wpis skonfigurowac popranie.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 17:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wczoraj zrobilem pacman -Suy i zauktualizowalem kernel i no wlasnie zmienily sie prawa w /srv/http/ apachectl status pokazuje
Cytuj:
[root@homerek rico]# apachectl status
Object not found!

The requested URL was not found on this server. If you entered the URL
manually please check your spelling and try again.

If you think this is a server error, please contact the [1]webmaster.

Error 404


[2]localhost
Thu Feb 4 16:01:03 2010
Apache/2.2.14 (Unix) mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l DAV/2

References

1. mailto:admin
2. http://localhost/
[root@homerek rico]#

po wejsciu na www servera

Cytuj:
Zabroniony dostęp!
Nie masz prawa dostępu do żądanego katalogu. W katalogu nie ma indeksu lub katalog jest zabezpieczony przed odczytem.

Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem.

Error 403
192.168.2.1
Thu Feb 4 16:07:52 2010
Apache/2.2.14 (Unix) mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l DAV/2

jak zmienie prawa na nobody to wtedy dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 17:31 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Od kiedy apache w archu chodzi na userze nobody? Domyślnie tam jest zdaje się http. Nie nadpisałeś czasem swojego configa?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 18:18 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Witam,
Barte-k proponował zapożyczenie konfigu apache z NND.
Fragment:

: [/] [] ()
# Grupa i user na ktorym bedzie uruchomiony apache
User nobody
Group nobody


Plik konfiguracyjny apache z NND kompletnie nie nadaje się do CDN.
Jak już wcześniej sugerowałem - lepiej poświecić te kilka minut na konfigurację.

Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 22:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Hehe, oczywiście, że się nadaje. Jeśli ktoś jest na tyle bezmyślny uważając że NND to CDN/Arch (i odwrotnie) to w najmniejszym stopniu jest to wina plików konfiguracyjnych. Od listopada mój archowy httpd działa na konfiguracji z NND... No ale jeśli kogoś przerasta prosta analiza logów i poprawienie pliku w *dosłownie* kilku miejscach to może i masz Saturas rację - lepiej niech pisze od zera (może czegoś się nauczy nowego).

Nie bierzcie tego do siebie, droga wolna, można to zrobić tak albo śmak, byle z głową

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 22:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Od pewnego czasu miałem do czynienia z rozmaitymi konfiguracjami. W NND generalnie był centralny plik konfiguracyjny apacza. W EOSie jest inaczej, apacz i php składają się z modułów i podobnie jest z konfiguracją. Tyle że tam wszystko fajnie działało. W archu konfiguracja apacza i php została zrobiona makabrycznie. Specjalnie tak, aby nic nie działało.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 23:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
jakos dzieki waszej pomocy uporalem sie z uruchomieniem virtualhost php, cgi w apache, wiec gdyby ktos chcial config to prosze dac znac,
pozostaje jeszcze mysql, ktorego uruchomienie nie jest problematyczne ale phpMyAdmin to juz inna sprawa :)
niby ruszylo ale nie do konca - wyswietla ze:
Cytuj:
nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP


a taka informacja to juz zupelnie czarna magia :)

Cytuj:
Plik konfiguracyjny wymaga teraz tajnej frazy kodującej (blowfish_secret).

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 23:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Zrób sobie plik php z zawartością phpinfo(); i zobacz, co jest włączone w php.ini a co nie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 23:23 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
-MW- pisze:
nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP

Zainstaluj php-mcrypt

-MW- pisze:
a taka informacja to juz zupelnie czarna magia :)
Cytuj:
Plik konfiguracyjny wymaga teraz tajnej frazy kodującej (blowfish_secret).

Widzę, że raczej magia czerwona ;)
Zajrzyj do config.inc.php (phpmyadmin) i poszukaj

$cfg['blowfish_secret']=

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 4 lutego 2010, 23:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
Zainstaluj php-mcrypt


w php.ini odkomentowalem wpisy z tym zwiazane ale nie wpadlo mi do glowy zeby to zainstalowac :) hhihi

poszlo od strzalu.

$cfg['blowfish_secret']=

rozumiem ze jest to fraza kodujaca.

no to teraz czas na instalacje forum
PhpBB by przemo

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 19:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
JakubC pisze:
Od kiedy apache w archu chodzi na userze nobody? Domyślnie tam jest zdaje się http. Nie nadpisałeś czasem swojego configa?

a przeczytaj jeszcze raz mój watek, napisałem wyraźnie ze wszystkie pliki i foldery w "/srv/http/" zmienily prawa,i error 404, i po zmianie praw np. pojedynczego pliku "index.html" na nobody zaczęło go wyświetlać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 21:11 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
W configu apacha zmień nobody na http.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 23:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
mam http, stało sie to po aktualizacji kernela czemu?, nie wiem, zreszta chyba to czy jest w konfigu users http czy nobody nie powinno zmieniać ustawień katalogu "/srv/http/". Przywrócenie praw rozwiązało problem.ale nie ważne, już jest ok, zastanawiałem sie głośno dlaczego tak sie stało może bym sie tak nie dziwil jak chodzilo by o 1 tylko plik, ale wszystko!?. no i chyba aktualizacja kernela nie powinna mieć nic do apacha.
Aha dodam, ze nie wyłączyłem zależności podczas aktualizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 lutego 2010, 23:30 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Nie, aktualizacja kernela nie ma nic do tego, a nowej wersji apacza nie ma.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 7 lutego 2010, 14:56 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Saturas pisze:
Witam,
Barte-k proponował zapożyczenie konfigu apache z NND.
Fragment:

: [/] [] ()
# Grupa i user na ktorym bedzie uruchomiony apache
User nobody
Group nobody


Plik konfiguracyjny apache z NND kompletnie nie nadaje się do CDN.
Jak już wcześniej sugerowałem - lepiej poświecić te kilka minut na konfigurację.

Trochę przesadzasz w drugą stronę, jeden i drugi trzeba skonfigurować, po prostu należy to zrobić.

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 lutego 2010, 21:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
viater pisze:
W php.ini warto od razu zmienić
short_open_tag Of
na
short_open_tag On

Żeby to kogoś źle nie zasugerowało: powinno być oczywiście short_open_tag = On (ze znakiem równości).

Teraz mi też poszło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 lutego 2010, 14:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
kurde apacz sie wykrzaczył po zainstalowaniu dhcp i reboocie i blad :
Cytuj:
[Wed Feb 17 11:06:13 2010] [alert] (EAI 2)Name or service not known: mod_unique_id: unable to find IPv4 address of "siec"
Configuration Failed

co nie włącza sie IPv4??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 lutego 2010, 15:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
a masz taką sieć jaką chcesz zdefiniować w configu?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 17 lutego 2010, 16:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Do /etc/hosts przy 127.0.0.1 po localhost dopisz siec.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl