Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 12 grudnia 2017, 16:11

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 11 lutego 2010, 22:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Czy jest szansa na zainstalowanie jakiegoś alternatywnego serwera FTP dla CDN ? Pytam, bo skończyły mi się pomysły na specyficznie niedziałającego proftpd, z którym po kilkunastu sekundach potrafi nawiązać połączenie chyba tylko i wyłącznie Total Commander (przeglądarki nie dają rady, a pod linuksem nie udało mi się nawiązać połączenia ani z Gnome Commander, ani gFTP ani niczego innego (wszystkie klienty czekają w nieskończoność). Ten Total Commander pod Windows na prawdę niezły musi być ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 00:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Usunąłem proftpd i zainstalowałem pure-ftpd. Problem bez zmian. bftpd tak samo. Nieskończone oczekiwanie na odczytanie katalogów po podaniu hasła. Czyli to nie oprogramowanie serwera FTP. Ale najbardziej mnie dziwi, że nie bez trudu, ale Total Commander się przez to przebija.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 01:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
Mariuszu nie masz czasem wrażenia że trolujesz?
Ja też nie jestem idealny ale...
Na przyszłość proponuję poczytaj mój podpis

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 08:08 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Ja u siebie zauważyłem problem z długim oczekiwaniem na otworzenie się ftp po stronie WAN serwera, po stronie LAN otwiera się błyskawicznie. Po wyłączeniu firewalla działa po obu stronach ok. Czyli wychodzi na to, że problem leży w firewallu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 12 lutego 2010, 08:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
mes mariusz pisze:
Czy jest szansa na zainstalowanie jakiegoś alternatywnego serwera FTP dla CDN ? Pytam, bo skończyły mi się pomysły na specyficznie niedziałającego proftpd, z którym po kilkunastu sekundach potrafi nawiązać połączenie chyba tylko i wyłącznie Total Commander (przeglądarki nie dają rady, a pod linuksem nie udało mi się nawiązać połączenia ani z Gnome Commander, ani gFTP ani niczego innego (wszystkie klienty czekają w nieskończoność). Ten Total Commander pod Windows na prawdę niezły musi być ;-)

Od paru dni czytam te twoje posty i zastanawiam sie po co kombinujesz z CDN skoro nic ci nie działa?, moze zostan przy NND skoro ci dziala a nie wymyślaj jakis nie stworzonych rzeczy,u mnie działa ftp bez problemu i chyba tym co maja CDN i korzystają z ftp to raczej działa przez przegladarke
a u Ciebie nic nie chce dzialac, a moze mnie sie tylko tak zdaje. tu masz config który na 100% chodzi i przez TC jak i przeglądarki, a jak u Ciebie nie zadziała to może przeczytaj jeszcze raz opis instalacji.
Cytuj:
#### wycięte zostały tylko dłuższe opisy :-)

ServerName "ProFTPD Default Installation"
ServerType standalone
DefaultServer on

# Port 21 is the standard FTP port.
Port 21

# Don't use IPv6 support by default.
UseIPv6 off

# Umask 022 is a good standard umask to prevent new dirs and files
# from being group and world writable.
Umask 022


MaxInstances 30

# Set the user and group under which the server will run.
User nobody
Group nobody

# To cause every FTP user to be "jailed" (chrooted) into their home
# directory, uncomment this line.
#DefaultRoot ~

# Normally, we want files to be overwriteable.
AllowOverwrite on

# Bar use of SITE CHMOD by default
<Limit SITE_CHMOD>
DenyAll
</Limit>

# A basic anonymous configuration, no upload directories. If you do not
# want anonymous users, simply delete this entire <Anonymous> section.
<Anonymous ~ftp>
User ftp
Group ftp

# We want clients to be able to login with "anonymous" as well as "ftp"
UserAlias anonymous ftp

# Limit the maximum number of anonymous logins
MaxClients 10

# We want 'welcome.msg' displayed at login, and '.message' displayed
# in each newly chdired directory.



DisplayLogin welcome.msg
DisplayChdir .message

# Limit WRITE everywhere in the anonymous chroot
<Limit WRITE>
DenyAll
</Limit>
</Anonymous>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 15:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
No, no już nie bądź taki mądry rikardo7 :-). Jestem pechowcem, to fakt. Ale ma to i swoje plusy, bo jeśli w CDN pojawi się jakiś błąd, to Prawa Murphy'ego wskazują na to, że na pewno na niego trafię ;-). Czyż debugowanie projektu nie polega na intensywnych testach? Mnie możesz potraktować jako jednego z testerów, może i upierdliwego, ale wiedz, że nie ma tu ani zniechęcenia ani złośliwości ani innych rzeczy nijakich. Po prostu piszę co mi się przytrafia, a, fakt przytrafiają mi się rzeczy dziwne. Co do FTP-a zdecydowanie nie jest to kwestia konfigu (patrz post 1) - zauważ że w chwili słabości przeniosłem nawet konfiga z idealnie sprawującego się serwera proftpd, ponadto testowałem różne serwery FTP. Dzisiaj przyjrzę się jeszcze firewallowi. Jeśli się okaże, że to nie to, zrobię sobie obraz aktualnej partycji i wrócę do jednego z wcześniejszych obrazów, aż w końcu, mam nadzieję, przyczynę uda się namierzyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 16:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 9 kwietnia 2006, 10:14
Posty: 316
Wiesz ja tak nawet czytałem kilka twoich pierwszych postów,
i generalnie przyznałeś się że leciałeś z konfiguracją "po łebkach"
wg przyzwyczajeń windowsowych czyli "dalej>>dalej>>dalej>>ok" .
Więc...
Pozatym nieuważne czytanie manuali i touriali też się potem mści.
Dodatkowo trzeba pamiętać że CDN jest jeszcze "beta" więc myślenie i samodzielne szuaknie rozwizań jest jak najbardzej wskazane.

A tak na marginesie to trzeba też trochę szanować deweloperów za czas jaki poświęcają rozwojowi CDN,
więc niech lepiej zajmą się sprawami które są ważne,
a nie czytaniem błędnych koknfiguracji.
Trzeba przecież pamiętać żę oni to robią non-profit i poświęcają na to swój cenny prywatny czas.

Nie wierzę w prawa Murphy'ego...prawda jest taka że sami sobie utrudniamy życie przez nasze wygodnictwo(lenistwo), nieszablonowe rozwiązania, brak cierpliwości itp itd... doświadczam tego z autopsji.

_________________
PECTOSOL to lek wykrztuśny stosowany w nieżytach gardła, przy suchym, męczącym kaszlu.
>>Jak mądrze zadawać pytania<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 19:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
daneq pisze:
Ja u siebie zauważyłem problem z długim oczekiwaniem na otworzenie się ftp po stronie WAN serwera, po stronie LAN otwiera się błyskawicznie. Po wyłączeniu firewalla działa po obu stronach ok. Czyli wychodzi na to, że problem leży w firewallu.

Zgadza się. Jest dokładnie tak jak napisałeś. Ja dopiero dzisiaj zainstalowałem i uruchomiłem dhcpd. Po interfejsie LANowym FTP śmiga bez problemu. Na interfejsie WAN-owym... po wyłączeniu firewalla również. Ciekawe jest jednak to, że Total Commanderem na to wbijałem (nie bez trudu ale wbijałem) - i tylko nim :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:13 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
No to skoro lan działa, a wan nie, to moze należałoby w firewallu odblokować protokół?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
mes mariusz pisze:
No, no już nie bądź taki mądry rikardo7 :-). Jestem pechowcem, to fakt. Ale ma to i swoje plusy, bo jeśli w CDN pojawi się jakiś błąd, to Prawa Murphy'ego wskazują na to, że na pewno na niego trafię ;-). Czyż debugowanie projektu nie polega na intensywnych testach? Mnie możesz potraktować jako jednego z testerów, może i upierdliwego, ale wiedz, że nie ma tu ani zniechęcenia ani złośliwości ani innych rzeczy nijakich. Po prostu piszę co mi się przytrafia, a, fakt przytrafiają mi się rzeczy dziwne. Co do FTP-a zdecydowanie nie jest to kwestia konfigu (patrz post 1) - zauważ że w chwili słabości przeniosłem nawet konfiga z idealnie sprawującego się serwera proftpd, ponadto testowałem różne serwery FTP. Dzisiaj przyjrzę się jeszcze firewallowi. Jeśli się okaże, że to nie to, zrobię sobie obraz aktualnej partycji i wrócę do jednego z wcześniejszych obrazów, aż w końcu, mam nadzieję, przyczynę uda się namierzyć.

Nie jestem mądry,ale jak widzisz mnie CDN działa, a TY napisałeś już tyle postów ze szybciej byś przeczytał jak to bez problemu(ale zawsze jakiś będzie) zainstalować wszystko od nowa ze 5 razy i nie pisać od razu posta ze nie działa,tylko rusz czasem mózgownicą bo po to ja masz!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 12 lutego 2010, 20:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Maciek pisze:
No to skoro lan działa, a wan nie, to moze należałoby w firewallu odblokować protokół?

Wydawało mi się, że wpis FTP=1 w rc.firewall powinien być za to odpowiedzialny / rozwiązywać problem. A nie rozwiązuje (przynajmniej u mnie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 17:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Proponuję podać mi publiczny IP serwera z tym FTP. FTP oczywiscie ma być uruchomiony i na firewallu otwarty.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 19:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
mes mariusz pisze:
Maciek pisze:
No to skoro lan działa, a wan nie, to moze należałoby w firewallu odblokować protokół?

Wydawało mi się, że wpis FTP=1 w rc.firewall powinien być za to odpowiedzialny / rozwiązywać problem. A nie rozwiązuje (przynajmniej u mnie).

Masz neo i modem na RJ, wiec i to weź pod uwagę, ze w modemie musisz przekierować port 20 i 21 na IP CDN.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 21:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Maciek pisze:
Proponuję podać mi publiczny IP serwera z tym FTP. FTP oczywiscie ma być uruchomiony i na firewallu otwarty.


Aktualny adres:

ftp://83.9.163.148

Porty ftp oczywiście przekierowane, z resztą, gdy wbijam na interfejs WANowy za modemem jest to samo. Poza tym problem znika po /etc/rc.d/firewall stop. Więc modem należy wykluczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 21:59 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
: [/] [] ()
modprobe nf_conntrack_ftp
modprobe nf_nat_ftp

W NND było to wpisane do istniejącej instalki. W CDN zmieniły się także i moduły i musimy do rc.conf je sobie dopisać, gdy chcemy odpalić usługi rozmaite. Słusznie zresztą, należy uruchamiać tylko to - co potrzebne.
Sprawdzone na proftpd-sql ze standardowym konfigiem bez MySQL. Konfiguracja na ftp://cdn.freesco.pl/
Mam nadzieję, ze to się przyda również następnym userom, którzy będą zastanawiać się, czemu im nie działa IRC albo SIP.
Jak by ktoś jeszcze nie był pewny - firewall działa prawidłowo.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 22:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:35
Posty: 477
Potwierdzam, że to rozwiązuje problem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 23:24 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Maciek pisze:
: [/] [] ()
modprobe nf_conntrack_ftp
modprobe nf_nat_ftp

W CDN zmieniły się także i moduły i musimy do rc.conf je sobie dopisać, gdy chcemy odpalić usługi rozmaite. Słusznie zresztą, należy uruchamiać tylko to - co potrzebne.

Skoro tak, to może ładować te moduły przy starcie firewalla (czyli wrzucić do /etc/rc.d/firewall) i usuwać przy jego wyłączeniu ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 lutego 2010, 23:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Można to dodawać do rc.conf do sekcji modules, tak jak wpis proftpd do daemons.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 27 czerwca 2011, 02:25 
Offline

Rejestracja: środa, 21 lipca 2004, 16:44
Posty: 44
Lokalizacja: Szczytno
Nie będę robił nowego topica, ale u mnie wyrzuca przy "/etc/rc.d/proftpd start"
: [/] [] ()
 proftpd: ../sysdeps/posix/getaddrinfo.c:1463: rfc3484_sort: Assertion `src->results[i].native == -1 || src->results[i].native == a1_native' failed.
/etc/rc.d/proftpd: line 7: 26142 Przerwane               /usr/sbin/proftpd

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl