Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 18 sierpnia 2017, 18:30

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 12 czerwca 2012, 20:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
dla tych co zapomnieli i myśleli że już ns nowego nie zobaczą to od jakiegoś czasu można pobrać i potestować.
wersje 1.0 pre1, kilka zmian jest i ponoć im bardziej rozbudowana konfiguracja tym bardziej widać różnice wydajności.
http://niceshaper.jedwabny.net/page/pl/documentation
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 12 czerwca 2012, 20:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Ja już jej nawet od kilku dni używam na CDN2, jest nawet paczuszka w testing dla CDN2, nie wiem jak będzie smigać na stałym IP(DSL), ale na neo po zmianie IP niceshaper robi STOP!! Dodam jeszcze że nawet pliki class.ns z NS0.6, po zmianie na class.conf działają, config.ns nie podmieniałem ustawiłem pod swoje parametry oryginalny.
EDIT
Jak by ktoś chciał sprawdzić na CDN lub CDN2 to paczuszka jest TU. Na CDN2 dziala spoko, na CDN tez powinno ale nie testowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 lipca 2012, 03:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Elo
Dzięki za paczkę.
Coś tam działa, ale nie wiem czemu w stats.txt sekcja pierwsza (mam download i upload) czyli download nie zmienia się podczas gdy druga upload po odświeżeniu strony widać, że pracuje i pokazuje zmienne wartości.
Gdy uruchomię samą sekcję download to jej statystyki są aktualizowane.
Gdzie szukać problemu ?
: [/] [] ()
<global>
    run download upload
    mark-on-ifaces eth0
    users replace-classes yes
    users download-section download
    users upload-section upload
    users iface-inet eth0
    users resolve-hostname yes
    stats file /var/www/nsstats.txt
    stats unit kB/s
    stats sum top
    stats owner root group root mode 644
    log syslog yes
    log terminal yes
    log file no

<download>
    match dstip 192.168.1.1/16
    match dstip 8x.xx.xx.x6/29
    section speed 100kB/s
    section shape 90kB/s
    default low 0kB/s
    default ceil 80kB/s
    default htb prio 5
    default htb scheduler sfq
    default hold 30s
    mode download
    reload 1s

<upload>
    match srcip 192.168.1.1/16
    match srcip 8x.xx.xx.x6/29
    section speed 100kB/s
    section shape 90kB/s
    default low 0kB/s
    default ceil 80kB/s
    default htb prio 5
    default htb scheduler sfq
    default hold 30s
    mode upload
    reload 1s

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 lipca 2012, 10:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A po co dodałeś zewnętrzna adresacje??W ogóle po co mieszałeś w pliku? zmieniasz tylko adresacje, ścieżkę do pliku.txt i prędkość łącza na swoja i powinno działać
Cytuj:
<global>....

run download upload.
mark-on-ifaces eth0
stats unit kb/s
stats file /srv/http/nice1.0.txt
stats owner root.
stats group root.
stats mode 644
lang pl
log syslog yes
log terminal yes
log file no

<download>
match dstip 192.168.2.0/24.
section speed 10240kb/s.
section shape 9000kb/s
default htb prio 5
default htb scheduler sfq
mode download
reload 2s
# Default classes params
# low 100kb/s
# ceil 5120kb/s

<upload>
match srcip 192.168.2.0/24
section speed 1024kb/s shape 512kb/s
default htb prio 3
default htb scheduler sfq
mode upload
reload 2s
# low 11kb/s
# ceil 512kb/s

Jest to konfig dla lacza 10/1 Mb i dziala bez zarzutów, najpierw odpal "defautowy" config, zmieniając to co Ci potrzebne : adresacja, ścieżka do pliku.txt, prędkość łącza, nie kopiuj z innej wersji nie dodaj dodatkowych opcji itp. jak nie wiesz czy działa Ci w podstawowej konfiguracji, wtedy dodaj wodotryski! :-), najlepiej pojedynczo będziesz wiedział który wodotrysk szwankuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 lipca 2012, 20:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Dzięki za odzew.
Nawet w najprostszej wersji nie działały staty z pierwszej sekcji.
Zewnętrzne IP są tam ponieważ mam w LANie interfejs z zewn. IP i tak musi być.
: [/] [] ()
ip addr add 8x.xx.xx.x7/29 dev eth1

Nie powoduje to problemów.

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 17 lipca 2012, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
adamol pisze:
Dzięki za odzew.
Nawet w najprostszej wersji nie działały staty z pierwszej sekcji.
Zewnętrzne IP są tam ponieważ mam w LANie interfejs z zewn. IP i tak musi być.
: [/] [] ()
ip addr add 8x.xx.xx.x7/29 dev eth1

Nie powoduje to problemów.

Ok skoro tak twierdzisz, no to zmien adresacje bo nie wiem co to za podsiec jest "192.168.1.1/16" powinienes miec "192.168.1.0/16"
EDIT
masz to uruchomione na CDN czy CDN2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 lipca 2012, 00:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Na CDN.
Miałem .1.1/16 w NS0.5 i działało, ale poprawiłem teraz na .1.0/16
Nie zmieniło to niczego, ale zauważyłem, że po jakimś (jeszcze nie wiem dokładnie jakim) czasie staty same się naprawiają, godzina, może dłużej :roll:
Będę sprawdzał jeszcze plik users.conf i jego wpływ na działanie, format jak w NS 0.5
: [/] [] ()
8x.xx.xx.x8 eth1 dl_ceil 256kB/s ul_ceil 256kB/s
192.168.1.25 eth1
192.168.1.26 eth1
192.168.1.27 eth1
192.168.1.28 eth1

Rozumiem, że class.conf jest generowane z automatu z users.conf gdy w <global> jest zapis:
users replace-classes yes ?

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 lipca 2012, 11:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
paczka jest zrobiona pod CDN2, napisałem ze pod CDN może chodzić, ale nie musi, spróbuj skompilować sobie pod CDN
Co do pliku users, w NS0.5 wylada inaczej niz NS0.6 i z 0.5 trzeba konwertować do 0.6, ale z 0.6 pasują do 1.0pre
W NS0.5 W 1.0pre mozna uzywac dowolnych konfigow trzeba to tylko w global wpisac.
Cytuj:
192.168.2.3 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 50kbps ul_low 1kbps ul_ceil 3kbps
192.168.2.4 eth1 dl_low 2kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 4kbps
192.168.2.5 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 6kbps
192.168.2.6 eth1 dl_low 3kbps dl_ceil 100kbps ul_low 2kbps ul_ceil 8kbps
192.168.2.7 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 6kbps
192.168.2.8 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.9 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 6kbps
192.168.2.10 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 100kbps ul_low 1kbps ul_ceil 5kbps
192.168.2.11 eth1 dl_low 1kbps dl_ceil 50kbps ul_low 1kbps ul_ceil 6kbps

W NS0.6
Cytuj:
class download eth1 komp_1
match dstip 192.168.1.2
low 4kB/s
ceil 350kB/s
class upload eth0 komp_1
match srcip 192.168.1.2
low 1kB/s
ceil 15kB/s

class download eth1 Komp_2
match dstip 192.168.1.3
low 4kB/s
ceil 250kB/s
class upload eth0 Komp_2
match srcip 192.168.1.3
low 1kB/s
ceil 15kB/s

class download eth1 Komp_3
match dstip 192.168.1.4
low 4kB/s
ceil 80kB/s
class upload eth0 Komp_3
match srcip 192.168.1.4
low 1kB/s
ceil 15kB/s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl