Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 09:08

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 27 sierpnia 2013, 12:50 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
adi399 pisze:
bry wry, witam :)

nici z plików? mam aktualnie wolne łącze 10/10 mogę repo wrzuci na okres awarii...


No z łączem to problemów nie ma, ale z plikami repo CDN2 to już inna bajka. Nowa maszyna wystawiona kilka tygodni temu, niestety repo się na niej nie pojawiło.....Saturas DO TABLICY!!!!!!!! :evil:

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 28 sierpnia 2013, 15:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Pilnie potrzebuje tych plików muszę stawić serwer natentychmiast :( nikt nie pomoże ?
POMOCY

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:57 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
adi399 pisze:
Pilnie potrzebuje tych plików muszę stawić serwer natentychmiast :( nikt nie pomoże ?
POMOCY


A co potrzebujesz? Może znajdzie się w cache pacmana.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 11:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Albercik pisze:
adi399 pisze:
Pilnie potrzebuje tych plików muszę stawić serwer natentychmiast :( nikt nie pomoże ?
POMOCY


A co potrzebujesz? Może znajdzie się w cache pacmana.


wiem var/cache/pacman mam te pliki ale nie da sie z nich instalować, nawet jak wrzucę na serwer i dam instalacje z manualnych zrodel, nie mam pojecia.

jeśli ktoś dalby mi wzór, pliki i jak je umieścić by rozpoznal je instalator byłbym wdzieczny :--)

dziekuje

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 14:43 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Jeśli masz te pliki w cache to wystarczy :
: [/] [] ()
pacman -U /ścieżka/do/paczki/paczka

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 18:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
z piozomu cnd2 wygklada to tak, instaltor mus miec polaczenie z internetem, wrucam pliki na inny serwer ftp i du..pa, grub itp. pacman -U nie da rady podczas instlacji..

musi byc tam jeszcze jakis plik odpowiedizlny za potwierdzenie ze to mirror niewiem..

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 20:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A dlaczego wrzucasz na inny serwer? "U" to jest instalowanie ze ścieżki i spokojnie możesz instalować z /var/cache np tak :
pacman -U /var/cache/pacman/pkg/apache-2.2.21-1-i686.pkg.tar.xz i musi iść, u mnie działa :
Cytuj:
pacman -U /var/cache/pacman/pkg/apache-2.2.21-1-i686.pkg.tar.xz
ostrzeżenie: apache-2.2.21-1 jest w najnowszej wersji -- ponowne instalowanie
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...

Cele (1): apache-2.2.21-1

Całkowity rozmiar do pobrania: 0,00 MB
Całkowity rozmiar po instalacji: 4,91 MB

Kontynuować instalację? [T/n]

No chyba ze chcesz instalować całe CDN2 z instalki to wtedy to chyba nie zadziała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 23:24 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
adi399 pisze:
z piozomu cnd2 wygklada to tak, instaltor mus miec polaczenie z internetem


a w życiu, nie musi :!:

Cytuj:
wrucam pliki na inny serwer ftp i du..pa, grub itp. pacman -U nie da rady podczas instlacji..

musi byc tam jeszcze jakis plik odpowiedizlny za potwierdzenie ze to mirror


nie filozofuj tylko zrób według powyższych wskazówek

Cytuj:
niewiem..


tu się w pełni zgadzamy

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 29 sierpnia 2013, 23:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
wkladam plyte z cdn2
instaluje ząk nie dochodzę do kroku 4 (wybór pakietów) bo brak plików instalacyjnych

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 30 sierpnia 2013, 14:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Kurde napisałem ci wyraźnie w poscie wyzej, ze z instalki CDN2 raczej ci nie pojdzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 30 sierpnia 2013, 16:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
mhym a jeśli zrobię obraz dysku z VurtualBoxa AMD bo tam miałem kiedyś instalowane cdn2, i skopiuje go na maszynę z intelem, zadziała ?

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 29 lutego 2016, 21:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
[root@cdn2 ~]# pacman -S python
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...

Cele (1): python-3.2.2-1

Całkowity rozmiar do pobrania: 9,44 MB
Całkowity rozmiar po instalacji: 75,30 MB

Kontynuować instalację? [T/n] t
:: Pobieranie pakietów z extra...
błąd: nie udało się pobrać pliku 'python-3.2.2-1-i686.pkg.tar.xz' z pakiety.cdn2.freesco.pl : No address record
błąd: nie udało się pobrać pliku 'python-3.2.2-1-i686.pkg.tar.xz' z cdn.freesco.pl : No address record
ostrzeżenie: nie udało się pobrać niektórych plików z extra
błąd: nie udało się dokonać transakcji (No address record)
Wystąpiły błędy, nie zaktualizowano żadnego pakietu.

Nie dziala ?

sorki glupie pytanie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 7 marca 2016, 22:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Wcale nie jest głupie pytanie, pod adresem pakiety.cdn2.freesco.pl nie ma już repo.
Jest repo u "4Tech" ale CDN nie CDN2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 26 maja 2016, 19:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
No niestety, nie zdążyłem zainstalować sobie CDN'a 2, bo pewnie repo do niego bym ściągnął również :mrgreen:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 28 maja 2016, 11:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 27 marca 2004, 05:21
Posty: 284
Lokalizacja: Dublin
4Tech pisze:
No niestety, nie zdążyłem zainstalować sobie CDN'a 2, bo pewnie repo do niego bym ściągnął również :mrgreen:
Dajcie jakieś miejsce na repo i dostęp przez rsync lub ftp to wyślę :)
W obecnym czasie warto by się zastanowić nad reanimacją i liftingiem porządnego systemu jakim był CDN 2. W obecnym czasie gdy szybkość łączy przekracza 240 mbps brak jest routerów sprzętowych (poza nielicznymi) mogących podołać takiej szybkości. System OpenWrt oraz jego nowe wcielenie LEDE (Linux Embedded Development Environment) nie daje takiej elastyczności jak CDN. Co prawda CDN jet na obecną chwilę artefaktem i nie przystaje ni jak do obecnych czasów to myślę, że po zmianie systemu bazowego np. na Slackware można by było większość rozwiązań zastosować bez najmniejszych poprawek lub po zmianach kosmetycznych wdrożyć w życie.

_________________
jamp@99xBEZ_TEGO.pl
TL-ER6020,TL-SG3216,TL-SG3210,RT-N66U(AP),RT-N16(AP),TL-WDR4300(OpenWrt)
SYNOLOGY DS112+ 3TB, D525MW 4GB RAM 500GB - DEBIAN
E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 28 maja 2016, 17:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ja moge dac miejsce na serwerze.
Caly czas dziala wiec nie powinno byc problemow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 28 maja 2016, 18:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Już właśnie jamp mi wrzuci na ftpa wieczorkiem.

Ogarnę i wystawię razem z NND 8)


Apropo, czemu tutaj na tym naszym forum nie ma wszystkich emotów :?:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Pozwoliłem sobie wystawić repo na świat, aby zapaleni tematem nadal mogli pobrać sobie pakiety :mrgreen:

Adres ostatniego dostępnego repozytorium dla każdej z dystrybucji dostępne są pod tymi adresami:
http://fresco.itgdynia.pl/nnd/
http://fresco.itgdynia.pl/cdn/
http://fresco.itgdynia.pl/cdn2/

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 19:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
A moglbys to spakowac wszystko do pliku ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 19:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Chcesz wszystko do jednego tar.gz :?:

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl