Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 9 lipca 2020, 12:22

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota, 14 stycznia 2012, 02:21 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
próbowałem uruchomić firewall z nnd ale niestety nie powiodło się :)
inet uruchomiłem ale nie probowalem shapera z inet


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 14 stycznia 2012, 08:19 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Mi nie chce ograniczać prędkości ten shaper z inet. U Was działa poprawnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 14 stycznia 2012, 15:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
uszol90 napisał:
Cytuj:
próbowałem uruchomić firewall z nnd ale niestety nie powiodło się Smile
inet uruchomiłem ale nie probowalem shapera z inet

I nic dziwnego. w NND jest ver. 1.3.4 a w CDN2 chyba 1.4 i na dodatek ma parę zmian, ale możesz pobrać sobie z CDN tak jak pisałem wcześniej Jest TU(zmieniłem po edycji na działajace repo)

daneq napisał:
Cytuj:
Mi nie chce ograniczać prędkości ten shaper z inet. U Was działa poprawnie?
co to znaczy możesz coś więcej napisać, wrzucić jakieś konfy, bo ostatnią kule do wróżenia którą miał Albercik, stłukł :-)


Ostatnio zmieniony środa, 23 maja 2018, 15:01 przez rikardo7, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 00:49 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
Następny pewnie banalny ale dla mnie problem ;)
zmieniłem karte lan, fakt ma inny MAC i musze podmienić adres w pliku /etc/udev/rules.d/Network_persistent.rules
Jakim poleceniem mogę wyświetlić ten adres? bo np. na karcie nie ma tego adresu :)
Czy może wystarczy uruchomić jakiś skrypt i zrobi to sam?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 01:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
A tu to pewnie Saturas ci pomoże, powinny ci się chyba podnieść normalnie interfejsy, "ifconfig" powinien pokazać MAC-i, jak nie to w rc.inet1 podnieś je, ewentualnie zahaszuj te wpisy z MAC w /etc/udev/rules.d/Network_persistent.rules, może wpiszą się nowe, tylko zgaduje, a na pewno jakiś LIVE jak odpalisz powinien pokazać, :-) , a winda na pewno :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 08:31 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
Cytuj:
co to znaczy możesz coś więcej napisać, wrzucić jakieś konfy, bo ostatnią kule do wróżenia którą miał Albercik, stłukł :-)


Konfiguracja wygląda tak:
: [/] [] ()
# Interfaces
 ETH0_IP="192.168.2.43"
 ETH0_NETMASK="255.255.255.0"
 ETH0_SUBINTERFACES=""
 ETH0_PROXY_ARP=""

 ETH1_IP="192.168.0.1"
 ETH1_NETMASK="255.255.255.0"
 ETH1_SUBINTERFACES=""
 ETH1_PROXY_ARP=""

 ETH2_IP=""
 ETH2_NETMASK=""
 ETH2_SUBINTERFACES=""
 ETH2_PROXY_ARP=""

# Proxy arp forwarding
 PROXY_ARP_LAN=""
 PROXY_ARP_WAN_IP=""
 PROXY_ARP_WAN_NET=""
 PROXY_ARP_ADDRESS=""
 PROXY_ARP_ALLOW_NETWORKS=""   # 192.168.100.0/24 10.0.100.0/24

# Default gateway:
 GATEWAY="192.168.2.1"

: [/] [] ()
!/bin/sh
# ----------------- "rc.fire_conf" ------------------
#    All rights reserved for B@roo 2000-2010
# ---------------------------------------------------

# Security
 BOGON_FILTERING=""                     # yes, (nothing)
 HATEHOSTS=""                        # 198.204.152.34
 HATEPORTS="yes"                     # yes, (nothing)
 MAC_PROTECT=""                        # yes, internet, (nothing)
 SPAM_RELAY=""                        # 10.0.1.0/24;127.0.0.1;9199, (nothing)
 SPAM_CHECK="192.168.0.0/24"                                              # 10.0.1.0/24, (nothing)
 SPAM_CHECK_TIME="60"                                                   # 60
 SPAM_CHECK_HITCOUNT="10"                                               # 10 
 TTL_CHANGE=""                        # 10.0.1.0/24;255
 LOGS=""                        # 10.0.1.0/24

# Local interfaces
 DHCP_ALLOW="eth1"                     # eth1
 BASIC_FORWARD=""                      # 10.0.1.0/24;10.0.2.0/24

# Internet sharing
 NAT_ENABLE="yes"                     # yes, (nothing), MASQUERADE
 INTERNET_ETH="eth0"                     # ppp0
 INTERNET_IP="192.168.2.43"                  # 80.49.23.90

 NAT_COUNTER_ACCOUNT="all;192.168.0.0/24"               # all:10.0.0.0/16

 PROXY_IP=""                        # 10.0.1.3;8080, REDIRECT;3128
 REDIRECT=""                        # 10.0.1.0/24;194.204.152.34;10.0.1.2;53;udp

# QoS
 DOWNLOAD="2980"                        # 1024 (kbit)
 UPLOAD="555"


: [/] [] ()
# (ip_address;down_rate;down_ceil;up_rate;up_ceil)
#
#10.0.1.9;auto;auto;auto;auto
#10.0.1.20;auto;auto;auto;auto
#10.0.1.21;auto;auto;auto;auto
#10.10.0.0/16;auto;auto;auto;auto
#10.10.0.10;128;256;128;256
#10.10.0.11;128;256;128;256
192.168.0.0/24;auto;auto;auto;auto
192.168.0.10;auto;256;auto;256


inet odpala się tak:

: [/] [] ()
[root@nowy ~]# /etc/rc.d/inet restart
Starting interfaces configuration 2.9.9q ... - All rights reserved for B@roo 2000-2009
Configuring eth0:
ifconfig eth0 192.168.2.43 netmask 255.255.255.0
Configuring eth1:
ifconfig eth1 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0
Configuring proxy arp:
Configuring loopback interface:
ifconfig lo 127.0.0.1
route add -net 127.0.0.0 netmask 255.0.0.0 lo
SIOCADDRT: File exists
Configuring gateway:
route add default gw 192.168.2.1 metric 1
SIOCADDRT: File exists
Starting Firewall 2.9.9t ... - All rights reserved for B@roo 2000-2010
iptables: No chain/target/match by that name.
Starting HFSC sharper 2.9.9t ... - All rights reserved for B@roo 2000-2010


Host 192.168.0.10 nie ma niestety ograniczonej prędkości do 256/256 tylko jest ograniczony do 2980/555 jak cały router.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 08:32 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
ifconfig nie wyświetla tej nowej karty, a inet wywala błąd przy próbie uruchomienia.. to ze winda pokaże to wiem :D heh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 10:41 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
uszol90 pisze:
Następny pewnie banalny ale dla mnie problem ;)
zmieniłem karte lan, fakt ma inny MAC i musze podmienić adres w pliku /etc/udev/rules.d/Network_persistent.rules
Jakim poleceniem mogę wyświetlić ten adres? bo np. na karcie nie ma tego adresu :)
Czy może wystarczy uruchomić jakiś skrypt i zrobi to sam?


wpisz lspci i zobacz co się wyświetli - wśród wszystkich linijek powinna pojawić się nazwa karty sieciowej, ładujesz odpowiedni moduł i wtenczas ifconfig pokaże Ci między innymi mac adres karty.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 13:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Daneq, dostajesz IP z dhcp czy masz na stale? a może masz przydzielane z dhcp a przypisałeś na stałe, zerknij wcześniej opisałem jak zrobić połączenie na ADSL i DHCP(str.1 tego tematu, post 7-y od dołu), odnośnie limitów to chyba nie rozumiesz nic z tego co jest w opisach plików z inet
Cytuj:
# (ip_address;down_rate;down_ceil;up_rate;up_ceil)

według tego jak chcesz przycinać to przycinasz w "down_ceil" a w "down_rate" masz pasmo gwarantowane i nie powinno być tu więcej jak łącze podzielone na ilość ludków.ja bym dał tak aby przyciąć :
Cytuj:
# (192.168.0.10;256;auto;256;auto)

EDIT
nie powinno byc nr IP na eth0 i nr bramy w rc.inet, oraz w rc.fire_conf nie powinno być IP w połączeniu "internet"


Ostatnio zmieniony wtorek, 17 stycznia 2012, 01:41 przez rikardo7, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 stycznia 2012, 17:39 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Jeśli chodzi o kartę to w konfiguracji udeva zakomentuj wpis dot. karty, którą usunąłeś. System automatycznie wykryje nową i wstawi ją za starą. Bedzie to miało miejsce oczywiście wtedy, kiedy posiada do niej odpowiedni moduł, co raczej jest pewne.

Wtedy poleceniem ifconfig odczytasz hwaddr(mac) i odkomentujesz w konfiguracji udeva wpis, w którym podasz właśnie ten adres.

Pozdrawiam, Saturas

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 10:26 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
Zakomntowaie linii nie pomogło, dalej nie było widać karty karty w "ifconfig". Natomiast "lspci" było ją widać (zaznaczam ze obie karty to RTL-8139).
Pozostało mi wsadzić ją do peceta z windowsem i przepisać MAC'a :) można to jakoś usprawnić?

EDIT:
Saturas testowałeś podział za pomocą skryptów inet? u mnie ten sam problem, ogranicza tyle co główny podział (prędkość łącza) nie dla danego usera.
wgląd do config'ów
http://www.sendspace.pl/file/1d69c8ae517e31551db67c6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 13:05 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
uszol90 pisze:
Zakomntowaie linii nie pomogło, dalej nie było widać karty karty w "ifconfig". Natomiast "lspci" było ją widać (zaznaczam ze obie karty to RTL-8139).
Pozostało mi wsadzić ją do peceta z windowsem i przepisać MAC'a :) można to jakoś usprawnić?


Od początku: spisanie macka nic Ci kompletnie nie pomoże. lspci pokazuje, że karta jest włozona do slotu, należy zaaplikować driver do 8139 , czyli "modprobe 8139too" lub jakiś inny, prawidłowy dla karty, następnie "ifconfig ethX up" gdzie ethX to eth0, eth1, eth2.....zależy ile masz kart. Po tych operacjach masz kartę aktywną, możesz ją odczytać w systemie, jej mac i inne pierdoły.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 13:56 
Offline

Rejestracja: środa, 5 maja 2010, 22:21
Posty: 34
Albercik akurat pomogło, wpisałem mac'a w pliku /etc/udev/rules.d/Network_persistent.rules i karta działa.
Może ktoś sprawdzić configi? pecet na którym to testowałem ma ip 10.0.0.14


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 15:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
uszol90 pisze:
Albercik akurat pomogło, wpisałem mac'a w pliku /etc/udev/rules.d/Network_persistent.rules i karta działa.
Może ktoś sprawdzić configi? pecet na którym to testowałem ma ip 10.0.0.14

I te konfigi są już z ograniczeniami dla tego kompa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 20:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
uszol90: Jeśli na wszystkim masz auto, to dlaczego ma Ci nie przydzielać całego łącza ? ? ?

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 21:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Saturas pisze:
uszol90: Jeśli na wszystkim masz auto, to dlaczego ma Ci nie przydzielać całego łącza ? ? ?

Ja myślałem ze sobie złe pliki wysłał :-) i dlatego spytałem czy te konfigi są z ograniczeniami.
EDIT
A najlepsze jest to ze parę postów wyżej odpowiedziałem na to samo pytanie daneq-wi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 23:03 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
uszol90 pisze:
Albercik akurat pomogło, wpisałem mac'a w pliku /etc/udev/rules.d/Network_persistent.rules i karta działa.
Może ktoś sprawdzić configi? pecet na którym to testowałem ma ip 10.0.0.14


więc to znaczy, że karta w systemie była, trzeba było ją tylko ręcznie podnieść i spisać macka, dopisać do pliku i wszystko. Proste jest piękne, po co sobie komplikować życie?

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 23:39 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
IP WAN mam stałe. W LAN przydziela mi DHCP4. W linijce, którą podałem zrobiłem błąd, powinno być jak napisałeś. Zmieniłem u siebie ale dalej nie przycina mi hosta 192.168.0.10 do 256/256 tylko do 2980/555 to co mam wpisane w rc.fire_conf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 23:42 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Wrzuć konfigi i przeładuj skrypty inet.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 17 stycznia 2012, 00:03 
Offline

Rejestracja: piątek, 14 marca 2008, 10:31
Posty: 65
http://daneq.dyn.pl/upload/inet/

Nie odpala mi się też skrypt ./rc.status


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl