Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 00:33

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek, 18 lipca 2014, 11:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Wrócę do tych interface. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie w podany
przez ciebie sposób podczas uruchamiania się systemu wywala błąd, ze
"nie znaleziono urządzenia/no such defice". Mimo to ifconfig zwraca, że interface
jest podniesiony na eth1:1. W net.conf mam tak :
: [/] [] ()
eth0="eth0 192.168.0.192 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255"
eth1="eth1 10.10.10.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.10.10.255"
eth11="eth1:1 10.10.11.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.10.11.255"
#eth0="dhcp"
INTERFACES=(eth0 eth1 eth11)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 18 lipca 2014, 12:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
A zahaszowałeś wpis w rc.local? wrzuć co podaje Ci #ifconfig


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 18 lipca 2014, 13:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Tak zahashowałem ten wpis. Pamiętam o nim.
Ifconfig : (oczywiście z moimi wpisami ) :
: [/] [] ()
[root@91 ~]# ifconfig
eth0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500  metric 1
        inet 192.168.0.192  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.0.255
        inet6 fe80::219:bbff:fee1:4ce7  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:19:bb:e1:4c:e7  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 179324  bytes 19354031 (18.4 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 380189  bytes 30629746 (29.2 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 17

eth1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500  metric 1
        inet 10.10.10.1  netmask 255.255.255.0  broadcast 10.10.10.255
        inet6 fe80::211:6bff:fe99:95d1  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:11:6b:99:95:d1  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 378456  bytes 28648907 (27.3 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 177217  bytes 17735954 (16.9 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 20  base 0x2000

eth1:1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500  metric 1
        inet 10.10.11.1  netmask 255.255.255.0  broadcast 10.10.11.255
        ether 00:11:6b:99:95:d1  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        device interrupt 20  base 0x2000

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 16436  metric 1
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0


Po porobieniu wpisów w net.conf i zahashowaniu w rc.conf według tego jak dałem cody wcześniej
ifconfig zwraca dokładnie to samo z jedną różnicą, że podczas startu systemu przy starcie net.conf
otrzymuje komunikat jaki zacytowałem wcześniej. Przeglądałem też logi, ale jak na razie nic nie znalazłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 18 lipca 2014, 23:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Cytuj:
...Ciach
A i jeszcze coś. To że nie było polecenia whois to pryszcz. Dało się doinstalować.
Ale, że nie ma host ? :
: [/] [] ()
[root@cdn2 ~]# host 91.238.57.74
-bash: host: nie znaleziono polecenia

jest to polecenie, tylko ze w NND było pod bindem, a teraz w CDN2 Bind jak i Apache czy Php, a nawet Perl zostały podzielone na pakiety, jezeli zainstalowałes binda to aby mieć "dig", "nslookup" jak równiez "host" są teraz w pakiecie "dnsutils" tak wiec :
pacman -S dnsutils

To tłumaczenie jest dla innych którzy mieli by problem z "CZYMŚ" co działało w NND lub CDN a teraz w CDN2 nie działa, a oto przykład tylko z PHP, oto pakiety które wczesniej były w samym PHP a teraz już nie przykład dla php :
Cytuj:
php-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-apache-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-apc-3.1.9-3-i686.pkg.tar.xz
│ php-cgi-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-embed-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-enchant-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-fpm-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-gd-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-intl-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-ldap-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-mcrypt-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-mssql-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-odbc-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-pear-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-pgsql-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-pspell-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-snmp-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-sqlite-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-suhosin-0.9.32.1-3-i686.pkg.tar.xz
│ php-tidy-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz
│ php-xsl-5.3.8-4-i686.pkg.tar.xz

Mam nadzieje że trochę rozjaśniłem sytuację co do pakietów, a to tylko przykład dla PHP


Ostatnio zmieniony wtorek, 26 sierpnia 2014, 01:22 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 19 lipca 2014, 01:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
CyberDuck pisze:
....ciach

Po porobieniu wpisów w net.conf i zahashowaniu w rc.conf według tego jak dałem cody wcześniej
ifconfig zwraca dokładnie to samo z jedną różnicą, że podczas startu systemu przy starcie net.conf
otrzymuje komunikat jaki zacytowałem wcześniej. Przeglądałem też logi, ale jak na razie nic nie znalazłem.

No ja nie pamiętam już wszystkich cudów które robiłem aby odpalało się CDN2 tak jak bym chciał, i chyba u mnie takiego błędu nie było bo bym pewnie zareagował tak jak Ty, obecnie to tylko konsola już chyba ze dwa lata, ale w logach też nie widzę takiego błędu wiec ja ci w tym temacie nie pomogę, chyba że logi powiedzą Ci coś więcej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 5 sierpnia 2014, 09:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Chciałbym podziękować wszystkim zainteresowanym za pomoc.
Mam nadzieję, że te posty się komuś przydadzą. CDN2 działa obecnie
bez żadnych problemów, jest bardzo stabilnym systemem. Co ważne
można na nim zainstalować praktycznie to co się chce. Przy odpowiednio
mocnej jednostce działa bardzo szybko. Prócz routera zainstalowałem
dodatkowych parę usług i też działają bezproblemowo. Jedna tylko sugestia.
Póki macie jakiś wolny serwer utrzymujcie repozytoria bo to się może przydać.
Z chęcią udostępnię w tym celu coś jeśli komuś się przyda.
Chciałem jeszcze odpalić jakiegoś gnome, ale w sumie z ciekawości i dałem
spokój.
Obecnie jestem na etapie pisania panela, jak poprzednio z powodu wrodzonego
lenistwa :mrgreen: Kilka dodatkowych obostrzeń systemowych i ograniczeń
ze względu na bezpieczeństwo wymusza na mnie przy pisaniu zupełnie innego
podejścia, ale wszystko razem zaczyna całkiem fajnie wyglądać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 18 października 2014, 20:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Mam kolejne pytanko.
Nie wiem, moze cos przeoczylem, ale tak na prawde brak mi na to pomyslow.

Chcialbym skorzystac z clasy phpmailer. Na swoim serwerze w kompie (xampp) dziala mi skrypt wysmienicie.
Wysyla emaile bez problemu. Tymczasem ten sam skrypt po skopiowaniu do cdn2 i odpaleniu bez najmniejszego
ostrzezenia konczy prace i nie chce wyslac czegokolwiek.
Podczas wykonywania sie skryptu przegladarka nawet nie czeka jakby nie moznabylo sie polaczyc
tylko skrypt natychmiast konczy dzialanie.

Macie jakies pomysly co moze byc przyczyna ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 20 października 2014, 20:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Nie wiem czy ktoś korzysta z tego, ale mnie przyszło do głowy, że może to być wina ścieżek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 października 2014, 00:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Sprawdzilem wszystko dokladnie i niestety wszystko jest ok. W kazdym przypadku
jest taki sam efekt. Tymbardziej, ze dokladnie ten sam skrypt lokalnie na xampp dziala
poprawnie, a skopiowany na serwer nie wsysyla wiadomosci.
Jestem poprostu juz tylko ciekaw bo poradzilem sobie inaczej.
Odgrzebalem stary skrypt. Troszke go przerobilem i dziala. Jak na cos wpadne to
na pewno napisze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 14 lutego 2015, 15:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Da sie jeszcze cdn2 zainstalowac czy juz nie ma zadnych obrazow i pakietow bo nawet instrukcji juz pobrac sie nie da ...

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 15 lutego 2015, 14:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Da sie jeszcze da ...
Nie wiem czy powinienem, ale jesli Masz problem z obrazem to spakowałem Ci
i udostępniłem tutaj -> http://bluelan.eu/cdn2.zip


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 15 lutego 2015, 20:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
To dobrze ze sie da bo juz sie obawialem ze nie ma pakietow bo nawet pdf z instrukcja nie ma juz na forum a wlasnie tego szukalem bo juz nie pamietam co tam poustawiac jakie pakiety wybrac itd...
Jakbys mial tego pdf to to bys wrzucil na forum :)

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 16 lutego 2015, 19:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ależ proszę :mrgreen:
http://bluelan.eu/cdn2_instrukcja.zip

Przeczytaj ten temat bo warto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 lutego 2015, 10:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 2 sierpnia 2002, 11:58
Posty: 758
Dzięki za intrukcje. Właśnie próbuje zainstalować.
Ps.Miał ktoś przypadki wlamań na cdn2 bo i sie 2 razy bezczelnie wlamal ktos za 2 razem Mi hasło do root zmienił a zostawil samo admina i nawrzucal jakis plikow dziwnych po portugalsku na serwer nawet sie nie kryjac z tym.

_________________
Czy to juz koniec Lanow ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 lutego 2015, 14:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Raczej nie. Miałem raz atak ddos.
Po tym zdarzeniu na nadrzędnym serwerze dopisali regułki
które ponoć mają pomóc. W każdym razie od tego czasu jest cisza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 30 października 2015, 18:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Witam.
Jesli ktos jeszcze uzyta cdn2 to mam prosbe o uruchomienie
posfixa sql.
Uruchomilem wszystkie paczki .
Niby pakiety przy uruchamianiu nie zglaszaja mi bledow, ale nie moge
pobrac ani wyslac poczty z zadnego programu pocztowego.
Dostaje komunikat, ze serwer niespodziewanie zakonczyl polaczenie.
Zainstlowalem sobie postfix, dovevot, postficadmin, postgrey.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 18 listopada 2015, 10:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
CyberDuck pisze:
Witam.
Jesli ktos jeszcze uzyta cdn2 to mam prosbe o uruchomienie
posfixa sql.
Uruchomilem wszystkie paczki .
Niby pakiety przy uruchamianiu nie zglaszaja mi bledow, ale nie moge
pobrac ani wyslac poczty z zadnego programu pocztowego.
Dostaje komunikat, ze serwer niespodziewanie zakonczyl polaczenie.
Zainstlowalem sobie postfix, dovevot, postficadmin, postgrey.

nie używałem postfixa na CDN ale z tego co się orientuje to jeszcze powinien być MX w dns-ach, nie napisałeś nic według go konfigurowałeś, ja przeważnie jak coś na archa instalowałem to korzystałem z wiki, są bardzo przejrzyste opisy instalacji i konfiguracji np. konfiguracja oraz znalazłem ze jest webowy konfigurator https://wiki.archlinux.org/index.php/Virtual_user_mail_system znalazłem konfiguracje postfiksza z mysql na debiana może Ci pomoże postfix+mysql a ogólnie to mało danych na wysnucie jakiś wniosków. jeżeli przerobiłeś to co Ci podałem to przepraszam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 26 maja 2016, 20:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
CyberDuck, a masz gdzieś jeszcze repo do CDN'a 2 ??
Z chęcią bym je wrzucił do siebie, bo planuję postawić dodatkowe serwo i szukam sensownej distro...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 26 maja 2016, 22:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Repozytorium czy obraz systemu ?
Mam obraz ale paczek nie mam. Mam tylko to co instalowalem dodatkowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 27 maja 2016, 00:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 4 lipca 2005, 11:37
Posty: 115
Lokalizacja: Gdynia
Obraz instalki mam, tylko repo brak...

_________________
1.) NND 0.2.4 -> PC PIII 800 MHz, 512 MB RAM, 120 GB IDE UDMA 4 [Jest awaryjnie]
2.) Ubuntu 12.4 -> HP NetServer E800 2xPIII@1000MHz, 4GB RAM, 500 + 2x500 GB @ HW RAID I [Był, ale się zestarzał]
3.) Ubuntu 14... -> HP Proliant ML350 G3, Pentium D 3.2 GHz, 4GB RAM, 500GB + 2x500GB@HW Raid I [ciągle działa]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl