Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 13:39

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 16 grudnia 2012, 18:45 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Witam. Na starym NND korzystałem z takiego czegoś jak panel-admina v3. Działał on z wykorzystaniem apache i php. Chciałem taką samą usługę ustawić na CDN. Jednak no coś idzie nie tak. Jest tam pliczek install przerobiony do mojego serwera. Tzn IP i apache jest skonfigurowany według viewtopic.php?f=39&t=18177 czyli php i wszystko inne działa. Mam statystyki ipfm wykorzystujące php i działają super. Utworzyłem w apachu w config httpd-vhost - 3 virtual hosty na portach 81, 82, 83 oczywiście te porty otworzyłem w firewallu. Gdy daje ogłoszenie na tablicy jakiegoś klienta pisze że ogłoszenie przekierowane (w logach panelu też pisze że takie coś miało miejsce) Jednak u klienta komunikat się nie wyświetla.... Co moge robić nie tak? Tych virtualhostów nie mogę dodać do httpd.conf na końcu bo w ogóle wtedy nie działa mam tylko w tym pliku httpd-vhost. Czy tak powinno być? Cały apache mam po staremu w /home/httpd zgodnie z opisem wyzej (pozmieniałem ścieżki w httpd.conf) Panel o którym jest mowa to dokładniej panel-admina.0.03.tar.bz2. W nnd fajnie sie sprawował mogłem przez www podglądać ilość połączeń poszeczególnych klientów niestety no nie udało mi się go przystowować do CDN. w httpd.conf odhashowałem linie Include conf/extra/httpd-vhosts.conf.
.

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 00:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Po pierwsze położenie plików dla apacha jest inne w CDN niż w NND rc.local tez jest gdzie indziej, do tego dochodzi ver. iptables. Ja właśnie próbuje dostosować ten panel do CDN2, ale co mi z tego wyjdzie to jeszcze nie wiem, narazie brakuje mi czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 18 grudnia 2012, 19:45 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Heh... no ja się narazie tez poddałem co do tego panela. A jakaś działająca sama tablica ogłoszeń? chodzi mi o wysłanie przypomnienia klientowi o opłacie:)

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 18 grudnia 2012, 22:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wicius pisze:
Heh... no ja się narazie tez poddałem co do tego panela. A jakaś działająca sama tablica ogłoszeń? chodzi mi o wysłanie przypomnienia klientowi o opłacie:)

Ja się nie poddałem, napisałem tylko ze nie mam czasu, już małe postępy zrobiłem, panel się instaluje i działa, narazie tylko panel, zostały mi tylko przekierowania, ale do tego muszę być przy kompie bo jakbym coś za dożo nakombinował to reboot się zrobi od reki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 22 grudnia 2012, 01:52 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
No właśnie mam podobny problem z brakiem czasu... jakby udało Ci się stworzyć panel z działającą tablicą ogłoszeń, jest szansa abyś ją jakoś mi udostępnił :) ?

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 22 grudnia 2012, 11:34 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale z Twojej rady która mówi że iptables jest gdzie indziej niż w NND to może dlatego mi przekierowania nie działają. w sudoers mam takie wpisy z poprzedniego NND

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/bin/perl

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/bin/nmap

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/sbin/iptables

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/sbin/connsphp

może w CDN są inne ściezki dostępu ?

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 22 grudnia 2012, 22:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wicius pisze:
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale z Twojej rady która mówi że iptables jest gdzie indziej niż w NND to może dlatego mi przekierowania nie działają. w sudoers mam takie wpisy z poprzedniego NND

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/bin/perl

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/bin/nmap

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/sbin/iptables

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/sbin/connsphp

może w CDN są inne ściezki dostępu ?

Nie pisze nigdzie, ze iptables jest gdzie indziej, tylko ze jest nowsza wersja, w której jest trochę zmian, a w innym miejscu niż w NND jest plik rc.local :-) i tak chyba wcześniej napisałem, albo mi się wydawało ze tak pisze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 22 grudnia 2012, 22:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
rikardo7 pisze:
wicius pisze:
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale z Twojej rady która mówi że iptables jest gdzie indziej niż w NND to może dlatego mi przekierowania nie działają. w sudoers mam takie wpisy z poprzedniego NND

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/bin/perl

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/bin/nmap

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/sbin/iptables

nobody ALL=NOPASSWD:/usr/sbin/connsphp

może w CDN są inne ściezki dostępu ?

Nie napisałem nigdzie, ze iptables jest gdzie indziej, tylko ze jest nowsza wersja, w której jest trochę zmian, a w innym miejscu niż w NND jest plik rc.local :-) i tak chyba wcześniej napisałem, albo mi się wydawało ze tak pisze.
A to co wkleiłeś to są ścieżki lokalizacji plików.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 23 grudnia 2012, 18:19 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
tak zgadza się jeśli chodzi o rc.local ale w tym pliku są tylko zapisane przekierowania do zablokowanie internetu dla użytkownika a mi w danym momencie najbardziej zależy żeby wysłać tylko przypomnienie o zapłacie :) Tablicę chyba dobrze skonfigurowałem da się na nią wejść nawet jak dam przekierowanie to wszystko się loguje tylko samo przekieorwanie nic nie daje... więc według mnie coś jest chyba nie tak właśnie z tym iptables że nie przekierowuje na port 82 z ogłoszeniem dane IP. Oczywiście virtual host mam utworzony na tym porcie i jest ten port otwarty na firewallu.

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 27 grudnia 2012, 10:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Z tego co zdążyłem sprawdzić, to jednak firewall nie ma tu nic do tego, same przekierowania działają, trzeba przejrzeć i poprawić odwołania w plikach CGI, i HTML, bo jakby nie było ścieżki w NND do www są całkiem inne niż w CDN czy CDN2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 28 grudnia 2012, 04:36 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
dzięki kolego:) przyjrzę się temu... może coś wykminie:)

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 29 grudnia 2012, 17:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Po kilku dniach udało mi się częściowo uruchomić panel, działają ogłoszenia ręczne i automatyczne odważni mogą go pobrać z http://www.homerek1.dyn.pl/CDN2/Panel_a ... DN2.tar.gz
EDIT
proszę o info na PW
EDIT2
Jest może jeszcze na tym forum ktoś kto zna się na php, chodzi mi o dopasowanie pliku z tego panelu: "conns.php" pod CDN2 ?
EDIT3
Zapomniałem wspomnieć że do panelu dodany jest już plik rc.blok-25, aby można było korzystać trzeba dodac do crona
Cytuj:
*/15 * * * * /etc/rc.d/rc.blok-25 start >/dev/null 2>&1
02 2 * * * /etc/rc.d/rc.blok-25 restart >/dev/null 2>&1


Ostatnio zmieniony piątek, 4 stycznia 2013, 21:16 przez rikardo7, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 4 stycznia 2013, 19:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
UWAGA mogą być problemy z panelem przy używaniu squida w sieci.Panel nie wykrywa wtedy prawidłowo IP kompa.
EDIT

Poprawilem troche panel, bylo kilka bledow, glownie w sciezkach, poprawiona wersja jest pod tym samym linkiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 9 stycznia 2013, 02:26 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Dopiero teraz wszedłem na forum. Kolego jutro biore się za testy i dam CI znać co i jak:) przynajmniej pod CDN. Pod CDN2 może ktoś inny pomoże...

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 20 stycznia 2013, 04:38 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
A więc tak kolego... zainstalowałem Twój panel, jednak nie działa... zarówno kiedy wysyłam indywidualne ogłoszenie jak i auto. W logach brak informacji o wysłanym przekierowaniu na ogłoszenie, samo czyszczenie logów też nie działa wywala że plik nie istnieje. Oczywiście katalog apache mam /srv/http sama instalacja przebiegła bez problemu, jednak no w CDN się nie spisuje.... Jakieś sugestie?

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 20 stycznia 2013, 10:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wicius pisze:
A więc tak kolego... zainstalowałem Twój panel, jednak nie działa... zarówno kiedy wysyłam indywidualne ogłoszenie jak i auto. W logach brak informacji o wysłanym przekierowaniu na ogłoszenie, samo czyszczenie logów też nie działa wywala że plik nie istnieje. Oczywiście katalog apache mam /srv/http sama instalacja przebiegła bez problemu, jednak no w CDN się nie spisuje.... Jakieś sugestie?

Panel był instalowany na dwóch serwerach z CDN2, i w obu przypadkach same ogłoszenia(indywidualne i automatyczne) działają, co do logów, to wiem, że jest z nimi coś nie tak ale nie mam czasu nimi się zając.
EDIT
zapomniałem ze już jest to poprawione, trzeba pobrać jeszcze raz plik i zainstalować( trzeba usunąć stare pliki)

Tak na marginesie to przejrzałeś chociaż pliki przed instalacja? a może po instalacji? bo trzeba przejrzeć trochę pliki panelu bo może gdzieś została moja adresacja, na pewno jest w wirtualakach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 1 lutego 2013, 03:00 
Offline

Rejestracja: środa, 1 czerwca 2005, 21:14
Posty: 75
Znów brak czasu:) Jutro przetestuje Twój panelik zwróce uwagę też na te ścieżki w wirtualach. :)

_________________
SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 1 lutego 2013, 12:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
wicius pisze:
Znów brak czasu:) Jutro przetestuje Twój panelik zwróce uwagę też na te ścieżki w wirtualach. :)

Ty nie masz czasu na przetestowanie, a ja mam mieć czasz na przerobienie panelu i jeszcze wiedzieć co ci za błędy wyskakują,
obecnie nie trzeba już przerabiać virtualhostów było moje IP
Cytuj:
<VirtualHost 192.168.2.1:81>
i virtualka odwoływała sie do tego IP,a jak ktoś miał inny adres to waliło błędem wystarczyło zajrzeć do logów HTTP ale zostało już to zmienione na
Cytuj:
<VirtualHost *:81>
wiec jak jest wszystko OK z serverem http to : http://ip_serva:81 powinien pokazać komunikat jaki jest na tym porcie, ogólnie blokady i wysyłanie komunikatów jak napisałem wcześniej działają, odblokowywanie się klienta tez działa nie działa jeszcze tylko blokada stała, ponieważ do testów zmieniłem plik zapisu reguł blokady z rc.local na /etc/rc.d/tab_blok, wystarczy do rc.local dopisac "/etc/rc.d/tab_blok" i blokady stale po rebocie powinny działać, dodatkowo przed kliknięciem install, lub po instalacji radze przejrzeć pliki bo może się zdarzyć ze została gdzieś moja adresacja lub interfejs.

EDIT
Dziś wrzuciłem panel po kolejnych przeróbkach

EDIT2
dziś 01-02-2013 po godz 16-ej wrzuciłem poprawiony i działający panel.Trzeba tylko dopisać do /etc/rc.local "/etc/rc.d/tab_blok" , spróbuje przygotować opcje bez pliku /etc/rc.d/tab_blok, a wpisy blokady będą w rc.local, poinformuje o tym w późniejszym czasie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl