Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 04:13

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:39 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
Witam. Z góry mówię, że jestem kompletnym laikiem w sprawach linuxowych. Mam następujący problem: mianowicie próbowałem zainstalować sobie CDN i po wielu próbach mi się udało (głównie miałem problem z rozruchem - GRUB nie działał, a w LILO były błędy). Niestety natknąłem się na kolejną rzecz - karty sieciowe nie działają. Tzn nie tak do końca bo gdy wpiszę polecenie lspci to normalnie są wykrywane, ale gdy wpiszę ifconfig wyświetla się tylko lo - brak eth0 i eth1, które konfigurowałem w pliku /etc/rc.conf. Nie moge wgrać żadnego pakietu nie mówiąc o działaniu routera i serwera. Proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 17 sierpnia 2012, 19:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Standardowo CDN instaluje sie jako klient DHCP i jak nie podlaczysz kabelka z rosylanym IP same interfejsy ci sie nie podniosa, jak chcesz aby byly stale podniesione trzeba zmienic wpisy w rc.conf
w /etc/rc.conf znadz cos takiego:
Cytuj:
#Static IP example
eth0="eth0 95.x.x.x netmask 255.255.x.x broadcast 95.x.x.x up"
eth1="eth1 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255 up"
#eth0="dhcp"
INTERFACES=(eth0 eth1)

# Routes to start at boot-up (in this order)
# Declare each route then list in ROUTES
# - prefix an entry in ROUTES with a ! to disable it
#
gateway="default gw 95.x.x.x"
ROUTES=(gateway)
w podanym przykladzie jest na eth0-DSL i LAN na eth1, u Ciebie w rc.conf nie bedzie "up" ale u mnie bez tego "up" intrerfesy nie chcialy wstać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 19 sierpnia 2012, 20:22 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
Dopisałem to up, ale niestety nadal to samo ;/ ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 19 sierpnia 2012, 20:40 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sprawdź jak to jest z modułami od kart sieciowych.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 19:50 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
tzn. co mam zrobić bo nie rozumiem ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 23:11 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Napisz, jakie masz karty i podaj wynik polecenia lsmod. Możliwe, że moduły się nie ładują.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 13:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Moze skopales cos podczas instalacji, zajrzyj TU i zainstaluj jeszcze raz od nowa, dodam tylko ze EXT4 robi jaja w CDN najlepiej jest użyć EXT2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 3 września 2012, 17:22 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
tak więc obie karty to Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev10) - część tekstu wywołanego poleceniem lspci. (jak tylko uda mi się włączyć karty zamierzam skonfigurować eth0 i eth1 przypisując im adresy MAC, żeby nie głupiały)
Natomiast moduły (po wywołaniu lsmod) to: thermal, procesor, fan, button, battery, ac, rtc_cmos, rtc_core, rtc_lib, ext3, jbd, mbcache, sd_mod, ata_generic, pata_via, pata_acpi, libata, floppy, scsi_mod. Nie podaje rozmiarów, bo to chyba nie będzie miało w tym przypadku znaczenia. A co do intalacji to instalowałem wszystko właśnie z pw. poradnikiem więc nie powinno być problemu.
Jedyne co robiłem inaczej to instalacja bootloadera - GRUB z płyty CDN nie chciał mi się zainstalować, a LILO nie chciał uruchomić systemu - wyskakiwały błędy. Zainstalowałem GRUB'a osobno i chodzi - system się uruchamia i normalnie się loguję jako root. Użyłem także ext3, a nie ext4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 3 września 2012, 18:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
karty podnosisz w rc.conf, nie musisz nic odpalac to nie NND moduly same sie laduja, aby podnies interfejsy zajrzyj kilka postow wyzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 6 września 2012, 21:08 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
ale ja to w rc.conf wpisałem "up" i nadal to samo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 6 września 2012, 23:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
kuba_005 pisze:
ale ja to w rc.conf wpisałem "up" i nadal to samo

co podaje ifconfig ?
EDIT
wrzuc ustawienia sieci z "rc.conf"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 8 września 2012, 10:43 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
ifconfig podaje tylko localhosta - lo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 8 września 2012, 11:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Czyli nie załadowały ci się żadne moduły.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 8 września 2012, 19:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
kuba_005 pisze:
ifconfig podaje tylko localhosta - lo

No to ciekawe dlaczego ci się moduły nie załadowały?
Gdzieś coś skopałeś, ale z tych info ktore podales ciezko cos wywnioskować, a sprzęt masz na pewno sprawny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 12 września 2012, 19:08 
Offline

Rejestracja: piątek, 17 sierpnia 2012, 13:31
Posty: 7
tak - sprzęt jest ok. jeśli byłby spalony do w lspci by nie pokazywał. a po za tym sprawdzałem na innym kompie i śmiga. spróbuję zainstalować na nowo. pochwale się wynikami :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 12 września 2012, 20:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
kuba_005 pisze:
tak - sprzęt jest ok. jeśli byłby spalony do w lspci by nie pokazywał. a po za tym sprawdzałem na innym kompie i śmiga. spróbuję zainstalować na nowo. pochwale się wynikami :D

Postaraj się według opisu, ja jak instalowałem CDN tez kilka razy próbowałem, ale z tego co pamiętam nic nie kombinowałem, dysk w ext2 i odrazu grub, to mi dopiero sie odpaliło, jak nie dasz rady zostaje Ci jeszcze CDN2, co prawda musisz miec dostep do neta,aby go zainstalowac ale dziala w nim i grub, lilo i ext4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl