Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:23

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa, 28 grudnia 2011, 22:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Aktualna instrukcja instalacji i konfiguracji: http://cdn2.freesco.pl/

System jest nastawiony na skrypty inet.one.pl.

Jeśli ktoś dojrzy jakieś błędy w instrukcji, proszę o informację.

Niedługo część o serwerze LAMP pod CDN2.

Można uznać system za stabilne wydanie, działa na moich maszynach od dłuższego czasu bez żadnych problemów. Teraz czas na Wasze testy.

Pozdrawiam, Saturas.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 29 grudnia 2011, 23:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Zauważalnym, ze mając połączenie z dhcp(pobieranie IP) nie powinno się wyłączać "NETWORK" i nie uruchamiać "inet" ponieważ,po rebocie brak połączenia z netem. skrypty inet ustawiają statyczne ip na 192.168.1.2 na interfejsie eth0, zamiast pobrać dynamicznie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 30 grudnia 2011, 00:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
W instrukcji wspomniane jest o tym, że skrypty inet należy skonfiugurować po instalacji. Dane przyjęte w nich mają charakter tylko i wyłącznie poglądowy. W wypadku kiedy dostajemy adres dzięki DHCP, konfigurację interfejsu eth0 zapisujemy w rc.conf, włączamy demona network, a w plikach konfiguracyjnych skryptów inet zostawiamy uruchamianie tylko interfejsów wewenętrznych.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 30 grudnia 2011, 02:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
na str. 31 jest to napisane trochę inaczej,a przynajmniej ja to inaczej zrozumiałem, może warto o tym wspomnieć w instrukcji
Cytuj:
W kwestii konfiguracji interfejsów w pliku rc.conf developerzy archa umożliwili konfigurację tylko jednego interfejsu. Nie zalecam korzystania więc z tej części pliku. Firewall-inet posiada skrypt, który konfiguruje automatycznie kilka interfejsów. W innym wypadku należy dopisad do pliku /etc/rc.local komendy, które ręcznie skonfigurują interfejsy sieciowe.

Cytuj:
Należy także zmienid sekcję DAEMONS na samym koocu pliku:
 „!” przed demonem Network – wyłączeniem konfiguracji sieci poprzez rc.conf
 inet –zaraz po wyłączonym demonie Network, jeśli korzystamy ze skryptów firewall-inet (ich podstawowa konfiguracja będzie opisana dalej)
 sshd – jeśli zainstalowaliśmy serwer ssh
 dhcp4 – jeśli zainstalowaliśmy serwer dhcp IPv4
 inne zainstalowane przez nas demony

Jest wzmianka o konfiguracji inet na str.37, a instalujac wedlug instrukcji str.31 jest przed 37, nie ma nic aby nie wstawiać "!" przed network, gdy adres dostajemy z dhcp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 30 grudnia 2011, 15:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
:-)


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 stycznia 2012, 11:34 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 11:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
:-)
Nie wiem jak u innych, ale ja zauważyłem ze po odpaleniu inet nie ma dostępu do ssh z zewnątrz, po wyłączeniu ich jest dostęp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 13:29 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Skrypt inet dopuszcza ssh po porcie 5022, zmieniłeś config?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 13:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
daneq pisze:
Skrypt inet dopuszcza ssh po porcie 5022, zmieniłeś config?
jaja se robisz?nie 5022 a 50022, przecież w instrukcji jasno "saturas"napisał, a czytać jeszcze trochę umie, wiec w /etc/ssh/sshd.config mam odhasowane port 50022
EDIT
Wystarczy "/etc/inet/rc.firewall stop" i ssh łączy się na porcie 50022


Ostatnio zmieniony sobota, 31 grudnia 2011, 14:09 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 13:57 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Sorry, miałem na myśli 50022, pisałem z pamięci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 15:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Saturas, mam pytanko, bo jest firewall-inet, ale czy dało by się wrzucić standardowy firewall ten który jest w CDN? przydał by się do niceshapera, można by zrobić zależność i podczas instalacji niceshapera odinstalowywać skrypty inet, albo chociaż pacman -S firewall bez zależności bo i tak jest to osobny pakiet.

wrzuciłem firewall-a z CDN i zainstalowałem niceshapera przerobiłem trochę inet w /etc/rc.d/ i ssh dziala z zewnatrz i zamiast skryptów inet startuje niceshaper.

EDIT
kernel.log i messages.log wali takim czymś po włączeniu firewala z inet

Cytuj:
Dec 31 23:36:09 localhost kernel: [ 30.541135] About to compile this: "^(^Sbittorrent protocol|azver^A$|get /scrape\?info_hash=get /announce\?info_hash=|ge
Dec 31 23:36:09 localhost kernel: [ 30.541162] About to compile this: "^..^B............."
Dec 31 23:36:09 localhost kernel: [ 30.541171] About to compile this: "^(invite|register|cancel|message|subscribe|notify) sip[<------>-^M -~]*sip/[0-2]\.[0
Dec 31 23:36:09 localhost kernel: [ 30.541187] About to compile this: "^.[^A-"`-^?.-..-.]?..........*."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 1 stycznia 2012, 17:22 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Okej, postaram się to ogarnąć w najbliższym czasie. Wybaczcie, robię cały projekt obecnie sam w wolnym czasie. Czekam, aż Czerwo udostępni mi starego buildera od CDN, tak, żebym mógł zbudować nowe paczki do CDN2 (m.in. exim, proftpd, firewall).

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 1 stycznia 2012, 19:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Saturas pisze:
Okej, postaram się to ogarnąć w najbliższym czasie. Wybaczcie, robię cały projekt obecnie sam w wolnym czasie. Czekam, aż Czerwo udostępni mi starego buildera od CDN, tak, żebym mógł zbudować nowe paczki do CDN2 (m.in. exim, proftpd, firewall).

OK, spoko to tylko pare rzeczy, które rucily mi się w oczy, pewnie jeszcze coś mi wpadnie ;-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 7 stycznia 2012, 23:32 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
Koledzy :) usiłuje przejść z NND na CDN2... i mam na samym początku problem.
Instalator wisi już na "Booting the kernel."
próbowałem nagrać ISO jeszcze raz - nie pomogło
ściągnąłem jeszcze raz ISO i wypaliłem - nie pomogło
próby na innych pecetach - też ten sam problem
sprawdzałem na nich to np nnd sie instaluje i uruchamia bez problemu a CDN2 wisi na samym początku. Coś przeoczyłem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 stycznia 2012, 06:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Udało mi się odpalić CDN2 na neo, trochę to trwało, bo nie miałem bezpośredniego dostepu do neo jak by ktoś chciał spróbować to pierwsze trzeba skonfigurować neo, a wiec "pppoe-setup" i podajemy login do neo, a później 2x hasło, w rc.conf powinien byc taki wpis :
Cytuj:
DAEMONS=(syslog-ng !network adsl inet crond sshd dhcp4 dnsmasq)

ważna jest kolejność pierwsze adsl i dopiero inet
w skryptach inet w pliku rc.fire_conf
Cytuj:
# Internet sharing
NAT_ENABLE="MASQUERADE"<------><------><------><------><------><------><------># yes, (nothing), MASQUERADE
INTERNET_ETH="ppp0"<--><------><------><------><------><------><------># ppp0
INTERNET_IP=""><------><------><------><------><------># 80.49.23.90

A w rc.inet1 :
Cytuj:
# Interfaces
ETH0_IP=""
ETH0_NETMASK=""
ETH0_SUBINTERFACES=""
ETH0_PROXY_ARP=""

ETH1_IP="10.10.0.1"
ETH1_NETMASK="255.255.0.0"
ETH1_SUBINTERFACES=""
ETH1_PROXY_ARP=""

ETH2_IP=""
ETH2_NETMASK=""
ETH2_SUBINTERFACES=""
ETH2_PROXY_ARP=""

# Proxy arp forwarding
PROXY_ARP_LAN=""
PROXY_ARP_WAN_IP=""
PROXY_ARP_WAN_NET=""
PROXY_ARP_ADDRESS=""
PROXY_ARP_ALLOW_NETWORKS=""<--># 192.168.100.0/24 10.0.100.0/24

# Default gateway:
GATEWAY=""

Próbowałem odpalić CDN2 na dynamicznie przydzielanym IP, pomimo przydzielanego IP i dns mam blad "server proxy sieci web nie odpowiada".
EDIT
po kombinacjach z ustawieniami w inet pojawil sie net :-) przy dynamicznym IP na eth0 w rc.inet1 wygląda tak:
Cytuj:
# Interfaces
ETH0_IP=""
ETH0_NETMASK=""
ETH0_SUBINTERFACES=""
ETH0_PROXY_ARP="eth0"

ETH1_IP="10.10.0.1"
ETH1_NETMASK="255.255.0.0"
ETH1_SUBINTERFACES=""
ETH1_PROXY_ARP="eth1"

ETH2_IP=""
ETH2_NETMASK=""
ETH2_SUBINTERFACES=""
ETH2_PROXY_ARP=""

# Proxy arp forwarding
PROXY_ARP_LAN="eth1"
PROXY_ARP_WAN_IP=""
PROXY_ARP_WAN_NET=""
PROXY_ARP_ADDRESS=""
PROXY_ARP_ALLOW_NETWORKS=""<--># 192.168.100.0/24 10.0.100.0/24

# Default gateway:
GATEWAY=""

A w rc.fire_conf sekcja internet sharing tak :
Cytuj:
# Internet sharing
NAT_ENABLE="yes"<------><------><------><------><------><------><------># yes, (nothing), MASQUERADE
INTERNET_ETH="eth0"<--><------><------><------><------><------><------># ppp0
INTERNET_IP=""><------><------><------><------><------># 80.49.23.90


EDIT2
Aha zapomniałem ze w rc.conf w sekcji DEAMOS powinno cos takiego :
Cytuj:
DAEMONS=(syslog-ng network !adsl inet crond sshd proftpd dhcp4 dnsmasq !squid)

Czyli przy przydzielanym IP z dhcp network nie powinien byc wylaczony bo wpis w inet do eth0 nie daje neta, spełnia to swoja role przy stałym IP no i to było tyle na dzisiejsza nockę.
EDIT

Jak ktoś ma stałe IP to stosuje się do konfiguracji zawartej w opisie Saturasa.


Ostatnio zmieniony sobota, 14 stycznia 2012, 15:51 przez rikardo7, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 stycznia 2012, 14:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
uszol90:

Podaj jaki masz sprzęt.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 stycznia 2012, 21:05 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
k7vta4+ cpu amd duron
i starsze z CPU celeron 600mhz nie moge dokladnie spr teraz.
na tym starszym pc probowalem instalowac nnd smiga od 1 razu wcześniej z tym PC działał mikrotik i też nie było problemu.
Dysk podmieniałem, ram też. Wątpię żeby wadliwe było ISO, ściągałem 2 razy i 2 razy tez nagrałem..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 8 stycznia 2012, 23:34 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
CDN2 wymaga procesora, który wspiera architekturę i686.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 00:16 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
No i wszystko jasne :) czułem że w sprzęcie leży problem tylko nigdzie tego nie doczytałem.
Jutro zainstaluje. Dzięki wielkie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 12 stycznia 2012, 23:28 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
cdn2 uruchomiony :) ale mam problem z firewallem - ktoś może podpowiedzieć jakie regułki mam dodać aby niceshaper działał poprawnie? czy on sam przy uruchomieniu robi to automatycznie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 14 stycznia 2012, 00:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
No niestety narazie frewala w CDN2 nie ma,CDN2 jest przystosowane do skryptów inet. Wszystko zostało opisane, a jeżeli chcesz niceshaper to powinieneś pobrać sobie firewall z CDN i go uruchomić, albo napisać musisz własny.


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 listopada 2012, 16:25 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl