Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 13:35

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 28 lutego 2013, 07:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
Witam,
miałem działającego niceshapera0.6rc8, pobrałem niceshapera1.pre3. Po skompilowaniu próbowałem podmienić plik niceshaper i przerobiłem częściowo configi. Przy probie podmiany niceshaper pisało że plik jest używany, pomimo zatrzymania niceshaper. W procesach miałem "niceshaper" oraz "niceshaper child". pomogło dopiero kill -9 pid. Po uruchomieniu nowego niceshapera zauważyłem brak utrzymywania uploadu, statystyki tez pokazywały mniejszy upload niż nload. Postanowiłem przekopiować z powrotem niceshaper6rc8, niestety pozostała ta sama sytuacja, czyli brak trzymania uploadu restarowałem usługi z rc.conf, network, netfs, firewall, markowanie pakietów, mrtg, tcpdumpa. Gdzie jeszcze sprawdzić i jak czy htb lub tc? nie ma bledu? chce uniknac restartu serwera.
może ktoś miał podobny problem?
pozdrawiam

Problem rozwiązany, w skrypcie do markowania był wpis markujący mark 0, przez 625 dni działania serwera nie sprawiał problemów i go nie zauważyłem. Na szczęście obyło się bez restartu.
dziękuje Wam za pomoc


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 marca 2013, 18:42 przez Raflik, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 lutego 2013, 08:07 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Jeśli stopowałeś niceshapera, a twój ruch jest skonfigurowany na przechodzenie przez wirtualne interfejsy imq, to po zatrzymaniu niceshapera te interfejsy przestają działać. Ja miałem dwojaki problem: albo znikały imq, albo siadały podlinkowania imq pod interfejsy fizyczne. Czyli w takiej sytuacji : niceshaper stop, restart imq, imq link ponownie i niceshaper start. Zaznaczam, że baaaaaaardzo dawno temu używałem niceshapera, więc pewnie coś się zmieniło, ale warto sprawdzić to, o czym napisałem.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 lutego 2013, 14:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
aktualnie jedzie bez imq ale dziękuje za odpowiedź


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 lutego 2013, 19:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Ja nie odpowiem ci na pytanie,bo nie umiem robic paczek, ale zadam jedno, dlaczego kompilowałeś sobie "pre3", a nie zainstalowałeś skompilowanych przez Saturasa "pre1" i "pre2" działających na CDN2, te dwie wersje działają na 100%.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 lutego 2013, 21:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
odpaliłem paczkę w 4 wersji niceshaper.1pre3 v4 ale to samo nie trzyma uploadu:(
wyłapuje zamarkowane pakiety skype, i jakiś ruch na hostach ale nie całkowity, polowa lub 1/3 ale z przycinaniem nic nie idzie. jak sprawdzić co jest w tc lub htb?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 1 marca 2013, 00:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A skad wytrzasnołes to "v4"?? niceshaper1.0 jest tylko pre1, pre2, pre3 i przy nich nie ma żadnych "v*" a przynajmniej ja TU ich nie widzę.
EDIT
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, dlaczego nie zainstalowałeś tego co zrobił już Saturas.
Spróbuj zmienic kolejnosc w run z
Cytuj:
# Uruchom tutaj wymienione i skonfigurowane poniżej sekcje
run download upload
# Zaznacz pakiety wychodzące przez dany interfejs

na
Cytuj:
# Uruchom tutaj wymienione i skonfigurowane poniżej sekcje
run upload download
# Zaznacz pakiety wychodzące przez dany interfejs

Miałem taki przypadek ze pre1 nie trzymał uploadu po zmianie zaczął trzymać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 1 marca 2013, 10:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
posłuchałem rady i pobrałem to i tu jest 1.0pre2-4
http://cdn2.freesco.pl/niceshaper-1.0pr ... pkg.tar.xz

niestety to samo będę próbował jeszcze ze zmiana kolejności
dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 4 marca 2013, 18:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 24 lutego 2004, 02:20
Posty: 153
Lokalizacja: Katowice
EOT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl