Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 09:06

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 grudnia 2011, 16:40 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Te "iso", które ostatnio tam wrzuciłem jest czysto testowe. Walczę jeszcze z nim. Jak będzie w miarę działało, dam znać.

Pozdrawiam, Saturas.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 grudnia 2011, 18:51 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Wrzuciłem działające iso. Do instalacji potrzebujemy połączenia z Internetem. Całość waży około 70 MB.

ISO: http://pakiety.cdn2.freesco.pl/iso

Dokumentacji jeszcze nie ma. Zapraszam odważnych do pierwszych testów, czy ruszy w ogóle.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 grudnia 2011, 19:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Jak dzieciak dopuści mnie do kompa to sprawdzę na wirtualce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 grudnia 2011, 21:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Nie mialem czasu sprawdzic poprzedniej wersji na zywym organizmie, ale udalo mi sie odpalic instalator z nowego iso, szkoda ze w obcym jezyku :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 grudnia 2011, 21:45 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Melduję, że system zainstalowany, uruchomił się też po instalacji. Ale jakoś strasznie długo się uruchamia. I błędami na początku sypie, podobnie jak przy uruchomieniu z CD (błędy dotyczą urządzenia SCSI).

timeout killing /sbin/modprobe -bv scsi...

: [/] [] ()
uname -a
 3.1.4-2-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Dec 3 14:37:23 CET 2011 i686 AMD Athlon(tm) XP processor 1700+ AuthenticAMD GNU/Linux



Czekamy zatem na jakiś opis.


Ostatnio zmieniony środa, 14 grudnia 2011, 13:58 przez daneq, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 14 grudnia 2011, 10:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
No, mnie tez poszło na wirtualne i nie waliło błędami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 14 grudnia 2011, 11:04 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Proponuję sprawdzać, czy livecd wystartuje na normalnym sprzęcie. Na płytce znajduje się to samo jajko co w zwykłym wydaniu, więc teoretycznie będzie to pewna informacja o zgodności ze sprzętem dla mnie.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2011, 02:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Ok ,instaluje na żywym organizmie, jakiś serv "transtec 1001" dysk ATA 40Gb, 1Gb RAM
EDIT
Poszło bez problemów :-)
Podczas instalacji posiłkowałem się instalacja i konfiguracja CDN.
EDIT2
aha podczas instalacji na wirtualne grub robił se jakieś jaja, i musiałem zainstalować Lilo.


Ostatnio zmieniony piątek, 16 grudnia 2011, 03:46 przez rikardo7, łącznie zmieniany 5 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 grudnia 2011, 02:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2011, 08:29 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Nie mogę uruchomić imq.
: [/] [] ()
[root@nowy ~]# /etc/inet/rc.hfsc start
Cannot find device "imq0"
Cannot find device "imq1"
Starting HFSC sharper 2.9.9t ... - All rights reserved for B@roo 2000-2010
......


Jajko takie:
: [/] [] ()
[root@nowy ~]# uname -a
Linux nowy 3.1.4-2-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Dec 3 14:37:23 CET 2011 i686 AMD Sempron(tm) Processor 3000+ AuthenticAMD GNU/Linux



Poprzedni błąd wyjaśniony, miałem zepsuty dysk twardy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2011, 13:39 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Właśnie piszę instrukcję kompletnej instalacji.

Proszę z /etc/udev/rules.d/network_persistent.rules wykasować wszystkie wpisy dot. imq.

Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 grudnia 2011, 20:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Ja próbując odpalić skrypty INET odpalalem imq tak:
Cytuj:
/sbin/modprobe imq numdevs=2 &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq0 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 up &>/dev/null

a opcje podnoszenia w rc.hfsc haszowalem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 08:13 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
rikardo7 pisze:
Ja próbując odpalić skrypty INET odpalalem imq tak:
Cytuj:
/sbin/modprobe imq numdevs=2 &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq0 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 up &>/dev/null

a opcje podnoszenia w rc.hfsc haszowalem


Rozumiem, że zlinkowałeś imq do odpowiedniej fizycznej karty sieciowej eth?

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 10:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
W systemie znajduje się gotowy pakiet ze skryptami.
Robiąc wszystko zgodnie z instrukcją na pewno uda się uruchomić całość.

Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 11:44 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Saturas pisze:
W systemie znajduje się gotowy pakiet ze skryptami.
Robiąc wszystko zgodnie z instrukcją na pewno uda się uruchomić całość.

Pozdrawiam, Saturas


Dokładnie. Tylko skoro zahaszował wpisy w skryptach to musi pamiętać, aby fizyczne int były podlinkowane do wirtualnych.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 18:10 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
No zgadza się, jest tak jak mówisz. W CDN2 skrypty inet fajnie sie zintegrowały. Deweloperzy Archa postanowili umożliwić konfigurację tylko jednego interfejsu w rc.conf, więc trzeba ręcznie gdzieś dopisywać lub korzystać z gotowego rozwiazania.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 21:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Nie całkiem tak robiłem, odnośnie podnoszenia imq przez skrypty inet:

Cytuj:
# ------------- Modules loading and flushing ---------------
ip link set imq0 up
ip link set imq1 up

nie wiem dlaczego, ale się nie podnosiły, zastosowanie:
Cytuj:
# ------------- Modules loading and flushing ---------------
#ip link set imq0 up
#ip link set imq1 up
================
/sbin/modprobe imq numdevs=2 &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq0 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 up &>/dev/null

IMQ sie podnosiło, ale żeby nie mieć problemów z "restartem" rc.hfsc, pominąłem wpisy podnoszące imq w pliku rc.hfsc i uruchamialem imq plikiem z NND, czyli:
Cytuj:
#! /bin/sh
# Podnoszenie interfejsów wirtulanych IMQ

#
case "$1" in
start)
#
echo ""
echo " Wirtualne interfejsy IMQ ----- WŁACZONE ------> ON "
echo ""

/sbin/modprobe imq numdevs=4 &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq0 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 up &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq2 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq3 up &>/dev/null

#/sbin/ifconfig imq4 up &>/dev/null
#/sbin/ifconfig imq5 up &>/dev/null

#
;;
stop)
#
echo ""
echo " Wirtualne interfejsy IMQ ----- WYŁACZONE -----> OFF "
echo ""

/sbin/ifconfig imq0 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 down &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq2 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq3 down &>/dev/null

#/sbin/ifconfig imq4 down &>/dev/null
#/sbin/ifconfig imq5 down &>/dev/null

/sbin/rmmod imq &>/dev/null
#
;;
restart)
$0 stop
$0 start
;;
*)
echo ""
echo "U¿ycie: rc.imq [ start | stop | restart ]"
echo ""
exit
;;
esac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 21:15 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
A te skrypty umożliwiają podział pasma per user?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 2 stycznia 2013, 10:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Hej koledzy, Saturas kiedy nowe wydanie cdn2 :) przydała by się jakas płytka z możliwością instalacji bez neta, i to nawet konieczne czasem awaria rutera a dostęp do netu jak jest po mac to trzeba czekać na autoryzacje na switchu np w tkt telekom i wtedy instalacja stoi aż dodadzą :/ a tak można zmienić maca po instalacji, dlatego proszę o takową wersje.

pozatym Saturas dobra robota :) tylko jakas kompletna plytka by sie przydała z pakietami i juz domyślna konfiguracja;)

dziękujemy bo pewnie nie w swoim imieniu tez mówie ;)

pozdrawiam i Happy New Year

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 3 stycznia 2013, 16:40 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Informuję właśnie, że od tygodni testuję nowe jądro i iso CDN 2.1.
Niedługo przekaże system do testowania przez testerów-ochotników.

CDN nie umarł. Po prostu mam do ogarnięcia trochę spraw osobistych :)

Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl