Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 grudnia 2017, 15:49

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek, 4 stycznia 2013, 14:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
CDN2 bylby bardziej przyjazdny jakby po instalacji mial odrazu mc (nie ma go w pakietach do wyboru ) oraz jakby byl jakis konfigurator do wyboru lacza(neo ,dhcp ) lub zeby mial defaultowo 2 sieciowki , jedna do modemu druga do udostepniania netu na LAN , bo to chyba teraz najpopularniejsze rozwiazanie ,albo zrobic pakiecik ze skryptami do najbardziej popularnych lacz ktore wystarczy tylko przekopiowac i skonfigurowac.

Ogolnie system jest wspanialy choc w powszechnym uzyciu i rozwoju przeszkadza to ze malo opisow a glowny opis po zrobieniu go dokladnym zostawia nas z zainstalowanym systemem bez mc i bez netu .
Gdyby nie pomoc kolegi Rikardo to bym nie zainstalowal a z nnd dalem Sobie rade bez wiekszych problemow mimo ze 1 raz widzialem linuxa w zyciu.
Ogolnie swietna robota i wielki szacunek za ogrom pracy i wiedzy jaki wlozyl w to Saturas.

Jak np dla Mnie idealnym systemem by byl taki ktory po instalacji odrazu neta udostepnia ,dziala ssh , niceshaper i ogloszenia . A jak ktos chce zmienic to Sobie zeby mogl edytowac wartosci ale to takie marzenie :P bo jak cudownie byloby po awari serwa wlozyc plyte zainstalowac i isc spac a nie meczyc sie z wielogodzinna konfiguracja ,kopiowaniem configow, itp ale wiem ze to niemozliwe bo nie ma nic bez wysilku.

ps do Opisu http://cdn2.freesco.pl/cdn2_instrukcja.pdf koniecznie trzeba dodac wpis na stronie 27 zeby wlasnie poczatkujacy nie instalowali od razu firewall inet tylko dodali go dopiero jak zainstaluja system i pobiora sobie mc bo w innym wypadku bez znajomosci nano nie rusza dalej, oraz na stronie 31 zeby nie stawiali ! przed demonem network .

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 22:22 
Offline

Rejestracja: niedziela, 7 października 2007, 23:10
Posty: 68
Po NND i CDN1 odpuściłem niestety CDN2 - owszem idea szczytna i system jak najbardziej ok tylko po instalacji trochę jesteś zostawiony sam sobie, net nie działa konfiguratory też nie wszystko ręcznie - problem w tym, że serwer po instalacji i konfiguracji ma działać i mogę testować a nie konfigurować dwa dni. Pomimo sentymentu do Archa i NND testuję to:
http://www.v-smart.pl/routery-linuxowe/ ... s-faktury/
Mam nadzieję ,że nie będziecie mieli mi za złe podanie linka. Jeśli tak to proszę o usunięcie lub przeniesienie w odpowiednie miejsce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 11 stycznia 2013, 02:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Saturas pisze:
Informuję właśnie, że od tygodni testuję nowe jądro i iso CDN 2.1.
Niedługo przekaże system do testowania przez testerów-ochotników.

CDN nie umarł. Po prostu mam do ogarnięcia trochę spraw osobistych :)

Pozdrawiam, Saturas


supeer :0 ale naprawde przyadaloby sie by cdn instalowal sie bez neta, roznie to bywa w zyciu..

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 12 stycznia 2013, 21:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
adi399 pisze:
ciach... czasem awaria rutera a dostęp do netu jak jest po mac to trzeba czekać na autoryzacje na switchu np w tkt telekom i wtedy instalacja stoi aż dodadzą ...ciach

Ja jak bym miał taka sytuacje że bez MAC-a nie miał bym neta to miałbym pod ręką jakiś rozterek z clonem tego MAC-a :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 13 stycznia 2013, 17:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
rikardo7 pisze:
adi399 pisze:
ciach... czasem awaria rutera a dostęp do netu jak jest po mac to trzeba czekać na autoryzacje na switchu np w tkt telekom i wtedy instalacja stoi aż dodadzą ...ciach

Ja jak bym miał taka sytuacje że bez MAC-a nie miał bym neta to miałbym pod ręką jakiś rozterek z clonem tego MAC-a :-)


podalem przykład, zalezy mi na byciu niezlaeznym od jakis zewnetrznych serwerów, stawianie serwera w "chmurze" mija sie z celem

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 7 marca 2013, 23:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 118
Lokalizacja: Gdynia
Też trochę pomogę :mrgreen:
Testując aktualne iso, w mirrorlistach pacmana jest podany nieaktualny adres repo ($repo/os/i686).
Zapewne kolega saturas miał początkowe takie właśnie repo testowe :twisted:
Wystarczy wyciąć tą końcówkę.
Dla większości ogarniających temat, drobiazg, a niektórzy mogą sapać o to...

Ja jestem lamerem, więc staram się dużo czytać, ale i tak nie zawsze dobrze to wychodzi :wink:

Jedno z lamerskich pytań to: co trzeba zaznaczyć w instalatorze, żeby zainstalować MC 8O ?
Bynajmniej po instalacji i ogarnięciu mirrora, dociągam MC pacmanem :twisted: choć pewnie jest na to prostszy sposób...

adi399, popieram :roll:
Na iso mogły by się znaleźć takie podstawowe pakiety do obsługi sieci i właśnie MC.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 8 marca 2013, 16:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
4Tech pisze:
Też trochę pomogę :mrgreen:
Testując aktualne iso, w mirrorlistach pacmana jest podany nieaktualny adres repo ($repo/os/i686).
Zapewne kolega saturas miał początkowe takie właśnie repo testowe :twisted:
Wystarczy wyciąć tą końcówkę.
Dla większości ogarniających temat, drobiazg, a niektórzy mogą sapać o to...

Ja jestem lamerem, więc staram się dużo czytać, ale i tak nie zawsze dobrze to wychodzi :wink:

Jedno z lamerskich pytań to: co trzeba zaznaczyć w instalatorze, żeby zainstalować MC 8O ?
Bynajmniej po instalacji i ogarnięciu mirrora, dociągam MC pacmanem :twisted: choć pewnie jest na to prostszy sposób...

adi399, popieram :roll:
Na iso mogły by się znaleźć takie podstawowe pakiety do obsługi sieci i właśnie MC.

4Tech chyba znowu masz jakas "literówke"!! Bo wielu przed toba instalowało CDN2 i nie mieli tego problemu. Nie wiem co TY testujesz, ale ja w /etc/pacman.d/mirrorlist mam cos takiego :
Cytuj:
# Mirror used during installation
Server = http://pakiety.cdn2.freesco.pl/$repo/os/i686

#
# CDN2 repository mirrorlist
# 06-12-2011

# Poland
#Server = http://pakiety.cdn.freesco.pl/$repo
Server = http://pakiety.cdn2.freesco.pl/$repo/os/i686
i zapewniam cie ze jest to jak najbardziej prawidłowe i nic nie trzeba wycinać, a co do mc to o ile dobrze pamiętam to trzeba znaczyć podczas wyboru pakietów "mc" podczas instalacji przez ftp, ale mogę się mylić bo dawno instalowałem CDN2, zresztą czy to taki problem jest napisać "pacman -S mc". 4Atech nie chce Cie martwic, ale jeżeli myślisz ze CDN2 to NND na nowszym jajcu, to chyba się rozczarujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 9 marca 2013, 13:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 118
Lokalizacja: Gdynia
Coś w ogóle popierniczyłem w tej instalacji :oops:
Na nowej już nie ma tego problemu, ale paczki mc nie znalazłem, albo nie umiem szukać :P

Fakt, że mam problem, żeby odpalić wszystko co potrzebuje...

Dopiero wczoraj znalazłem nowe paczki do nnd, (php5.3.2, mysql5.2.3 i clamav0.97) więc pomęczę staruszka :twisted:
Maciek, dzięki za paczki :wink:

rikardo7, dzięki za info.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 kwietnia 2013, 23:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
ps kiedy nowa vr :) ?

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 3 kwietnia 2013, 22:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
adi399 pisze:
ps kiedy nowa vr :) ?

A co Ci nie gra w tej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 29 czerwca 2013, 00:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Nie nadążam więc zapytam, gdzie leżą obecnie repo dla CDN2 (NND2) ?

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 29 czerwca 2013, 07:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 118
Lokalizacja: Gdynia
Niestety repo aktualnie leży i kwiczy :(

Adres jest ciągle ten sam:
Server = http://pakiety.cdn.freesco.pl/$repo

Prace nad podniesieniem go, trwają.

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [żarł za dużo prądu]
3.) Debian 8... -> w obudowie po HP NetServer E800, i5-2500K, 16GB RAM, 1+1TB soft RAID1 + 3+3TB soft RAID1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 17:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
:) i kiedy bedzie jesli ktos ma pliki moge umiescic na moim serwie :)

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 8 sierpnia 2013, 09:09 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Witam serdecznie,
Dawno nie odpisywałem. Repo CDN2 powróci jak tylko przeniosą się wszystkie pakiety z mojego serwera.

Skupiłem się ostatnio na tworzeniu obiecanego CDN3.
Dalej bazuję na Archu, dorzucam środowisko graficzne do instalacji.
System zawiera w sobie również systemd, czyli trzeba będzie się przyzwyczaić do nowego startu demonów.

Istnieje możliwość wbudowania w installer gotowej konfiguracji.
Więc co potrzeba, żeby było od razu skonfigurowane w systemie?
Apache, FTP, niceshaper, lms... ?
Proszę o odpowiedzi w tym temacie.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 8 sierpnia 2013, 09:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
Saturas pisze:
Witam serdecznie,
Dawno nie odpisywałem. Repo CDN2 powróci jak tylko przeniosą się wszystkie pakiety z mojego serwera.

Skupiłem się ostatnio na tworzeniu obiecanego CDN3.
Dalej bazuję na Archu, dorzucam środowisko graficzne do instalacji.
System zawiera w sobie również systemd, czyli trzeba będzie się przyzwyczaić do nowego startu demonów.

Istnieje możliwość wbudowania w installer gotowej konfiguracji.
Więc co potrzeba, żeby było od razu skonfigurowane w systemie?
Apache, FTP, niceshaper, lms... ?
Proszę o odpowiedzi w tym temacie.


Hej Saturas, dla mnie potrzeba:
THTTPD, MC, HTOP, NLOAD, NICESHAPER NAJNOWSZY

tyle w 100% mi wystarczy :-)

ps a kiedy można zarzucić repo do cdn2 bo stary serwer mi chyba juz pada wiesza sie i chciałem szybko stawiać serwer i nie mam jak :/

proszę o pomoc z tym repo jak dla mnie troszkę pilna sprawa

EDIT!
cudownie by było gdyby instalacja była uniezależniona od dostępu do internetu, już o tym pisałem i wykrakałem teraz nie mogę zainstalować cdn2.. dziękuje

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 10 sierpnia 2013, 22:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
MC- bo bez niego ciężko startnąć :) resztę się zainstaluje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 11 sierpnia 2013, 09:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
rikardo7 pisze:
MC- bo bez niego ciężko startnąć :) resztę się zainstaluje


to repo do cdn2 aktualne żeby dostać bo nie wiem jak postawic system

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 13 sierpnia 2013, 14:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
narazie pakiety.cdn2.freesco.pl jest uwalone saturas nad tym pracuje
EDIT
jak ci tak zalezy na postawieniu servera mozesz narazie postawic CDN repo dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 11:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
rikardo7 pisze:
narazie pakiety.cdn2.freesco.pl jest uwalone saturas nad tym pracuje
EDIT
jak ci tak zalezy na postawieniu servera mozesz narazie postawic CDN repo dziala


mhymm :) naprawdę nikt nie może mi pomoc z repo do cdn2?
skopiowałem z cache pcaman pliki ale guzik trzeba mieć cos jeszcze żeby repo działało w opcji manual..

pomoże ktoś w tym temacie ?

dziekuje

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 10:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 29 czerwca 2005, 15:54
Posty: 327
bry wry, witam :)

nici z plików? mam aktualnie wolne łącze 10/10 mogę repo wrzuci na okres awarii...

_________________
1xC2D 2,6ghz 2mb l2| 2 gb ddr2 | SSD 32 GB OCZ | 2.4.35-2nnd + modyfikacje
1xC2D 2,8Ghz | RAID 2x500 | CDN 2 3.1.1-4
Łącze: 500 / 500 TKT + LEVEL BGP
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl