Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 09:09

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 02:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Skonfigurowałem rc.fire_conf oraz rc.inet1 i nie mam połączenia z netem.
Jak wyłącze skrypty inet to pingi śmigają i jest net.
Mam taki komunikat: ping: sendmsg: Operation not permitted

Czego się tu czepić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 11:10 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Przeładuj ręcznie skrypty inet:
/etc/rc.d/inet stop
/etc/rc.d/inet start

Zobacz czy nie sypnie jakimiś błędami.
Podaj także wyniki poleceń: route, ifconfig.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 13:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Przy przeładowaniu nie sypie błędami.
Polecenie route:
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
defalult 192.168.77.1 0.0.0.0 UG 1 0 0 eth0
10.0.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1
127.0.0.0 * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
192.168.77.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0

ifconfig
eth0
inet 192.168.77.11 netmask 255.255.255.0 brodcast 192.168.77.255

eth1
inet 10.0.0.1 netmask 255.255.255.0 brodcast 10.0.0.255

podniesione IMQ0 i IMQ1

Przepisuje bo nie mam dostępu do serwera nawet po SSH.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 14:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
a tak z ciekawosci czy w rc.conf masz "!"przed network, jesli tak to sprawdz czy masz w resolve.conf wpisane DNS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 14:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Mam wpisane dns-y i ! przed network.
Nie idzie pingować nawet bramy po ip.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 15:09 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
która klasa IP to WAN dla CDN'a ?

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 15:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Wan to 192.168.77.11


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 17:00 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
rychmar pisze:
Wan to 192.168.77.11

OK. Czy możesz pingowac bramę? Podaj jeszcze IP bramy. Jeśli możesz pingować bramę, to idź dalej, mianowicie: 192.168.77.X to klasa adresów prywatnych, więc dla tego adresu też jest jakiś adres WAN, przynajmniej jeden. Pingnij go. Działa? Jadę teraz po omacku, a przydałby się jakis schemat sieci z adresacją ip wszystkiego, aż do styku z Twoim providerem.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 17:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Nowy serwer z CDN2 podpiąłem pod router który ma adres 192.168.77.1 czyli jest to moja brama. Ten router Vigor jest podpięty pod stary serwer z NND na którym śmga cała sieć, kilkadziesiąt komputerów.
CDN2 testuje żeby płynnie przełączyć kiedyś w nocy całą sieć.
Brama CDN2 192.168.77.1(Vigor)
adres przypisany dla WAN serwera CDN2 192.168.77.11

Problem jest z pingowaniem Vigora czyli bramy dla CDN2 192.168.77.1

Z NND nie było takich problemów, przez wiele lat to chodziło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 20:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
w jaki sposób dostajesz IP w CDN z dhcp czy statycznie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 31 grudnia 2011, 23:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Wpisałem statycznie ip.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 1 stycznia 2012, 00:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
W rc.fire.conf? wyłącz samego firewala /etc/inet/rc.firewall stop i sprawdź ping, u mnie nie da się wejść po ssh z zewnątrz, a zmien testowo adresacje lan na 10.10.0.0/16 tak sa ustawione skrypty defaultowo, Ty masz 10.0.0.0/16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 2 stycznia 2012, 18:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 26 marca 2004, 18:51
Posty: 116
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Wyłączenie firewalla pomogło pingować można z poziomu serwera natomiast to nie rozwiązuje problemu, komp podłączony pod serwer i tak nie ma dostępu do internetu.

PS.
Teraz przy uruchamianiu systemu mam taki komunikat:

Starting Firewall 2.9.9t
iptables : No chain/target/match by that name.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 13 listopada 2012, 20:21 
Offline

Rejestracja: środa, 3 listopada 2004, 20:53
Posty: 18
Lokalizacja: Olsztyn
Kto mi podpowie jak skonfigurować eth0, żeby dostawało ip dynamicznie z Oracle VM Virtualbox? ;)
Na "network" działa, a na "inet" już nie za bradzo ;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 13 listopada 2012, 22:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
kombinowałem kiedyś jak to zrobic na inet połaczenie dla neo,dhcp i pod DSL i przy okazji zrobilem instrukcje w pdf, może ci się przyda plik do czytania masz tu : http://www.homerek1.dyn.pl/CDN2/CDN2-neo-inet.pdf powinieneś znaleść tam rozwiązanie.Robisz podobnie jak podłączenie pod neo tylko nie instalujesz pppoe-server.
EDIT
no i za każdym razem powinieneś sprawdzić czy są DNS-y w resolv.conf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 14 listopada 2012, 20:02 
Offline

Rejestracja: środa, 3 listopada 2004, 20:53
Posty: 18
Lokalizacja: Olsztyn
Z tym co Ty tam wykombinowałeś to skrypt i.net nie przydziela ip. Tylko pppoe-server. Więc teraz mam działający "network" i "i.net", a chciałem wyeliminować "network" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 14 listopada 2012, 20:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
z tego co wiem to inet nie jest przystosowane samo w sobie do dynamicznego pobierania IP, wiec coś to musi robić,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl